tisdag 13 november 2018

Ljummen grönkålssallad med chorizo

Sallader kan ibland vara svårt att variera, speciellt när det är höst och vinter och kanske inte utbudet i grönsaksdisken är det allra bästa det blir lätt att man kör på i gamla hjulspår. Vem har inte stått där med isbergssalladen, tomaterna och gurkan och tänkt att "nästa gång ska jag minsann ta ut svängarna och piffa till det lite". Bara för att åter igen köra samma sallad i repris även nästa gång...


Så ser det i alla fall ut ibland i vårt kök, oftast när Anki står för salladsfiolerna - Håkan däremot är rätt duktig på att variera sej i salladsskålen och festar till det med både frö och frukt ibland.
Men ibland händer det att även frun i köket får feeling, djupdyker i kylen och fixar till en spännande sallad av fynden hon hittat där, som dagens krämiga grönkålssallad vi spisade förra veckan till en bit snabbrimmad ugnsbakad torsk.


Grönkål är något som vi oftast har på lager vid denna tiden på året, det funkar att ha i eller till det mesta och är dessutom både gott och nyttigt - för att inte tala om hur fotogenique grönkålen är.
Frågan är väl om det inte snart är dags för även grönkålen att få sitt eget samlingsinlägg!


Förutom grönkål så dök det upp ett äpple i kylskåpslådan (som ju faktiskt redan förärats med ett samlingsinlägg. Ja äpplet alltså, inte kyskåpslådan!), och att äpplen och grönkål gillar varandra är ju sen gammalt, så tillsammans med en överbliven chorizo och några valnötter åkte äpplet upp på ingredienslistan.
Grädde och ost finns det också hemma hos Mårtensson, och vips tog fantasin rejält fart och det som från början var tänkt att bli en kall matigare sallad blev istället en krämig och varm sådan.

Chorizon steks först och stekfettet använder du sedan när du ska steka upp grönkålen, som först fått ett snabbt uppkok för att mjukna en smula. Grädden, korven och kålen får sedan koka en stund tillsammans innan äpplet och riven ost gör dom sällskap. Valnötterna tillsätter du alldeles innan det är dags att servera, och vad du serverar salladen till bestämmer du själv - det behöver ju inte nödvändigtvis vara fisk. Krämig grönkålssallad med chorizo
150 g färsk grönkål (går även bra med svartkål)
1 äpple, gärna syrligt med fast fruktkött
1 dl valnötter
1 chorizokorv
2½ dl grädde
1 dl parmesanost eller Västerbottensost
ev. maizena till redning
salt och svartpeppar
Skölj grönkålen ordentligt och skaka av så mycket vatten som möjligt.
Skär bort den grövsta delen på stjälken och dela kålen i grova bitar.
Låt en stor gryta vatten koka upp, lägg ner kålen och låt småputtra 3-5 minuter så att kålen mjuknar en smula men fortfarande har tuggmotstånd.
Hacka valnötterna grovt.
Kvarta äpplet, kärna ur och skiva i cm-tjocka skivor.
Skiva korven och halvera skivorna, stek så de får fin färg och ta upp ur stekpannan men låt fettet vara kvar.
Häll av vattnet från kålen och låt den rinna av i ett durkslag.
Bryn kålen i fettet från korven i pannan några minuter, slå tillbaka korvskivorna och häll i grädden.
Låt grädden koka upp och sedan småputtra 3-5 minuter innan du rör ner osten, tar i äpplet och smakar av med salt och peppar.
Vill du ha tjockare konsistens så red av med maizena.
Ge salladen ett uppkok så att allt blir varmt, strö över valnötshack och servera.
Passar fint till fisk och kött, eller som pastasås.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!