måndag 25 september 2017

Hembakat naan

Igår vankades det indisk lammgryta till middag hos oss och till grytan åt vi naan, ni vet det indiska platta brödet som man kan få i lite olika varianter på de indiska restaurangerna. Vitlöksbröd och naan med smör och salt är väl de vanligaste sorterna på menyn, förutom det vanliga naan då så klart.
Naan bakar man egentligen i en tandooriugn, där man smackar fast brödet på väggen i lerugnen, men för oss som inte har någon tandoor i köket så får brödet istället gräddas antingen i en stekpanna, på grillen eller i ugnen.

naan

Igår bakade vi alltså naan för första gången i våra liv, hur många gånger vi har pratat om att testa tidigare har vi ingen aning om men det är en hel del... men ibland tar det helt enkelt lite tid innan vi kommer till skott med våra projekt och tankar.
Vi valde att grädda våra naan i ugnen, men kommer att testa i stekpanna nästa gång för att se hur skillnaden blir.

hembakat naan

Receptet på naan som vi använde oss av finns på vår kära vän Amys blogg, dock fick vi justera mängden mjöl när vi bakade eftersom degen blev i vårt tycke väldigt lös. Som tur var så kunde vi ha direktkontakt med Amy via Instagram och få proffshjälp under tiden, hur en naandeg ska se ut visste vi ju inte och då är ju den tekniken helt fantastisk att ta till hjälp!
Så receptet vi delar med oss av idag är alltså med den mängd mjöl vi använde, på ett ungefär i alla fall eftersom vi fick dra i en rejäl mängd mer än de sju och en halv som Amy har i sitt recept. Börja med att ta i runt 8 deciliter och ta sedan i mer mjöl efter hand tills du får en deg som är så fast som en "vanlig" bröddeg brukar vara.

Naan  8 stycken
50 g jäst
2½ dl vatten, fingervarmt
2½ dl naturell yoghurt
ca 1 liter vetemjöl, eller mer
1 tsk salt
2 msk neutral olja
2 msk flytande honung
eventuellt ett ägg (valfritt)
Smula sönder jästen i en stor skål och rör ut den i vattnet.
Blanda i ca 3 dl vetemjöl, yoghurt, salt, olja, honung och ägg (om du vill ha det i), rör till en jämn smet.
Tillsätt resten av mjölet och knåda samman till en smidig deg (ska se ut precis som en "vanlig" bröddeg - vi fick dra i mer mjöl än ursprungsreceptet så vår måttangivelse får du se som ett ungefär)
Låt degen jäsa övertäckt 50 - 60 minuter.
Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord, arbeta ihop och dela degen i 8 lika delar.
Knåda varje degbit ca 30 sekunder och platta sedan ut den till en platt kaka, ca ½ cm tjock och 15-20 cm stor.
Lägg bröden på bakplåtspappersklädd plåt, grädda mitt i ugnen på ca 250 grader 6-10 minuter, när de fått lite färg på ytan är de klara.
Ta ut och servera som de är som tillbehör gryta mm eller så penslar du på vitlökssmör eller vanligt smör och får då Garlic Naan och Butter Naan.

Visste du förresten att det bara heter naan och inte naanbröd som man så ofta säger? Det är nämligen så att naan betyder just bröd så att säga naanbröd betyder egentligen som att man säger brödbröd, och det låter ju onekligen lite märkligt 😉

Och grytan då, du undrar kanske över lammgrytan vi hade till våra supergoda naan? Då kan vi lugna dej med att den kommer absolut att dyka upp här den också, hur god som helst blev den så det vore ju nästan skamligt om vi inte delade med oss av receptet. Men en sak i taget och var sak på sin plats, som den käre Alfons pappa brukar säga!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. De ser väldigt goda ut! Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
  2. Naan är godast och jag använder också Amys recept, fast med rätt mycket mer mjöl... Smör o vitlök på när de är varma. Jisses så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är dom, supergoda! Smör och vitlök ska vi ha nästan gång, apselutt!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!