torsdag 28 juni 2018

Coleslaw med tre olika smaksättningar


Följer ni fotbolls-vm som just nu spelas? Vi kan väl inte påstå att vi är några fotbollsfantaster, visst vet vi att bollen är rund, att det är VM och att två lag som spelar mot varandra åt gången, men det är väl också ungefär i den nivån vårt intresse och våra kunskaper håller sej.
Men när det gäller korv, mat, kyckling (svensk sådan) och nya produkter med nya smaker - då snackar vi intresse och lite mer kunskap än bara vilken form korvar har... halva köket jobbar ju som bekant som charkuterist och tillverkar en hel del av den varan (ja både på jobbet och hemma), så det faller sej ju ganska naturligt!


Lika naturligt och självklart var det därför att vit tackade ja till att prova Kronfågels VM-korv när den frågan damp ner, dessutom har vi minskat ner på rött kött sedan Håkans hjärtinfarkt och äter istället ännu mer kyckling och fisk än tidigare, så ett kycklingkorvtest passar ju oss perfekt!
I korvpaketet ligger 6 korvar från 3 olika länder, Tyskland, Mexiko och Sydkorea, alla med olika smaker och hetta och vi kom ganska snabbt på att coleslaw i tre olika smakstilar kunde vara en god idé att ha till.


Korvarna delade vi och trädde på grillspett tillsammans med bl.a lök, tomater och svamp, la på elgrillen vi använder på balkongen.


I fatet som ligger under grillrören la herr M grill/rökflis för att sätta lite röksmak på gotterna, intog sin grill-yogaställning och drog igång kalaset.

Coleslawen rörde vi samman på förmiddagen, vi gjorde en grundsats som vi sedan delade upp i tre lika portioner och smaksatte efter korvarnas olika smakländer. Den tyska varianten fick en dos curryketchup och hackat äpple, i den Sydkoreanska hade vi sciracha och ingefära medan den mexikanska fick smak av lime, koriander och mjukost med jalapeño. Alla tre smakade mummagott, Håkan gillade den med sciracha bäst och den tyska curry coleslawen föll Anki bäst i smaken. 
Vill man ta en genväg så kan man köpa färdig coleslaw i butiken och smaksätta den med, alla sätt är bra utom de dåliga 😉


Coleslaw grundrecept
200 g finstrimlad röd- eller vitkål
1 stjälkselleri, fint hackad
1 morot, grovt riven
1 rödlök, fint hackad
örtsalt och svartpeppar
en skvätt olivolja
1 dl majonnäs
1 dl matyoghurt
Blanda samman alla ingredienser, dela upp i tre skålar och smaksätt sedan enligt följande:

Coleslaw med tysk smak
coleslaw
½ äpple, fint tärnat
curryketchup efter smak och behag
Blanda samman och smaka av, låt stå i kylen någon timme innan servering.

Coleslaw med mexikansk smak
coleslaw
ca ½ dl mjukost med jalapeño (kavli)
ca ½ tsk malen koriander
finrivet skal av en lime
Blanda samman och smaka av, låt stå i kylen någon timme innan servering.


Coleslaw med koreansk smak
Coleslaw
1 tsk finriven ingefära
sciracha efter eget tycke och smak
Blanda samman och smaka av, låt stå i kylen någon timme innan servering.

Så vad tyckte vi då om VM-korven från Kronfågel? Håkan föll som en fura och gillade dom starkt, Anki föll som en fura hon också men av en helt annan anledning, dom var alldeles för starka för hennes del...
Tyskland gick hyfsat att inta, men är vi kom till Sydkorea började det ryka det ur fru Ms öron av hetta och när vi nådde fram till Mexikobörjade ögonen rinna 😂 och näsan likaså 😤. Håkan som älskar hetta, ju starkare smaker desto bättre (hej Vindaloo) blev därför ganska glad ju längre vi reste - mer go korv åt honom 😋

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Vilka härliga recept! Jag bjuder på sydamerikanskt på bloggen idag! www.hemmarecept.blogg.se <3

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!