måndag 21 juni 2010

Lagt in både det ena och det andra.

I dag har vi ägnat oss åt lite inläggningar här i Mårtenssons kök, två olika sorters sillar har vi lagt in och två burkar coctailtomater har gjorts färdiga. Sillarna vi har gett oss på denna gången blev en ättarpssill, en av Håkans favoriter på Ankis föräldrars julbord, och en rabarbersill som vi inte har provat på tidigare. Det är faktiskt väldigt enkelt att själv fixa till goda sillinläggningar, dessutom blir de mycket godare än de man köper och man slipper ju alla konstiga tillsatser som finns i många köpesillar! Lägger ni in sill till midsommar/jul själv eller köper ni färdiginlagd?


Ättarpssill
4 filéer urvattnad sill
1 dl vinäger
1 dl vatten
2 dl socker
2 tsk timjan
1 tsk rosépeppar
1 tsk grönpeppar
2 msk gula senapskorn
2 lagerblad
Rör samman lagen till sockret har löst sej.
Skär sillen i lagom stora munsbitar och lägg i en burk.
Häll lagen över sillen och låt den stå kallt i två dagar innan den serveras.


Inlagda coctailtomater
500 g coctailtomater
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
2-4 rosmarinkvistar (beroende på storlek)
1 liten bit röd chili
4 dl äppelcidervinäger
3 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk citronpeppar
Pricka små hål i tomaterna, skiva vitlöksklyftorna och strimla chilin. Lägg tomaterna i 2 burkar tillsammans med lagerblad, vitlök, rosmarin och chili (vi gör en burk med chili och en utan). Koka upp vinäger, socker, salt och citronpeppar, slå det över tomaterna och förslut. Låt det svalna och förvara sedan burkarna i kylen några dagar innan serveringen. Smarrigt till grillat.

Blir ni sugna på rabarbersill så får ni vänta på receptet tills i morgon, men, den som väntar på något gott....

Smaklig spis! / Anki och Håkan

7 kommentarer:

  1. Äter tyvärr inte sill. Har inte lyckats lära mig. Försöker vid varje högtid men lyckas inte. Verkar ju så gott! Rabarbersillen låter spännande!

    Inlagda coctailtomater! Aldrig hört talas om, men verkar ävern det spännande!!

    SvaraRadera
  2. Inlagda tomater låter gott - det ska jag prova en dag! :)

    SvaraRadera
  3. Rabarbersill låter ju jättespännande! Tyvärr gillar jag inte sill, jag är lite barnslig på så sätt, men jag brukar arrangera midsommarmiddagarna, och andra vill ju ha sill. Min 91-åriga mormor brukar lägga in sill, men nu orkar hon inte hålla på med det längre, så jag får lära mig själv nu.

    SvaraRadera
  4. Jag som har en hel skål med cocktail tomater kvar från förra veckan. Ska försöka hinna med att prova detta recept för det låter jättegott. Nu ska jag ut på silljakt... det är ju inte bara att gå till första bästa affär här i Canada ;)Men ingen sill, ingen midsommar!

    SvaraRadera
  5. Sill shoppingen regnade inne idag men tomaterna ligger i sin lag, blev en liten variant på er. Hoppas de blir goda, tack för tipset! Gun

    SvaraRadera
  6. PS. ;) Länkade till er också hoppas det är ok.

    SvaraRadera
  7. Tomaterna låter urläckra. Perfekt när de egna plantorna börjar digna och man vill börja variera sig lite.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails