lördag 14 september 2019

Krämig pastasås med musslor, vitlök och persilja


En grymt god och lättlagad pastarätt är dagens middagstips här i köket, en pastasås som passar er skaldjursdiggare perfekt! Pastasåsen påminner en hel del om den gamla klassikern Moule Marinière, musslor i vitvin, vitlök och massor av persilja, men här är det färdigskalade musslor från burk som gäller (eller räkor om det låter bättre i dina öron och mun).
Här är det matlagning som går undan för mer än 30 minuter tar det inte, smidigt för en lite tröttare kväll om ni frågar oss!


Från persiljan plockar vi både blad och stjälkar, bladen grovhackas och strös över maten innan den serveras medan stjälkarna ligger i grytan under matlagningens gång, för att sedan fiskas upp innan servering. Vi köper ofta hem en sån där stor bunt av bladpersilja och har i en vas i köket, både dekorativt och användbart - och såklart även nyttigt att stoppa i sej av 😉
Vilken sorts pasta du serverar såsen till är upp till dej, vi föredrar spagetti eller linguine men även bandpasta går vi med på.


Pastasås med musslor, vitlök och persilja   2 port
250 pasta, t.ex spagetti eller linguine
½ rödlök, finhackad
2 stora vitlöksklyftor, finhackade
en liten bunt bladpersilja, stjälkarna till såskoket och bladen till servering
2 dl crème fraiche
1½ dl vitt vin
1 tärning fiskbuljong
1-2 tsk dijonsenap
svartpeppar
1 burk skalade musslor, ca 170 g avrunnen vikt (eller räkor)
Stek rödlöken mjuk i olja och smör på medelvärme, tillsätt vitlök och persiljestjälkarna efter några minuter och låt steka med.
Tillsätt crème fraiche, vin, buljong och senap, rör om och koka upp.
Låt såsen småputtra ca 5-10 minuter, smaka av och krydda med svartpeppar.
Ta upp stjälkarna, tillsätt musslorna (eller räkor) och låt dom bli varma.
Servera såsen till nykokt pasta, strö över en näve grovt hackad bladpersilja och njut!

En fortsatt härlig hösthelg önskar vi er!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Såg denna rätt på er insta och tyckte det lät himla gott! Måste testas. Musslor är ju en favorit, men inte alltid så lätt att få tag på färska!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!