tisdag 16 juni 2020

Kladdkaka med chokladtryffel och salt kolasås

Har du hittat nåt sött och gott att njuta av i midsommarhelgen? Om inte så kommer vi nu med ett alldeles fantastiskt ljuvligt gott tips, och behöver du inget tips till midsommar så sparar du det och njuter vid ett senare tillfälle. För detta är chokladtårtan med stort C som du bara måste prova om du är chokladälskare (och vem är inte det... 😉)!

         

Tänk dej en lagom kladdig kladdkaka, täckt med en salt kolasås och toppad med ett tjockt krämigt lager av chokladtryffel... ja alltså vi har fortfarande våta drömmar om denna chokladtårta och vaknar av en nerdreglad kudde! 

Chokladtryffeltårta med salt kolasås
Kladdkakan
250 g smör
4½ dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
Smält smöret.
Rör samman smör, socker, kakao och vaniljsocker.
Tillsätt ägg och mjöl och vispa samman till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad springform.
Grädda kakan ca 30 minuter på 175 grader, den ska fortfarande vara kladdig i mitten när du tar ut och låter den svalna.

Tryffel
300 g mörk choklad, grovt hackad
2½ dl grädde
25 g smör
Koka upp grädde och smör i en gryta.
Ta grytan från värmen och rör ner chokladen till den smält och tryffeln är blank.

Salt kolasås
2½ dl grädde
1 dl socker
1 dl sirap
25 g smör
1 krm vaniljpulver
1 tsk salt
Häll alla ingredienser i en gryta och låt dom koka samman ca 20 minuter, eller tills kolasåsen blivit tjock och fått en gyllengul färg. 
Låt kolasåsen svalna.

Montering av tårtan
När kladdkakan har svalnat brer du på kolasåsen i ett jämnt lager över hela kakan.
Därefter täcker du kolasåsen med chokladtryffel.
Ställ in kakan i kylen till servering, ta ut den en stund innan och skär gärna med en varm kniv så är det enklare att få fina jämna bitar.
Servera med lättvispad grädde eller grädde blandat med glass, och färska jordgubbar.

Chokladtårtan bjöds vi på hos familjen Persson i fredags när denna donnan tog studenten med ära och bravur! 

                                

Finaste Lovisa som blev klassens ambassadör och dessutom gick ut med toppbetyg, heja dej och än en gång grattis! 

                             

I höst väntar folkhögskolan i Kalmar och så klart att man ska firas med pompa och ståt, så mycket det nu gick i "dessa tider".


Helgen både började och avslutades med firande, jojomensan som det kan bli! Och ni känner ju oss, firas det som firas kan är ett av våra favoritmotton här i livet. Så i söndags korkade vi upp en flaska bubbel med det passande namnet Celebrandum, en cava från beställningssortimentet på Systembolaget, och skålade både för Håkans namnsdag och för att vi nu bott här i nya lyan i 6 månader. Herrejisses, var tusan tar tiden vägen? 


Mesta delen av söndagen avnjöt vi ute på vår balkong, den gör oss så glada och lyckliga och vi måste nästan knipa varandra i armarna för att se så vi inte drömmer! Och nope, än så länge är vi vakna och några blåmärken rikare 😂😂

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!