torsdag 10 november 2011

God drink med goda tilltugg

Torsdag i dag och vi tänkte bjuda er på lite goda tilltugg och en god höstig drink att dricka till tilltuggen, kanske något att inspireras av inför kommande helg? Vi har nämligen några bra tips från förra lördagen då vi bjöd Anne och Ingemar på tilltugskavalkad istället för förrätt. Ett riktigt trevligt val om vi får säga det själv, och det får vi för detta är Mårtenssons kök:)

Vi börjar med drinken och här gäller det att inte glömma bort att sila från ingefäran från vodkan i tid, det blir snabbt väldigt starkt...


Höstdrink   4 glas, serveras i höga sk. groggaglas
12 cl vodka (alltså 3 cl/glas)
1 msk färskriven ingefära
4 dl lingondricka
ginger ale
mycket is
frysta lingon
Blanda samman vodkan med ingefäran och låt det stå och dra någon minut (vi lät det stå ca 5 minuter och det var lite väl länge, 3 räcker nog gott och väl). Sila från spriten och dela upp den i glasen.
Slå i lingondrickan och lägg i rejält med is i glasen, tillsätt några lingon och fyll sedan upp med ginger ale. 

Första tilltugget ut blir små smarriga tomatbakelser som vi hittat receptet till i Matrepubliken, bloggen där tomter står högt på topplistan:)

Tomatbakelser
1 ark smördeg, färdig från affären
philadelphiaost
salt och svartpeppar
små goda tomater
basilikablad
olivolja
balsamicocreme 
Skiva tomaterna i inte alltför tunna skivor. 
Skär ut små rundlar ur degen, vi tog en äggkopp och gjorde modell små rundlar. Bred på osten, tryck på en bit basilikablad, krydda och lägg på tomatskivorna. Ringla över olja och grädda bakelserna på en låt, mitt i ugnen, på 225 grader i ca 10 minuter tills de poppat upp lite och fått färg. 
Ringla över balsamicon innan serveringen.

Nästa godsak blir även den på smördeg:

Pizzarullar
1 ark smördeg, från affären
chilisås
sambal oelek
rökt skinka
basilkablad
mozzarellaost
Kavla ut smördegen lite lätt. Blanda samman chilisås och sambal till önskad hetta och bred det på smördegen.
Strimla skinkan och basilikan och lägg på chilisåsen. riv sönder osten i småbitar och lägg ovanpå.
Rulla samman till en tät rulle, skiva i centimetertjocka skivor som läggs på en bakplåt, med papper på. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Till sist bredde vi lite philadelphiaost på tunna knäckebröd och toppade med strimlad hemgjord bryggmästarskinka (receptet här). 

Så ja, då hoppas vi att ni fått ert lystmäte av drinktilltugg tillfredsställt för denna gången, för det har vi. 
I alla fall tills nästa gång vi blir sugna...:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

18 kommentarer:

  1. Ingefäran låter gott i drinken. Min drink skulle nog innehålla lite mindre sprit (tål inget längre efter barnåren) ;)
    Tomatbakelserna mums, mums, ge mig nu!

    SvaraRadera
  2. Så gott allt ser ut. Det skulle passa perfekt på vår stora "Oktoberfest" vi ska ha på jobbet imorgon :-)
    Tilltuggen till drinken är absolut recept man måste låna.

    Ha en skön och mysig helg!
    KRAM

    SvaraRadera
  3. Spännande drink! Ingefära är ju gott till det mesta!

    SvaraRadera
  4. De där små tomatbakelserna är alldeles ljuvliga! De brukar Callemammans bjuda på :=) Mums.

    Den där drinken bokar jag in en dejt med imorgon!

    Trevlig helg till favorit-Mårtenssonarna!

    SvaraRadera
  5. Oh drinktilltugg är inte ofta man har! Tack för påminnelsen:)

    SvaraRadera
  6. Shame on you! Hur sugen tror ni jag nu är på tapas och goda drinkar?! Ingefära i drinkar är gott tycker jag (mat också för den delen). Dessutom väldigt bra när olika bacillusker härjar.

    SvaraRadera
  7. Imorgon ska jag prova ditt kesotips... ;)

    SvaraRadera
  8. Så mycket gott! Blev sugen...Ha en fin fredag!

    SvaraRadera
  9. Den där drinken verkar spännande. Och så har jag nog alla ingredienser hemma. Kanske borde testa nu till helgen :)
    Jag har förresten provat er grönsaksgratäng med ost och creme fraiche nu. Oj, vad god den var :)
    http://ansibecki.blogspot.com/2011/11/gronsaker-under-kramigt-tacke.html

    SvaraRadera
  10. Drinken ser kanongud ut! Och tilltuggen likaså. Det blir nästan något liknande för oss ikväll - plockmat! Mums, så gott det är!

    SvaraRadera
  11. Jag är ingen alkoholmänniska, men den här drinken låter som något till och med jag skulle uppskatta (kanske drar jag ner på vodkan nåågot) ;) Och de där tomatbakelserna låter ju toppen <3

    SvaraRadera
  12. Mmm DRINK, mmmm TILLTUGG, mmmmmmm FREDAG!!!!

    SvaraRadera
  13. Amy; Fast 12 cl är till 4 glas, det blir "bara 3 cl/glas. Ok, vi skickar en:)

    Susanne; Tack, låna på du bara:) Hoppas du får en härlig fest!

    Sofie; Visst är det, användbar till 1000.

    Charlotta; Callemamman har verkligen god smak! Ok, it's a date:) Trevlig helg på dej också.

    Ann-Sofie; Vassego!

    Remsan; Misstänker att du blev väldigt sugen, sorry... Aha, det tänkte vi inte på, då tar vi en ikväll i medicinskt syfte:)

    Victoria; Spännande, hoppas du gillade det!

    Hovkonditorn; Det är bara att ge sig ut i köket. Detsamma till dej.

    Ansi; Gör det så du står dej mot förkylningarna:) Åh, så kul att du provade den och att du dessutom gillade! Glada vi blir.

    Hanna; Plockmat, perfekt fredagsmat, hoppas det ska smaka.

    Alexandra; Den borde funka spritfri också, kanske låta ingefäran dra i lingondrickan...

    FrökenDill; mmmmmmmmm:)

    SvaraRadera
  14. Mm, så festliga recept! Pizzarullarna såg mumsiga ut!

    SvaraRadera
  15. Tess; Så kul att höra. Ja de var väldigt goda.

    SvaraRadera
  16. Tack för tipsen! Drinken ska vi nog testa imorgon!

    SvaraRadera
  17. Er kan man lita på. Så mycket gott! Genidrag med lingon i drinken. Funkar det med mjölk lär vodka inte bli sämre ;)

    SvaraRadera
  18. Helena; Varsågod! Hoppas ni gillade den.

    cecilia; Eller hur? Nej precis. lingonmjölk eller vodka... same same:)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!