fredag 3 januari 2020

Grillad tonfisk med vitlökspanering till tioårsjubileet

Kan ni tänka er, idag firar vi och vår blogg tioårsjubileum! Ett helt decennium har passerat sedan vi öppnade dörren till i vårt kök och skrev vårt första blogginlägg med ett recept på en fiskgratäng med ärtmos. Någon bild hade vi inte med, men det skyller vi helt och hållet på att vi överhuvudtaget inte alls visste vad vi sysslade med, hur man bloggade och knappt ens hade läst någon blogg innan...


Men det har ju gått ju hyfsat bra ändå, om vi får säga det själv, och vi har verkligen fått uppleva otroligt mycket under de senast tio åren tack vare bloggen!


Vi har varit på bloggträffar och träffat andra mat- och livsstils bloggare, fått träffa kändiskockar, blivit igenkända själv av läsare som kommit fram och sagt hej och tackat, fått uppdrag att ta fram recept, varit med i receptfoldrar och mattidningar mm.
Men framför allt, och det som absolut utan tvekan betytt mest för oss, så har vi fått nära och kära vänner för livet som vi förmodligen aldrig annars hade lärt känna!

Så klart vill vi tacka er alla underbara och fina köksgäster som hälsar på oss, både gamla stammisar som hängt med sedan begynnelsen, sporadiska besökare och nya gäster.
Utan er, inget Mårtenssonskt kök ❤❤


Dagens recept känns extra passande att skicka vidare till er denna tioårsdag, det är festligt, fisk och fantastiskt enkelt att laga till. Receptet hittade vi i kokboken "Två hungriga italienare" av Antonio Carluccio och Gennaro Contaldo, den senare känd från flera av Jamie Olivers matlagningsprogram, och vi har lagat till det mer än en gång sedan vi först testade det - toppbetyg alltså!

Panerad tonfisk  2 port
1 tonfiskbiff/portion
salt och peppar
pressad saft från ½ citron

Panering
50 g smulat färskt bröd
1 stor vitlöksklyfta, riven
2 msk fint hackad persilja
1½ msk oliv- eller rapsolja, gärna med citronsmak
Blanda samman brödsmulor, vitlök, persilja och olja till en torr massa.
Blir det för blött så tillsätt mer brödsmulor.
Salta och peppra tonfisken, pressa över någon droppe citron.
Täck båda sidor av paneringen, tryck lätt så det fastnar.
Pressa över citron och stek eller grilla på hög värme ca 3-4 minuter per sida (lite längre stektid än normalt pga paneringen) till paneringen är knaprig och fått färg.
Servera med en sallad och citronklyftor.

Champagnen ni ser på bilden som vi drack till tonfisken har vi avnjutit tidigare och den faller oss väl på läppen, André Clouet nr 7686 för 299 kronor.
Dagen till ära står det även en flaska champagne på kylning till jubileumsmiddag, halstrad lax med asiatiska smaker, för som vi brukar säga - firas det som firas kan!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!