fredag 14 september 2018

Pasta med räksås

Hej fredag och hej helg, så trevligt att få träffa dej igen så snart - slå dej ner och känn dej välkommen! Är du sugen på något gott så har du kommit helt rätt, ja i alla fall om du gillar pasta och räkor för det är just det som står på menyn här i det Mårtenssonska köket idag. Räksås med hummerfond, vitlök, grönsaker, grädde och akvavit i - jajamensan det är sprit i såsen. Och nej, du måste inte skvätta alkohol i om du inte vill, men vill du så rekommenderar vi det varmast för det ger en extra skjuts i smaken!


Det är varken avancerad eller tidskrävande matlagning vi pratar om, det som förmodligen tar längst tid är att skala räkorna. Men du kan ju ta tillfället i akt och ha en stunds köksmeditation under tiden, eller kanske lyssna på nån ljudbok eller bra pod när du står där och sliter med räkornas skal.

Efter skalningen går resten snabbt, och låt nu för allt i världen inte räkorna ligga för länge i grytan med värmen på för då blir dom sega så sega. Nej, ner med dom i såsen just precis innan servering, så dom bara hinner bli genomvarma:

Håkans lyxräkpasta
1 kg räkor med skal
½ stjälkselleri, fint hackad
4 vitlöksklyftor, fint hackade
1 liten morot, fint riven
1 liten rödlök, fint hackad
2 msk hummerfond
½ liter vatten
1 dutt fisksås
dillpasta (Santa Maria)
2 cl akvavit
2 dl vitt matlagningsvin
Skala räkorna.
Fräs selleri, vitlök, morot och rödlök så det mjuknar och blir glansigt.
Tillsätt övriga ingredienser utom räkor, låt koka upp och sedan småputtra ca 10 minuter.
Red av med maizena, smaka av och tillsätt räkorna precis innan servering.
Servera till nykokt pasta.

Vad tror ni, får vi behålla det underbara vackra höstvädret i helgen som (i alla fall vi) bjudits de senaste dagarna? Vi kan väl hålla tummarna för det, eller vad säger ni? Och så håller vi väl tummarna även för att det vankas god mat också så klart!
För vår del får en poke bowl med tonfisk inleda helgen tillsammans med bubbel i glasen, därefter kör vi på gehör helt utan planer så där wild and crazy som vi kan vara ibland 😉😉.

De enda planerna vi har gjort för helgen är sovmorgon, melodikryss, hänga med pågarna och varandra och sen behövs inte så mycket mer.
Jo förresten, på söndag kväll bänkar vi oss framför tv4 och kollar Kockarnas Kamp som äntligen är tillbaka i rutan då - jippi!

Vi önskar er alla en härlig helg!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Hoppas ni haft en trevlig helg <3 Och att ni fick eran sovmorgon :-)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!