fredag 9 juni 2017

Rabarbersaft med vanilj

Förra veckan kokte vi rabarbersaft för första gången i vårt kök, inget avancerad saftkok med saftmaja och sånt utan en väldans enkel rabarbersaft där det enda som behövs är en gryta och en sil. Ja och så rabarber så klart:)
Några storkonsumenter av saft är vi inte men får vi chansen att koka egen saft så tar vi den gärna, tidigare har vi gjort syrensaft och flädersaft men nu var det alltså rabarberpremiär.

Rabarbersaft

Vi hittade ett recept signerat Leila som vi fibblade en smula med, fru M kom på den geniala (om hon får säga det själv) idén att slänga ner en vaniljstång med rabarberna i saftkoket, vi minskade på sockermängden och så tog vi inte så allvarligt på det där med att inte röra i grytan under tiden det hela kokade. 

Rabarbersaft med vanilj

Så hur gick det då med vår receptus ändrus denna gången, blev det lyckat? Jo tack, det blev en alla tiders god och läskande rabarbersaft i våra saftglas! Vaniljstången gav en fin touche i smaken, sötman blev vi hur nöjda som helst med och det visade sej att det inte alls var farligt att röra i saftgrytan - det orsakade varken explosion eller grumlig saft.

Rabarbersaft med vanilj 
ca 1 kilo rabarber
1½ liter vatten
1 vaniljstång
3½ - 4 dl socker
1 citron, pressad saft
Skölj och dela rabarbern i mindre bitar.
Lägg rabarberbitarna i en stor gryta, och häll på vattnet.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Tillsätt fröna och vaniljstången i grytan, rör om.
Koka upp och låt rabarberna småputtra 15 minuter under lock.
Sila av rabarberna, pressa ur saften och kasta rabarberresterna.
Häll ner sockret och citronsaften i rabarbersaften, koka upp och låt det sedan svalna.
Förvara saften på väl rengjorda flaskor eller i plastburkar om du vill frysa in den.

Nu lägger vi till saften i vårt samlingsinlägg där ni hittar alla våra recept med rabarber där det kan hända att något mer recept hinner leta sej in innan säsongen är över, det ligger nämligen en påse av de rosa stängerna i frysen och väntar på att bli använd...

Och så bjuder vi på några bonusbilder, eller som man säger "never before seen pictures", från dagen när saften förevigades!

Håkan förevigar Anki...

 ..när hon förevigar saften och Håkan på vår lilla minibalkong:)
Jajamensan, så går det till här hos Mårtenssons!

Så är det fredag igen gott folk, snacka om att det råder dagvilla de lux denna veckan! Knappt hinner det vara söndag och måndag förrän det är söndag igen och sen är det fredag... är det konstigt att tiden går fort:)
Hur som helst så är vi båda lediga idag och vart vår ledighet tar oss är ännu inte riktigt bestämt, det fanns planer på ett IKEAbesök idag men eftersom hyrbilsgaraget ekade tomt fick dom planerna skjutas på en oviss framtid.

Kvällens mat är i alla fall bokad, det blir havskräftor och bubbel något som herr M har svårt att bara gå förbi när det står på hyllan i butiken. För övrigt kör vi helt enkelt på gehör hela helgen, och det brukar bli så bra så!

Ha en fantastiskt fin fredag och helg, ät och drick gott och njut av livet så ses vi snart igen.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

 1. Så gott! Här ska ddt bli rabarbersirap, bara förkylningen släpper. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Supergott är det, och sirapen är minsann inte fel den heller (och så god i drinkarna;).
   Vi håller tummar för släppta förkylningar <3
   kram på dej

   Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!