torsdag 6 december 2018

Dadelbollar med pepparkakskrydda

Helt säkert är det flera av er som redan börjat tänka på julgodiset ni ska mumsa på i jul, och vi kan svära på att många redan både gjort och njutit av julegotterna, och det gör ni helt rätt i. Man ska inte vänta för länge på nåt gott 😉! 
Vi är inte några större förbrukare av julgodis, men något litet brukar vi ändå försöka hitta på och tillverka - ni hittar vår samling av våra recept på julgodis här om ni blir nyfikna på tidigare års godsaker. I år är det pepparkaksbollar med dadlar som gäller, dom har vi expedierat några stycken och fler lär det bli innan årets slut för dom är verkligen supergoda! 

Dadelbollar är ett bra alternativ när man kanske inte vill (eller bör) äta så mycket sötsaker och försöker undvika vitt raffinerat socker, dadlarna bjuder då på ett gott alternativ som man dessutom inte orkar äta för många av - det räcker oftast med en, två eller kanske tre för att stilla godissuget.
Man kan ju variera dadelbollar på en hel massa olika sätt och smaker, lakritspulver är en annan stor favorit i vårt kök. Men just till julen passar pepparkakskryddan alldeles utmärkt, av någon märklig anledning...


Dadelbollar med pepparkakssmak
20 dadlar, urkärnade
½ dl havrekli
2 msk pepparkakskrydda
1 nypa salt
Blanda samman kli, pepparkakskrydda och salt i en skål.
Tryck sönder dadlarna och lägg dom i skålen.
Blanda runt så kryddblandningen fäster i dadlarna.
Forma till bollar och rulla dom sedan åter igen i kryddblandningen.
Lägg i kylen en stund så de blir fasta och stelnar.
Ta ut och njut! 

Då rullar vi in mot andra advent och hur vi är försöker lyckas vi verkligen inte skaka fram någon julkänsla alls i år... På något sätt så är vi inte alls i fas med tiden, och med tanke på hur 2018 har varit för vår del så är det kanske inte alls konstigt när vi tänker efter. Det känns som att första halvan av  året bara försvunnit i någon konstig dimridå, de månaderna var vi nästan bara fokuserade på att försöka ta oss igenom på bästa möjliga vis utan att egentligen riktigt vara närvarande...


Ankis fruktansvärda nervsmärta i ryggen som ledde till en inte alltför överraskande depression, och så Håkans plötsliga hjärtinfarkt och livsomställning ovan på det... Nej det är inte alls konstigt att vi inte alls befinner oss i december och att julkänslan lyser med sin frånvaro! 

Men vet ni vad, det gör oss faktiskt inte någonting alls. Vi är bara så enormt tacksamma för att vi båda känner oss bättre, att det går på rätt håll och att vi har tagit oss genom det värsta, att livet återvänt och att vi gjort det bästa av det, att vi har varandra och livet i behåll! 
Och jul, ja det blir det med eller utan julkänsla, julpynt, gran och julklappar 💕

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

 1. Vi är också så tacksamma över att ni äntligen mår bättre! Älskade vänner.

  Strunt i julkänslan. Ni kanske mer är i fas med midsommar? Fixa en stång - maten är ju densamma. Vem behöver mer än sill? Egentligen... Puss o kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. <3
   Tack, finaste ni - vi så oerhört tacksamma att få ha er i vårt liv och få kalla er våra vänner!

   Äsch, till påsk är vi garanterat i fas ;)
   Posseliposs!

   Radera
 2. Tack för alla fina recept som finns på er blogg. Så ser vi fram emot när ni börjar pigga på er så vila bara och ta hand om varann.

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!