torsdag 29 november 2018

Gubbröra med matjessill

Något som vi inte riktigt kan fatta, men som enligt almanackan är ett faktum, är att det på söndag är första advent och att det idag är endast 24 dagar kvar till julafton! Kära nån, hur tusan gick det till?! Har ni planerat något för adventshelgen, kanske nåt mysigt adventsmingel står på agendan eller blir det möjligtvis en tur på stan för att spana in årets julskyltning?
Vi ska faktiskt på vårt första (!) adventsmys/kalas någonsin och det känns som att det ska bli riktigt trevligt, spännande att få se hur ett sånt går till! Vi hoppas i alla fall på att det bjuds på nåt gott, ett trevligt sällskap och att dagen ska gå i glädjens tecken.

Ett tips på något gott som vi kan tycka passar på ett advenstkalas är gubbröra, eller gubbaröra som vi brukar säga. En gubbröra behöver man ju inte tvunget lägga på en macka och bjuda på, man kan ju ha det i en skål på en buffé så att gästerna kan ta upp själv och så har man olika sorters bröd vid sidan av att fritt välja mellan. 
Som ni ser så valde vi i alla fall att lägga röran på en skiva danskt rågbröd, sedan dekorerades den rejält efter behag. Håkan gillar lök väldigt mycket och fick därför några extra skivor, Anki tycker att tomat smakar gott till och valde därför mer av den varan. 


Det är lite olika vilken sorts fisk man blandar ner i sin gubbröra, somliga föredrar att ha i ansjovis men vi har nästan alltid matjessill i vår. Inte för att vi har nåt emot ansjovis, nej då tvärtom, men i just gubbröra föredrar vi den lite mildare matjessillen.
Vill man så kan man dessutom blanda kokt, tärnad kall potatis i sin gubbaröra men tänk då på att den mättar lite extra så du inte lägger på alldeles för mycket på mackan.
Nu måste det ju inte vara advent för att det ska serveras gubbröra, nej den tål gott att avnjutas året om och passar perfekt både som förrätt och nattamat. Vill man kan man ha den på julbordet också, som ett alternativ till sillinläggningar.

Gubbröra  4-6 port
1½ burk á 200 g matjessill, grovt hackade
1 liten rödlök, fint hackad
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
hackad dill, persilja och gräslök
salt och peppar
4 hårdkokta kalla ägg, hackade
Rör samman crème fraiche, majonnäs, lök, örter och sill.
Smaka av med salt och peppar.
Rör försiktigt ner de hackade äggen och ställ röran kallt till servering.
Servera gubbröran på kavring eller knäckebröd, dekorera med dillvippor, tomat och lök.

Vi som tycker att vi alltid brukar vara galet tidigt ute med att julpynta känner i år att vi ligger i lä, vart vi än ser oss omkring så ser vi stjärnor och stakar i fönsterna. Men på lördag smäller det, då åker hela jultjotabaletten fram må ni tro! Julgranen ska monteras och kläs, tomtarna ska packas upp och dammas av och ljusstakarna åker fram i fönsterna. 
Frågan är väl hur det går för pågarna och hur dom kommer att reagera, kommer vi att hitta dom på vars en gren i julgranen eller kanske med en kula på huvudet a'la Piff och Puff i Kalle Ankas jul? Vi får väl se, det kanske kan bli riktigt roliga foton att använda till nästa års julkort 😆

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Här är det också adventsmys på gång. Årliga resan till Varbergs Havanna stundar. I våra fönster lyser ljusstakar sen igår. Vi vill gärna ha det fint när vi kommer hem på söndag.

    Men julgranen kommer senare. I min familj har det varit ett stort NEJ att ta in den före 23e. Men i år blir det lite tidigare eftersom vi reser bort 27e. Hej hopp. Och gubbröran här hemma består av J:s grejer. Ingen matjes här. Puss på er.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!