söndag 24 juni 2018

Aloo gobi - indisk gryta med blomkål och potatis

Har ni sett reklamerna från COOP på tvn där Lotta Lundgren lagar mat för under 80 kronor till fyra personer, det brukar gå undan, vara lättlagat och ser frestande gott ut? Vi tillhör dom som nästan alltid byter kanal när det vankas reklampaus, men när Lotta dyker upp i rutan stannar vi kvar precis som när ICA-Stig visar sej, alltid finns det nåt matnyttigt tips att snappa upp och skratt som bjuds!


I en av de där matlagningsfilmerna med Lotta lagade hon till en indisk blomkålsgryta med potatis och tomater, Aloo Gobi hette den och där fick vi minsann både matnyttigt tips och ett gott skratt.
För när vi här nere i våra trakter säger aloo så pratar vi inte om vegetarisk potatisgryta, nej då snackar vi om att det är ett himla liv och oljud - "Vilket aloo dom håller!" och "Här var det ett himla aloo och hallabaloo!". Men i Indien betyder aloo potatis och gobi är ordet för blomkål, så idag bjuder vi inte bara skratt och mattips, vi ger även en lektion i det indiska språket!

De tre huvudingredienserna i grytan njuter av solskenet, blomkål, potatis och tomater. Du behöver inte använda cocktailtomater, det går lika bra med vanliga, och ser du på Lotta så använder hon tomatpuré. Potatisen får gärna vara fast, det går lika bra med nypotatis som med gammal! Och vad gäller blomkålen så skär ner hela alltet, stam och buketter, och spara det du inte använder här till en annan gång. Kanske testa att göra blomkålsrårakor, eller kanske ugnsrostad blomkål

Alla goa kryddor som faktiskt är bra både för smaken och hälsan, gurkmeja, kardemumma, garam masala, koriander och spiskummin. 
Den härligt gula gurkmejan är antiinflammatorisk och bra för både leder och immunförsvar, spiskummin innehåller massor av antioxidanter och är bra för bl.a matsmältningen och kolesterolet, och koriandern ökar även den det goda kolesterolet, är bra för levern och är antibakteriell. Bara nyttigheter med andra ord 😉
Koriander är ju en sån där vattendelare, antingen gillar man den eller absolut inte, men du behöver inte vara orolig för den har ingen framträdande smak i grytan så även korianderogillare kan njuta. 


Föga överraskande följde vi inte Lundgrens recept när det var dags för aloo i vårt kök, har man receptus ändrus så har man! Så receptet här är alltså det Mårtenssonska sättet att tillaga Aloo Gobi på, varsågoda och håll till godo;

Aloo Gobi   2-3 port
2 tsk malen koriander
1 tsk kardemumma
1 tsk gurkmeja
½-1 tsk garam masala (mängd beroende på vilken styrka kryddblandningen har)
2 tsk mald spiskummin
1 gul lök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk fint riven ingefära
150 g tomater, grovt tärnad
400 g potatis, skalad och tärnad
500 g blomkål i mindre buketter
3 dl kokosmjölk
2 dl vatten (använd vattnet att skölja ur kokosmjölksburken!)
salt
1 lime, rivet skal och pressad saft efter behag
Fräs kryddorna snabbt i olja i het stekgryta, tillsätt sedan lök, vitlök och ingefära och låt fräsa med på medelvärme några minuter under omrörning.
Tillsätt tomatbitarna och fortsätt fräsa under omrörning tills löken mjuknat.
Ta i potatis och blomkål, rör om och blanda ner kokosmjölk och vatten.
Låt koka upp och sedan småputtra på medelvärme tills potatisen och blomkålen mjuknat, tiden beror på hur stora potatisbitarna är så känn efter under tiden.
Smaka av grytan med salt, pressad lime och limeskal innan servering.
Bjud gärna naan till grytan.

Naanbröden köper vi antingen färdiga, dom man hittar i butik tycker vi är väldigt goda, eller så slår vi till och bakar våra egna! Att baka naan är inte alls svårt, men det kräver ju lite framförhållning och planering och är inget man gör om andan plötsligt faller på! Är du sugen på att prova dina indiska baknigskonster så är det bara att klicka på länken så kommer du till vårt recept på hembakat naan.

Vi hoppas att ni fick en fin midsommarhelg, hur än ni firade eller inte firade den. Vår helg har avlöpt smärtfritt, tack för det säger vi, och vi börjar så smått räkna ner dagarna till semestern som vi sett fram till länge nu. Äntligen kanske något kan få bli som vi tänkt och önskat och gå någorlunda, om inte helt, problemfritt... peppar, peppar!

Ha en fin vecka, semesterfirare och alla andra!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!