tisdag 25 september 2018

Jamie Olivers snabblagade kyckling i jordnötssås

Enklaste enkla som ger godaste goda, visst låter det som ett väldans bra motto när det gäller matlagning, eller vad säger ni? Speciellt när det gäller mitt-i-veckanmatlagning, då får det mer än gärna gå lite snabbare, inte vara för mycket pillemojs och helst inte ha en ingredienslista a'la nationalencyklopedin 😉.

Då är dagens tips på en kycklingrätt vi lånat från Jamie Oliver ett strålande recept att lägga på minnet och i stekpannan, där nästan hela matlagningsaktiviteten äger rum. Mr Oliver är en av våra gurus när det gäller vardagsmiddagar och naturligtvis följde vi hans tv-serie "5 ingredienser- Snabb och enkel mat" som gick på tv i våras, och fick många idéer därifrån från. Hans kokbok med samma namn lånade vi på bibblan, en bra idé om man vill kolla lite närmare på innehållet om man funderar på ett inköp, och bestämde oss för att testa dagens recept!


Detta är en sån där smidig "allt-i-en-panna"-middag, ja förutom tillbehören som kräver sin egen gryta/skål, ännu en fördel när det gäller matlagning om du frågar oss. Här steker du kycklingen i stekpannan, rör samman  och häller över såsen och sen smockar du in pannan i ugnen för att bli färdig. Ja stekpannan alltså, inte din egen panna... 
Vi valde att använda kycklinglårfiléer till vår kycklinggryta, men det går bra även med bröstfilé om det är det du föredrar eller har hemma. 

Såsen rör du alltså ihop för sej och häller den sen över kycklingen i stekpannan, vårt tips är att börja med såsen så den är färdig när det är dags att tillsätta den. I såsen har du jordnötssmör, antingen med eller utan bitar, limesaft, chili, vitlök och en vattenskvätt - limeskalet river du över kycklingen innan stekningen. Tänk på att helst använda en obesprutad (ekologisk) lime när du ska ha skalet i maten, se annars till att tvätta av limen riktigt ordentligt innan du river den.
Som ni ser så förvarar vi chili i frysen där den håller länge, därav den skumma färgen på skalet.


Till vår kycklinggryta valde vi att äta nudlar och en sallad med nektariner i, sötman från nektarinerna passade perfekt till syran och hettan i såsen.
Och glöm nu för guds skull inte att låta grytlappen ligga kvar på stekjärnets handtag som en påminnelse att det är hett, vi kan lova er att det gör så in i hoppsan ont om man skulle råka glömma det...

Enkel jordnötskyckling   2 port
300 g kycklinglårfilé eller kycklingbröst
2 lime, rivet skal från en och saft
4 vitlöksklyftor
2 msk jordnötssmör
chili efter smak och behag
salt och peppar
Riv vitlök och blanda med saft från 1½ lime, jordnötssmör och en skvätt vatten så det blir en sås.
Finhacka chilin och blanda i såsen, smaka av med salt och peppar.
Salta, peppra och strö på lite rivet limeskal på kycklingbitarna, bryn någon minut på ena sidan på medelvärme.
Vänd köttet, häll över såsen och ställ in stekpannan i ugnen på 225 grader övervärme.
Låt kycklingen stå i ugnen ca 10-20 minuter beroende på kycklingens tjocklek, kolla med termometer när köttet är genomstekt - 70 grader i innertemperatur.
Ta ut, ös med såsen, strö på limeskal och servera.

Helgen kom och gick i en flygande fläng, det kändes som att det var lördagsmorgon och schwipp-schwopp sen var det plötsligt måndag igen! Lördagskvällen tillbringade vi med Håkans föräldrar som var här och åt middag som tack för hjälpen med blomvattning och posthämtning när vi varit på semester. Dom fick hugga in på dansk fläskstek och enkla äpplekakan, båda rätterna två fick tummen upp och slank ner utan knorr 😉👍
Söndagen gick till återhämtning, städning av kylen, långpromenad och ett besök hos Ankis far, precis så där lagom aktiviteter för en septembersöndag.

Nya veckan började med att vi kikade på en lägenhet igårkväll, dock blir det ingen flytt denna gången eftersom vi inte riktigt kände att det var något för oss. Men skam den som ger sej, vi fortsätter hålla ögon och öron öppna, och hoppet uppe - det måste ju snart dyka upp något som passar två kräsna Mårtenssons 😉

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!