måndag 19 november 2018

Bakad potatis med tonfiskröra

Något vi har alldeles för sällan till middag är bakad potatis, fråga inte när vi hade det sist (ja förutom dagens tips alltså) för det är fullständigt omöjligt att minnas. Men så förra söndagen fick Håkan för sej att vi faktiskt skulle baka några potatisar och fylla med någon god röra, lagom lättlagat för en lagom trött söndag. 
Tidigare när vi har ätit bakpotatis har det varit med kryddsmör i till en bit kött, eller så har vi haft crème fraiche, tärnad rökt skinka, hackad lök och röd rom i. Supergott det med kan vi lova men omväxling är ju aldrig fel, speciellt inte när det gäller mat! 

Som ni ser hade vi inga jättepotatisar hemma men det är faktiskt inte tvunget med speciella bakpotatisar, det går precis lika bra att leta upp de största i potatisbingen i affären och baka dom. Ta gärna de mjöliga sorterna, dom blir bäst. 
Man kan baka potatisen i mikron vilket är snabbare och perfekt om man har lite ont om tid, men samtidigt kan de bli lite ojämnt tillagade inuti. Vi brukar picka små hål i potäten med en gaffel runt om och lägger dom sedan på ugnsgallret mitt i ugnen, där får dom sedan lagas till på 225 grader i 45-60 minuter beroende på storlek. Man kan ta en provsticka och känna efter så det är mjukt hela vägen genom, om man är osäker.

Tonfiskröran som herr M gjorde funkade jättebra att fylla bakpotatisarna med, den lite saltare smaken som kaprisen tillför gör sig riktigt bra med potatisens milda och mjuka smak. Tänk bara på att du smakar på röran innan du sedan saltar, så den inte blir galet salt! 
Vi hade citronmajonnäs, men det går så klart med vanlig majo också och istället dra på lite extra citronsaft om man vill ha extra syra. Alla sätt är bra, utom de dåliga - också det en gammal sanning!

Tonfiskfylld bakpotatis  ca 4 potatisar 
3 dl majonnäs (gärna citron)
1 dl crème fraiche
1 dl var av hackad dill och persilja
1 msk honung
2 msk kapris, hackad
1 liten rödlök, fint hackad
örtsalt och svartpeppar efter smak
pressad citron efter smak
1 burk tonfisk i vatten
Blanda samman allt utom tonfisken, smaka av med kryddor och citron.
Plocka sönder tonfisken i mindre bitar med hjälp av en gaffel och rör ner i blandningen.
Låt gärna tonfiskröran stå kallt en stund innan serveringen för att mogna i smaken.

Denna tonfiskfyllningen smakar också jättebra att ha i avokadohalvor, perfekt att servera som förrätt eller mellanmål. Du kan även ha tonfiskröran på ett bit gott bröd, lägg gärna på några skivor tomater och lite groddar också för extra piff. Kanske kommer du på fler användningsområden så bara kör på det, endast fantasin sätter gränser!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!