söndag 24 maj 2020

Baka bullar med citron och dill


Fram med mjöl och jäst, för nu är det dags att baka! Visserligen har jästen ekat med sin frånvaro i butikernas hyllor under en längre tid (folk måste baka nåt enormt mycket i karantäntider 😉) och med toapapper varit hårdvaluta, men nu verkar det som de båda hämtat sej från värsta hamstringen och är åter stående varor i utbudet.


Några fikabullar blir det inte, nej här snackar vi andra bullar! Och även om dom ser ut som kanelbullar och bakas på samma vis så gör sej kaffekoppen inget besvär här, dessa bullarna passar mycket bättre till skaldjur och fisk.
Degen smaksätts med fänkål som först får sej en omgång i morteln, har du ingen mortel så misströsta inte utan plocka istället fram brödkavlen och banka fröna med den.

Under tiden som degen med fänkål jäser så rör du samman en härligt frisk och pigg fyllning med smör, hackad dill och rivet citronskal. Vi skvätte ner lite citronolja också, men det är valfritt. 

Kavla ut degen och bred på fyllningen, precis som man gör när man bakar kanelbullar, och rulla sedan ihop från långsidan till en tät rulle.

Skär rullen i bitar, du bör få ut ungefär 24 stycken och dom du inte äter upp direkt går alla tiders bra att frysa in till senare tillfälle. Pensla med äggvisp och om du vill så strör du på en nypa flingsalt innan dom åker in i ugnen.
Nästa gång vi bakar dom kommer vi att prova att ha riven västerbottensost i och på, det kändes som att det borde bli ett väldigt bra tillskott - speciellt till kräftorna!


Krämig fisksoppa efter ett recept som vi gärna återvänder till då och då, dock utan saffran och musslor denna gången och med paprikor istället för tomater

Dillsnurror med citron och fänkål  ca 24 st
25 g jäst
5 dl kallt vatten
3 msk rapsolja, gärna med citronsmak
½ tsk fänkålsfrön
2 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl special
Fyllning
75 g mjukt smör
2 dl hackad dill
rivet skal från 1 citron
Till pensling och garnering
1 ägg
flingsalt

Mortla fänkålen lätt så den krossas men inte smulas.
Smula jästen och lös upp den i vattnet.
Tillsätt olja, fänkål, salt och mjöl, kör i kökssassistent 10 minuter (för hand ca 15 minuter).
Täck över degen och låt den jäsa minst 1 timme, gärna längre (upp till fyra timmar).
Blanda samman fyllningen.
Ta upp degen på ett mjölat underlag och kavla ut till en rektangel på 30x50 cm.
Bre på fyllningen och rulla ihop degen på längden (som när du bakar kanelbullar).
Skär rullen i 24 bitar och lägg dom på bakplåtspapper eller i pappersbullformar.
Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter, pensla med uppvispat och strö på flingsalt.
Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter, ta ut och låt svalna
Passar fint till fisksoppan, på buffébordet eller till kräftskivan.
Går bra att frysa in.

Då lämnar vi strax denna ömsom regniga och blåsiga, ömsom soliga och varma helg bakom oss. Vi hoppas på en fin och frisk vecka för oss alla och vi fortsätter hålla avstånd, vara noggranna med handtvätten och stannar hemma vid minsta förkylningssymptom... (en ramsa som vi säkert kommer att kunna rabbla om någon väcker oss mitt i natten! Vem tusan det nu skulle vara som skulle stövla in i vårt sovrum mitt i natten? Herrejisses, den chocken - nä då rabblar vi garanterat en helt annan ramsa!)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!