söndag 7 juni 2020

Marockansk aubergineröra Zaalouk

Äntligen har vi lyckats återskapa en av de godaste röror vi någonsin smakat, det tog sin lilla tid innan vi dels kom på vad den hette ( Zaalouk!) och dels fick tummarna loss att laga till den. Sent ska syndaren vakna, eller hur...
Det var förra sommaren när vi var på semester på Gran Canaria som vi smakade zaalouk första gången. På den gamla goda tiden ni vet, då när man reste kors och tvärs över jorden utan att ha den endaste lilla tanke på att det inom en kort framtid inte kom att vara lika självklart att resa utomlands på semester... 


Vi var i alla fall på Gran Canaria på samma ställe där vi har spenderat, och faktiskt även i sommar skulle spendera, de senaste sommarsemestrarna. Där på en libanesisk restaurang som våra hotellgrannar drog med oss till (tack för det Anki och Ann-Louise 💕) avnjöt vi en helt fantastiskt god middag med mezerätter. 
Vi bjöds på den en ena smakupplevelsen efter den andra, och bland annat beställde vi alltså in denna auberginedippa på vinst eller förlust. Och att vi drog vinstlotten på menyn det kan ni skriva upp att vi gjorde, för den första portionen tog slut fortare än vi hann säga mums och vi beställde snabbt in en ny skål!


Så härom dagen när vi bläddrade bland semesterbilderna och nostalgiskt med lite sorg i ögat drömde oss tillbaka, dök fotona från restaurangen upp och plötsligt var den där! Bilden på dippan vi tyckte var så god och som vi ju skulle göra "så fort som vi kommer hem!"... Receptet googlades, ingredienser köpes och vips så stod den där, vår egen aubergineröra. 
Den passar perfekt både som sås till grillat och att dippa grönsaksstavar och gott bröd i. Gör en rejäl laddning och frys in om det blir över, perfekt att ha på lut när sugen sätter in!

Zaalouk
1 medelstor aubergine (ca 400 g)
3 tomater
2 hackade vitlöksklyfta
½ dl persilja
1 tsk malen koriander
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk salt 
½ tsk svartpeppar
citron, pressad
Skölj av och tärna auberine och tomater i ca 1 cm bitar.
Lägg aubergineträningarna i en skål, salta och rör om.
Låt auberginen stå ca 15 minuter och vätska ur sig, häll av dom i en sil och skölj bort det mesta av saltet, låt dom rinna av.
Rosta kryddorna (utom salt och peppar) i en het torr stekpanna tills de börjar dofta, häll i olja och rör om.
Tillsätt aubergine, tomater, vitlök och persilja i stekpannan, fräs på medelvärme ca 30 minuter, rör om då och då så det inte bränns vid.
Mosa eller kör allt med en mixerstav till en lagom slät puré, häll i vinäger och låt koka in ca 5 minuter.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite pressad citron om du tycker det behövs.   

Förutom auberginedippan hade vi Tabbouleh till det grillade, denna gången med en rejäl dos mynta som vi numera plockar på vår balkong. Glädje så det förslår, både odlarglädje och matglädje!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!