torsdag 20 september 2018

Gino och mascarponekräm

Efterrätt står på menyn här i det Mårtenssonska köket idag, en otroligt lättlagad sådan som dessutom går att förbereda, vad sägs om det? Nu kan det vara så att vi är sist på bollen och kanske alldeles ute och omoderna när vi bjuder er på en Gino, men vi hoppas att ni har överseende med det för den är alldeles för smarrig för att ignorera!

Gino, så fullständigt säkra vi var på att det var en italiensk rätt och hittepå men det visade sej att vi var helt ute och cyklade, när vi läste på om denna ljuvliga dessert. Då fick vi nämligen lära oss att den här superduperenkla skapelsen med bär, frukter och choklad är svensk, påhittad av kocken Niklas Ericson redan i början på 90-talet (ja vi sa ju att vi är ju sent på det!). 
Han använde sej av endast bananer, jordgubbar och kiwi i sin gino, men det finns en uppsjö av olika förändrade typer och idag tipsar vi om vår variant.


Någon kiwi hittar du inte i vår Gino, det är nämligen frun i köket allergisk mot och uppvisning i  andningssvårigheter är inte direkt något vi vill bjuda våra middagsgäster på... Däremot behöll vi jordgubbarna och bananen från ursprungsreceptet, men la även till physalis och mango vilket visade sej vara en hit!
Den söta smaken av banan och mango fick skjuts i smaken av syran från physalis och jordgubbarnas friska smak. Mangon vi använde vad frusen tärnad, vi lät den rinna av en smula så att det inte skulle bli för gojjigt i botten av formen. Physalisen halverade precis som några av de större jordgubbarna och bananen la vi ner i skivor.


När allt ligger på plats i en ugnsfast form river du över vit choklad, frys den först så går det som en dans och du slipper få handen full av smält choklad, och sen strör du över kokos innan det hela gratineras högt upp i ugnen några minuter för att få fin färg.
Vi la våra frukter och bär i en pajform, försök att sprida ut allt så gott det går så att det kommer choklad på så mycket som möjligt.

Gino  4 port
250 g jordgubbar
1 ask physalis
1 banan, skivad
ca 2 dl tärnad mango
pressad saft från 1/4 lime
1 dl riven vit choklad
½ dl riven kokos
Lägg alla bär och frukter i en ugnssäker form, sprid ut så dom inte ligger för mycket på varandra.
Pressa över lime, strö över kokos och choklad.
Gratinera högt upp i ugnen på övervärme eller grill 250 grader, ca 3-5 minuter så chokladen smälter och får fin färg.
Serveringsförslag; glass, grädde eller vår mascarponekräm

När det var dags att hugga in på gotterna bjöd vi både glass och en mascarponekräm till, den senare ett eget hittepå för att ta tillvara på mascarponerester. Och faktiskt tyckte vi att krämen var det godaste tillbehöret, syrligt och krämigt - perfekt till de ljumna bären:


Mascarponekräm
½ burk mascarpone
rivet skal från ½ lime
pressad lime efter smak
ca 10 stora myntablad, fint hackade
Rör samman, smaka av och låt krämen stå kallt till servering.

Så där ja, där har ni vårt söta enkla tips på en smarrigare helg! Lite bär och frukter, vit choklad och kokos är allt du behöver - svårare än så här behöver det ju inte vara, framförallt inte när det blir så otroligt gott. Tänk nu inte som vi gjorde från början att gino bara passar på sommaren, nej det finns ju mycket gott att lägga under choklad hela året och du kan ju hitta en hel del i frysdisken också.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!