onsdag 23 februari 2011

Italiensk lax

Idag har det varit ett Malmöbesök för halva Mårtenssons kök, Anki har varit och hälsat på tant doktorn på Osteoporos avdelningen för en liten koll och uppföljning. Frun fick nämligen diagnosen benskörhet i somras så nu blir det kontroller vart annat år i fortsättningen. Ingen större fara än så länge (får fortfarande dricka kaffe, jippi!) men ska hålla sej från rökningen. Nu blir det väl inga större problem med det eftersom cigaretter slutade ingå i våra liv redan för 14 år sedan:) Lite kalktillskott på det så håller vi nog det i schack!

Så klart blev det en liten shoppingrunda i storstan, det gäller att passa på... Naturligtvis mest besök i matrelaterade butiker, vad annars? Tog en tur in på Gray's American Store där det bl.a köptes popcornkrydda, jalapenos till Håkan och Naco cheese till oss båda. Ett besök på Oil & Vinegar stod också på planeringen efter att vi läst om det hos Helena på "Bara en kaka till". Mycket godsaker fanns det på deras hyllor, två av deras många olika sorters vinäger fick följa med hem till Ystad.


Nu är det snart dags för oss att inta kvällens middag som har tillagats i lergrytan av Håkan i eftermiddag, gott doftar det i hela lägenheten. Men innan vi sätter oss till bords så tänkte vi bjuda er på ett laxrecept som vi provade häromkvällen. Håkan grävde nämligen runt i vår gröna skattkista efter någon ny idé till laxfiléer och hittade en hel del som lät intressant. Efter lite inventering av kyl och skafferi så föll valet på detta:


Italiensk laxfilé   2 port
2 bitar laxfilé
2 msk olivolja
2 stora tomater
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
10 svarta oliver
basilikablad efter eget tycke och smak
salt och vitpeppar
Klyfta tomaterna och strimla löken. Hetta upp oljan i en gryta, tillsätt tomaterna och låt dom bli varma under lite omrörning. Tillsätt lök och oliver och låt det hela stå och puttra några minuter till löken mjuknat. Pressa ner vitlök och smaka av med salt och peppar. Strimla ner basilikan precis innan serveringen.
Halstra laxen i en torr stekpanna på hög värme. Salta och peppra, lägg över i en ugnssäker form och stek klart i ugnen på 175 grader 12-15 minuter. Servera med tomatröran och nykokt pasta.

En rätt som var väldigt enkel att laga till, mycket smaker och för att sätta lite extra piff på anrättningen kan man droppa över lite citronsaft eller lite balsamicokräm.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

22 kommentarer:

  1. Skönt att du håller koll på din benskörhet, min syster hade det inte och bröt benet mer än lovligt illa för ett par år sedan. Så ät ditt kalk och använd boddar ;).
    Laxrecept kan man aldrig få för mycket av, detta ser väldigt mumsigt ut. Ha en god middag.

    SvaraRadera
  2. De ser så gott ut!
    nästa gången om du komma till Malmö jag vill grna att du köra till lund på min restaurang och smakar lite thaimat ;) Jag är alltid där på lunch hehe.

    SvaraRadera
  3. Kaksmulan; Ja, det behövs hållas koll på. Tack för din omtanke!

    Sana; Tack. Oh så kul att ni har en Thairestaurang, vi som längtar tillbaka till T-land så. Vi tar minsann bussen in en dag och äter hos er, hur hittar man enklast?

    SvaraRadera
  4. Ja, man ska hålla koll på sin kropp och ta hand om den!

    Varit sugen på fisk nu ett tag så får nog bli fisk varje dag nästa vecka:)

    SvaraRadera
  5. Sofie; Ja, du har helt rätt! Vi har inte varit så fiskduktiga denna vecka än så länge, vi brukar annars ha det 2-3 gånger... Får kanske göra som du nästa vecka:)

    SvaraRadera
  6. Den pastan ser verkligen riktigt god ut, Fina färger och smaker:)

    SvaraRadera
  7. Mums vad gott det såg ut med tomat på. :) Ta hand om dig.

    SvaraRadera
  8. Christer; Tack, ja det smakade gott!

    Yasemin; Tack, jag lovar!/Anki

    SvaraRadera
  9. Intressan! har faktiskt inte provat fisk i min lergryta....men visst låter det perfekt sköter sig i stort sett själv.
    Det där med hälsan är viktigt att hålla koll på i mångt o mycket ....

    SvaraRadera
  10. Kul med lite annorlunda matshopping!

    SvaraRadera
  11. Och bra att du har koll på hälsan! :)

    SvaraRadera
  12. Jag gillar de affärerna också. Köper alltid min olja och vinäger där! På Gray´s kan man köpa Frozen Margarita mix...slurp! :)

    Säg till nästa gång du är här, så kan vi ta en fika! :)

    SvaraRadera
  13. Vad bra att kolla upp benskörheten. Laxen ser väldigt god ut, jag älskar lax.

    SvaraRadera
  14. bra att du går på kontroller! bra tips att använda broddar - det borde jag med, men de är slut i typ hela göteborg.

    grays var min favvoaffär innan, ligger det fortfarande där bredvid designtorget? vi har inte grays i göteborg, buhu!

    SvaraRadera
  15. Sa harligt att hora om min gamla stad! :) Nar jag ar hemma maste jag alltid ga in pa Peter Beier och kopa choklad (deras grand marnier ar bast!). Amerikansk mat och Oil & Vinegar hittar jag har som tur ar!

    SvaraRadera
  16. Vilken härlig bild! Man blir verkligen lockad att laga när man ser den!

    SvaraRadera
  17. ÅH, jag saknar Oil & Vinegar, den fanns här i Göteborg förut men den har lagt ner nu....

    SvaraRadera
  18. Ha ha...jag missade något mellan raderna här ser jag nu!.....
    Så tokigt de kan bli.

    SvaraRadera
  19. Mums! I like! Men det vet ni ju... :-)
    Ja, vi får se om det blir någon tur till Malmö för min del. Jag vill också shoppa lite...

    SvaraRadera
  20. Tinas; Ja, ibland hänger man inte med riktigt:)

    Sannas; Matshopping är förmodligen den roligaste av all shopping...

    TinaN; Önskar att de hade en Oil & Vinegar i vår stad oxå. Men det kan vi ju absolut göra!

    Erika; Ja, det känns bra nu att det blev gjort. Tack.

    Charlotta; Broddar hade nog varit en bra investering. Undrar om det finns kvar? Ja, de finns kvar på samma ställe fortfarande. Stackars er, men ni har faktiskt så mycket annat:)

    Matarkivet; Så Malmö är din gamla stad. Ja, amerikansk mat bör ni ju verkligen inte ha problem med att hitta:)

    Mikaela; Tack!

    Martina; Kan förstå att du saknar den, så mycket att välja mellan.

    Remsan; Håller våra tummar för dej att du blir frisk och kan åka iväg.

    SvaraRadera
  21. Oj vad gott det här var! Älskar er blogg, tack för receptet!

    SvaraRadera
  22. SÅ kul att du provade och gillade! Tack så mycket för din fina kommentar, vi blir så glada!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails