söndag 31 oktober 2010

Urgod kycklinggratäng

Så var det tid för vintertid på våra klockor, härligt att ha en hel timme till godo när man vaknade i morse, speciellt eftersom vi kom lite senare i säng i gårkväll än brukligt. Vi hade ju middagsgäster här, familjen Persson var på besök och vi hade lite Halloweentema både på dukningen och på efterrätten.



Något konstigt smög sej in på det ena, lite suddiga, fotot...

Middagen vi bjöd på var en gratäng med ris och kyckling, en helt ny rätt för vår del så det var ett litet vågspel. Men den visade sej vara hur god som helst och gick hem både hos oss och våra gäster. Som tur var gjorde vi en stor laddning och kan käka den även idag, skönt att ha maten färdig när man är lite trött och seg i skallen...

Kycklinggratäng med ris  4 port
4 portioner kokt ris av valfri sort, vi tog fullkornsris
500 g kycklingfilé
1 röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g färska champinjoner
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
½ dl mango chutney
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 tsk paprikapulver
2 skivade tomater
1 dl riven ost
Dela kycklingfilén i 4 delar, bryn hastigt runt om och lägg över i en större gryta. Hacka lök och vitlök, strimla paprika och dela svampen i kvartar. Fräs grönsakerna och lägg ner dom i grytan tillsammans med kycklingen. Slå i crème fraiche, grädde, mango chutney, tomatpuré och paprikapulver. Smaka av med sambal så du får den styrkan du vill ha och låt det sedan småputtra 5-10 minuter.
Häll ner riset i botten på en ugnssäker form, slå över kycklingsåsen, strö på osten och lägg på tomatskivorna. Gratinera 15 minuter på 225 grader. Servera med en grönsallad och mango chutney.

Idag har Håkans föräldrar varit hos oss och fikat, de fick smaska på efterrätten som blev över i går. Men vad det var och receptet får ni vänta med att få veta till en annan dag. Nu ska vi surfa runt hos våra "kollegor" och se vad de har hittat på i helgen, om de ätit någon god mat (vaddå om, klart de har...) och druckit något gott.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

20 kommentarer:

  1. Jag har nyligen upptäckt mango chutneyn. Kul med ett sådant recept!

    SvaraRadera
  2. Jag har nyligen upptäckt mango chutneyn. Kul med ett sådant recept!

    SvaraRadera
  3. Ett recept helt i min smak! Måste visa det för min mamma, som brukar gilla samma mat som mig. Kanske nåt att testa nästa gång jag åker hem till mina föräldrar :)

    Gillar ert motto förresten!

    SvaraRadera
  4. Låter gott!! Vi gjorde paj med kyckling och mango chutney ikväll. Mums!!

    SvaraRadera
  5. Vilken god kycklinggratäng, den måste jag absolut testa, har redan skrivit ut receptet :-)

    SvaraRadera
  6. Gillar er Halloweendukning. Mycket tjusigt!

    SvaraRadera
  7. Frostrosor; Ja mango chutney är väldigt gott, men det gäller att hitta de bra sorterna, vissa är alldeles för söta och lösa (enligt vår smak iaf). Du hittar fler recept med m.c här:
    http://martenssonskok.blogspot.com/2010/03/du-harliga-fredag.html
    http://martenssonskok.blogspot.com/2010/03/kycklinggryta-pa-gammalt-recept.html

    Malin; Så bra, då får du ta med receptet när du sak hem på besök nästa gång.
    Ja, vi försöker leva efter det mottot så gott det går, och det går oftast väldigt bra...:)

    Sofie; Ser fram mot att hitta receptet hos dej sen då.

    Cupcakesfluffan; Va kul att du tycker det låter gott och vill prova det. Den blev verkligen god och smakade minst lika bra när vi åt den nu ikväll. Kommentera gärna om/när du provat och säg vad du tyckte.

    Caroline; Tack! Vi suger åt oss:)

    SvaraRadera
  8. Alltid gott med kyckling. Man kan ha det i allt. Jag bjöd min Pappa idag på kyckling med en sås på äppelmust och kantarell/konjak. Till det potatis- och pumpamos. Riktigt gott för en gångs skull. Efterrätter och kakor är annars mer min grej! :)

    Tjusig dukning inkl spöket... ;)

    SvaraRadera
  9. Mmm, det är här lät gott!
    Perfekt till mig som är inne i en "gratängperiod" :)

    SvaraRadera
  10. grymt tjusig dukning! önskar att jag hade varit så kreativ, men här vankades det inte ens halloweenmiddag. illa!

    SvaraRadera
  11. Gillar ert motto - livet är för kort att dricka husets vin.

    Kommer ni på matmässan, Det goda köket, i Stockholm den 12:e? Jag är djupt engagerad både i matbloggspris och att matbloggarna träffas. Kika gärna på facebook.com/svenskamatbloggare och matbloggspriset.se

    SvaraRadera
  12. Grattis i efterskott, Håkan. Jag blev väldigt sugen på att testa kycklinggratängen. Det lät smaskeli!

    -Skogly

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  13. Tina; Tack! Den såsen lät ju god, spännande med äpplemust i. Kommer receptet?

    Mia; Vi har också kommit in i en gratängperiod verkar det som. Vänta bara till du får vårt fredagsbidrag...

    Carlotte; Tackar, tackar!

    Kinna; Men visst är det så, eller hur.
    Tyvärr kommer vi inte. Oturligt nog hade vi inte koll på att det var den helgen så vi hade redan bokat in en långweekend till Stockholm en annan helg. Vi brukar försöka komma iväg till Stockholm på hösten så nästa år ska vi ha bättre koll på datumet för mässan.
    Vi har anmält oss på Facebook i alla fall, till gruppen "Svenska matbloggare" och kikar in nästan dagligen. Röstat har vi oxå gjort och nu håller vi tummarna.

    SvaraRadera
  14. Jättefin dukning! Men vilken ruggig typ som smugit sig in. Säkert en gratisätare ;-) Såg er kommentar hos Carlotta om majonäs/aioli. Det är så synd att ni misslyckats för det är så enkelt. Jag vet att det finns tips som att alla ingredienser ska ha samma temp, men kör man ihop den med stavmixer så går det inte misslyckas. Jag mixar ihop allt utom oljan och tillsätter den lite stötvis först, men sen större mängd.

    SvaraRadera
  15. Nu var det ett tag sedan jag ahde tid att kolla till favoritbloggarna, men desto mera smaskens hittar jag hos er nu.

    Grattis till Håkan i efterrätt!

    /Åsa

    SvaraRadera
  16. Ha, ha! Jag menar naturligtvis att jag grattar Håkan i efterskott!

    Märks vad jag har i huvudet... =)

    SvaraRadera
  17. Remsan; Helt säkert en snyltgäst... Då får vi försöka igen med att ha samma temp på ingredienserna nästa gång. Har provat med mixerstav en gång men då var all olja i från början och det gick inte alls bra. Men nästa gång ska vi prova dina tips, tack!

    MåGott; Kul att du hittar smaskiga saker, roligt att läsa. Trodde faktiskt att det var meningen att det skulle stå efterrätt...

    SvaraRadera
  18. Hej!
    Jag måste bara säga att den urgoda kycklinggrytan är bland det godaste jag och mina mycket nöjda gäster har ätit! Tack för att ni har delat med er! Hälsar Eva i Sö´tälje

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej på dej Eva, och tack så jättemycket för din kommentar och komplimang - så himla glada vi blev! Tack själv för att du kikar in i vårt kök och lämnar ett avtryck, ha en fin sommar / Anki och Håkan

      Radera
  19. Er urgoda kycklinggryta är bland det godaste jag och mina mycket nöjda gäster har ätit i kycklingväg. Tack för att ni delade mer er!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!