torsdag 22 november 2018

Skaldjursrisotto

Nu knackar den på dörren igen den där dagen som är så hett efterlängtad av så många, det är dags att använda #tgif igen och säga hej fredag (imorgon är den dessutom tydligen svart - black friday - och går i köpiverns tecken) och hej helg! Nu ska vi inte stressa på tiden, den går snabbt ändå, och vi ska njuta av de andra veckodagarna också - så sant, men på fredagarna passar i alla fall vi på att äta lite extra gott för att liksom småfira en smula. Firande kan man aldrig få för mycket av, om ni frågar oss! 

För ett tag sedan festade vi till det lite extra med en påse frusna skaldjur från Willy's, en påse som vi gärna köper hem och har på lager i frysen för att ta till när inspirationen tryter och vi är på blötdjurshumör (vilket vi iofs är ganska ofta....). I påsen finns skaldjursmix av bland annat bläckfisk, räkor och musslor och funkar till allt från pasta till pizza, perfekt att plocka fram och bara steka på direkt fryst från påsen. Eller som vi gjorde här, marinera i en god citronmarinad. 

Förutom rivet citronskal och citronpeppar, den gamle trotjänaren, så använde vi citronrapsolja i marinaden. Vill du hellre använda neutral olja, oliv- eller rapsolja, så går det också bra tänk då på att pressa ner citronsaft också i marinaden för att få rätta svinget i syran.


Skaldjuren kan du låta ligga i marinaden över dagen, ju längre desto mer smak, men dom behöver i alla fall ligga minst 1 timme och gona sej. När det sedan är dags att börja laga till risotton så lägger du mixen i en sil och låter dom ligga där och rinna av under tiden du rör i risottogrytan på spisen. När risotton sedan är färdig får den vila de väldigt få minuterna som skaldjuren behöver i stekpannan, för att bli färdiga.

Skaldjursrisotto   2 port
1 liten gul lök, fint hackad
1 liten morot, fint hackad
1 stjälkselleri, fint hackad
3 dl aboriris
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 skvätt fisksås
200 g skaldjursmix (frusen i påse)
2 msk citronolja
1 tsk citronpeppar
fint rivet citronskal från ½ citron
Blanda skaldjuren med olja, citronpeppar och skal och låt det stå minst 1 timme, gärna över dagen, för att marinera.
Låt skaldjursmixen rinna av i en sil innan serveringen.
Koka upp buljongen i en gryta och håll den varm under tiden som risotton lagas till.
Fräs hacket av lök, morot och selleri i smör och olja några minuter på medelvärme under omrörning.
Tillsätt riset och rör runt så det täcks av smör och olja.
Slå vinet i grytan och låt det koka in under omrörning.
Tillsätt en slev varm buljong i riset och rör hela tiden tills vätskan kokat in.
Häll i en slev buljong till och rör, fortsätt på detta viset tills riset är al dente.
Eventuellt behövs inte all buljong eller så kanske det behövs mer, smaka dej fram.
När riset fortfarande har en liten kärna av tuggmotstånd tar du grytan av spisen, vänder ner den rivna parmesanosten och blandar om ordentligt.
Fräs snabbt upp skaldjursmixen i en het stekpanna, ca 3 minuter är allt som behövs, och servera sedan risotton i djupa tallrikar med skaldjursmixen ovanpå.

Igår provade vi på en ny sorts mathandel, Reko-Ringen som finns lite här och var i vårt land och verkar poppa upp i allt fler städer. Den har nyligen kommit hit till Ystad och vilken bra idé det är, verkligen ett kanoninitiativ som vi absolut kommer att besöka fler gånger!


Anki slog följe med storasyrran Carina, som både har bil och körkort (något som lillasyrran saknar...) och begav sej till en mörk parkeringsplats för att hämta upp varorna vi beställt av de olika producenterna, under de 2 senaste veckorna i Reko-Ringens facebookgrupp. Denna gången blev det några burkar honung, bipollen, yoghurt, Bosarpkyckling, högrev och bringa från gräsbetande ko som fick hamna i tygpåsarna. Honungen är redan testad och med stort beröm godkända och någon av köttdetaljerna kommer förmodligen att testas redan i helgen.
Kanske är det fler av er som har provat Reko-ringen?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!