fredag 1 juni 2018

Hemmagjord mangoraja, gott till grillat

I onsdags passade vi på att ta en liten utflykt på fyra hjul, vi är ju inte själv bilägare men ibland händer det att vi lånar syrrans/svägerskans automobil när det finns möjlighet och det fanns det alltså i onsdags. Det blev några få stopp ute på Österlen, än har många gårdsbutiker bara helgöppet, men ett fikastopp på Olof Viktors fick vi i alla fall till!
På Olof Viktors blev det mackor, mumsfilibabba i vanlig ordning, och det var faktiskt så att Ankis kycklingmacka inspirerade oss till gårdagens måltid som ni ser på bilden ovan och som vi bjuder er på här idag!


Mangoraja, känns det igen? Säkert har flera av er smakat den gyllengula dressingen/såsen på flaska och kanske ätit den till grillat? Vi har aldrig själv köpt den men vi har bjudits på den många gånger och tycker att den är jättegod, så när det låg mangoraja på fruns macka började vi fundera på om vi kanske skulle ta och testa att göra vår egen.
Sagt och gjort, redan igår stod Håkan i köket och experimenterade med ingredienser och smaker och får vi säga det själv (och det får vi ju 😉) så blev det en synnerligen lyckad mangoraja som rördes samman i det Mårtenssonska köket!


Som ni ser på bilden så klickade vi vår mangoraja i en kycklingwrap med en faslig massa grönsaker som sällskap till kyckling och dressing. Kycklingen skars först i lagom munsbitar som sedan marinerades i bland annat chili och lime innan bitarna stektes.
Snabbt och lättfixad mat, perfekt både som middag varma sommardagar som dessa och som picknickmat att ha med och äta utomhus. Bara rulla ihop wrapsen, lägga dom i folie eller servetter, ner i en kylväska och så dra iväg på utflykt!

Mangoraja
2 dl majonnäs
5 msk crème fraiche (vi använde havre fraiche)
3 msk mango chutney
1 krm garam masala
1 krm gurkmeja
1 krm sambal oelek
1 skiva ananas, fint hackad
1 msk flytande honung
salt och peppar
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.
Låt såsen stå i kylen minst 30 minuter till serveringen.
Tänk på att smakerna utvecklas under tiden såsen står i kylen, det är alltid lättare att tillsätta mer hetta än att ta bort...
Såsen passar fint till kyckling och fisk, grillat, i wraps och på mackor.

Mangoraja trodde vi att det kanske var en indisk uppfinning men så verkar inte vara fallet, kanske inte så konstigt när man studerar ingrediensförteckningen på flaskorna... majonnäs och crème fraiche är väl inte direkt så väldigt indiskt. Men smaksättningen är åt det indiska hållet och herr M drog till med både garam masala och så en gnutta gurkmeja för den vackra gula färgen den ger. Tänk bara på att gurkemja inte bara färgar maten gul, får man gurkmeja på kläderna så är det halligallisvårt att få bort fläckarna...


De goda och inspirerande mackorna på Olof Viktos café alldeles utanför Ingelstorp,
 i egen hög person! 


Det årliga och numera traditionella stoppet i Bollerup där Håkan har många barndomsminnen från då han ofta var hos sina farföräldrar som bodde där. Farfar Johan var grisskötare på lantbruksskolan som ligger på Bollerup, och unge herr Mårtensson sprang runt och hälsade på alla originalen som då bodde i byn, som t.ex KålsoppeNels (skånskt uttal!) som vi tidigare har skrivit om i ett annat inlägg. 

Och så passade vi på att öva vidare på att ta selfies... När den där färdigheten som övning ska ge kommer att synas är vi inte helt säkra på, men det känns som att det dröjer ett tag till...

Nu kära läsare och köksgäster, nu vill vi önska er alla fina en fortsatt fin fredag och en härlig helg, ät och drick gott, njut så gott ni bara kan av livet och var rädda om er och varandra!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Jag har aldrig ätit mangoraja, men det låter ju väldigt gott och ert recept ser inte svårt ut :)
    Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!