söndag 9 januari 2011

Kyckling och vitlök.

Så går livet vidare och vi försöker att hitta tillbaka till en "normal" vardag igen, med gamla invanda rutiner så som middagsplanering och matbloggande. Vi har just klubbat kommande veckas meny som bl.a kommer att innehålla en soppa, torsk och någon form av korv. Inköpslistan är skriven och efter att ha städat ur i kyl och skafferi blev det en ganska lång lista, mycket av basförrådet hade sinat... Förmodligen är det någon som varit och nallat, Håkan misstänker starkt att skafferitrollen har varit framme, för inte kan det väl vara vi som varit dåliga på att hålla koll?


Vi har just tagit ut två nybakade bröd ur ugnen, denna gången blev det bröd ur påse som vi bakade. Vi har tittat på påsen från Kungsörnen tidigare men denna gången inte bara tittade vi, vi köpte dessutom ett paket med hem. Det är en mix som man bara ska tillsätta vatten och lite jäst till för att senare kunna plocka ut ett (i vårt fall två) danskt rågbröd ur ugnen. Eftersom vi inte har en brödform på 2½ liter så gjorde vi två bröd och det gick hur bra som helst. Hur det smakar? Jo då, klart godkänt enligt oss. Så där lagom degigt som danskt rågbröd brukar vara när vi köpt det från bageriet och med en skiva god dansk ost på så blev det en fullträff.

Vi slängde i solrosfrön i degen, enligt tipset från paketet och det blev väldigt bra.

Så över till kvällens middag som fick bli en kyckling, det har vi inte ätit på alldeles för länge, så Håkan letade fram ett recept ur gömmorna som vi aldrig provat. Det blev en hel kyckling med mycket vitlök, närmare bestämt 20 klyftor som vi la under fågeln. Sen dressades den i olja, örter och persilja innan den åkte in i ugnen. Av skyn gjorde vi sås som blev vansinnigt god, ja i alla fall om man gillar citron och vitlök...


Kyckling på 20 vitlökar
1 kyckling
½ citron
20 vitlöksklyftor med skalet kvar
½ dl olivolja
timjan och rosmarin
hackad persilja
2 lagerblad
½ liter kycklingbuljong
Skölj ur och torka av kycklingen. Gnid in den med citron, både invändigt och utvändigt. Krossa vitlöksklyftorna och lägg dom i botten av en ugnssäker form och kycklingen ovanpå. Slå över olja och buljong och krydda med örterna. Ställ i ugnen på 175 grader i 60-75 minuter, tills kycklingen är genomstekt. Sila från buljongen ner i en gryta och låt den koka upp. Låt det koka en stund så det reduceras och blanda sedan ner crème fraiche. Red av såsen och servera. 

Vi vill tacka för alla fina kommentarer vi fick i vårt förra inlägg, det betyder mycket för oss och vi uppskattar er alla så!
Kram,
Anki och Håkan
x

10 kommentarer:

  1. Älskar danskt rågbröd och har länge tänkt att jag ska prova göra eget. Kanske ska fuska lite....

    Gör aldrig hel kyckling. Det blir ju så himla saftigt och gott! Och med så mycket vitlök kan det inte bli fel!!:)

    SvaraRadera
  2. oj, oj 20 vitlöksklyftor :-) , men det låter så gott och det danska rågbrödsmixen måste jag ta och testa den med, ibland kan det vara kul att testa brödmixer och inte bara göra eget bröd

    Önskar er en underbar vecka
    Kram

    SvaraRadera
  3. Sofie; Ja detta fusket kan vi gott rekommendera. Nej, det är nog lätt man glömmer bort att göra hel kyckling, men det blir otroligt saftigt.

    Cupcakesfluffan; Jodå, gissa hur vi luktar nu...? Detsamma till dej.

    SvaraRadera
  4. kyckling med 20 vitlöksklyftor låter onekligen intressant! tur att ni äter det tillsammans! :)

    SvaraRadera
  5. Jag har också sneglat på det där brödet. Det som fångade min uppmärksamhet var att det stod med surdeg. Jag vet ju att man kan torka surdeg. För tillfället håller jag på att testa bröd ur Martins nya bok.
    Var evigheter sedan jag tillagade en hel kyckling. Med så mycket vitlök kan det ju inte bli annat än gott ;-)

    SvaraRadera
  6. Till att börja med vill jag verkligen beklaga sorgen! Det är alltid tungt när någon lämnar en och man får kämpa för att orka vidare. Fortsättningsvis tycker jag att receptet på kycklingen låter helt fantastiskt gott! Vi är nästan missbrukare av vitlök här hemma så det där ska med all säkerhet provas! Kram från Linköping

    SvaraRadera
  7. Hel kyckling tillhör mina favoriter. Har just nu en i kylen som ligger och väntar på mig :)

    Ta hand om varandra!

    SvaraRadera
  8. Bröd är jag också sugen på att baka! Det var alltför länge sedan sist (om man inte räknar inte helt lyckade bagels och scones i x antal varianter). Kanske redan ikväll.. Tack för inspirationen!

    ps. Ser fram emot ett nytt år med Mårtenssons! :)

    SvaraRadera
  9. Åhnej, det hugger till i hjärtat när jag läser ikapp inlägg här. :-(


    Tänker på er, och tänder ett ljus i fönstret ikväll. Kramar

    SvaraRadera
  10. Charlotta; Helt klart tur, annars hade man väl knapp kunnat sova i samma rum...

    Remsan; Vi har faktiskt tänkt att sätta igång en egen surdeg själv, har aldrig testat innan. Men mixen var ett klart ok alternativ.

    Karin; Tack! Ja, det tycker vi absolut att ni ska prova.

    Mia; Visst är det gott.

    Cecilia; För alla del, varsågod. Detsamma gör vi med kakflickan.

    Tina; Tack!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails