fredag 27 januari 2012

God och enkel fläskfilégryta.

Tjobalo gummisko, så var det fredag igen vänner! Denna fredagen slutade Anki redan ett, härligt med tidig hemgång så där inför helgen. Eftermiddagen har spenderats i köket (var annars hittar man en matlagningsglad människa?) där det har förbetets inför kvällens plockmatsmiddag som av en händelse fick temat Italien. Spännande kex bakades, några köttbitar rullades samman med gott gojs mellan och som om det inte räckte så slängdes en efterrätt också ihop! Perfekt att bara plocka fram allting från kylen när Håkan landar.
Bilder och recept kommer så klart (på maten då alltså, inte på Håkan som landar), inom kort.

Undertiden så får ni hålla till godo med en väldigt god fläskfilégryta som vi satte i oss med stor glädje för någon vecka sen. Rosépeppar och bacon lyfter verkligen rätten till Mount Everest höjder, tror minsann att den där rosépepparen är en favoritkrydda för tillfället i vårt kök. Så sitter ni på något fin recept med rosépeppar i, som ni tror vi skulle gilla, så dela hemskt gärna med er. Nu delar vi med oss till er:


Fläskfilégryta med rosépeppar  2 port + matlåda
500 g fläskfile
1 dl vatten
1 msk kalvfond
2 tsk dijonsenap
2 msk kinesisk soja
1 msk rosépeppar, krossad
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
10 cm purjolök, strimlad
maizenaredning
½ pkt bacon, strimlade
Knaperstek bacon och låt det sedan rinna av på en bit hushållspapper.
Skär filén centimetertjocka skivor och bryn dom hastigt så de får färg. Ta upp dom och håll dom varma under folie undertiden du gör såsen.
Vispa ur stekpannan med vatten, tillsätt fond, senap, soja, rosépeppar, pressad vitlök, crème fraiche och purjolök och låt det koka upp.
Smaka av såsen med salt och peppar, red av till önskad konsistens, lägg i köttet och låt det bli genomvarmt.
Strö över lite krossad rosepeppar och bacon vid serveringen.

Så återstår bara att önska er alla en fantastisk helg med fina matupplevelser tillsammans!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

34 kommentarer:

  1. Jag känner direkt när receptet "stämmer" och då åker skrivaren på fort som attan ;-) Ligger redan på min "to-do"-hög och det kommer inte att dröja länge...

    Gör själv något liknande (utan nästan alla dina ingredienser...) men med lite kantareller i också. Kanske ett tipps till er!

    Räcker verkligen 500 g fläskfilé till 2 personer OCH matlåda? Skulle nog själv köpa den mängden till bara oss två... men vi kanske är matvrak ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, hoppas det stämmer när det hamnar på tallriken också:) Tips tas tackasamt emot.

      Ja, det blir en liten matlåda till Anki och för henne räcker det. Men för Håkan hade det inte varit tillräckligt, men så är han ju lite mer aktiv på väg till och från jobbet och har dessutom långa arbetsdagar...

      Radera
  2. Vet inte hur jag kom in på er blogg men vilket äventyr så mycket god mat o fina bilder o underbar text ni är verkligen super duktiga att dela med er stor kram ska spara sidan christina i landskrona

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och välkommen in i vårt kök, Christina.
      Tack så mycket för din fina komplimang, den tar vi till oss och har som morot när vi behöver det!

      Radera
  3. Rosepeppar är verkligen en favorit krydda. Men nu var det ett tag sedan jag hade den i maten. Ha en skön helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske du har nåt gott recept på lut? Vi håller utkik.

      Radera
  4. Jag brukar ha rosepeppar i kyckling,blir supergott och rosepepparsås är ju bara för gott.
    detta som ni skapat denna fredag ser riktig gott ut.älskar fläskfile..yummie
    Önskar er en trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med rosépepparsås, smakar mer:)

      Radera
  5. Det här receptet känner jag igen:-) Men mitt är utan bacon...
    Annars är nog min roséfavorit pepparstek med en hop olika pepparkryddor. Ska nog rota fram det receptet!

    Kram och ha en underbar helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul, då har du fixat till ett likadant som vi höftade fram i köket, great minds think alike:)
      Det receptet tycker vi absolut att du ska rota fram.

      Radera
  6. Annars hade det varit kul att se när Håkan landar!
    Ha en fin helg med mycket god mat!

    Hälsningar
    Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du Anders, det ska vi nog kunna skaka fram:)

      Radera
  7. Svar
    1. Tack så mycket! Och välkommen hit.

      Radera
  8. Mmm vad det ser gott ut! Det här receptet sparar jag undan! Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och vassego, hoppas det går hem i stugan.

      Radera
  9. Vilken suveränt god gryta ni gjort, verkar supersmarrig.
    Rosépeppar är inte riktigt min smak, men jag är aldrig sämre än att jag kan prova den igen.
    Jag har en favvokrydda till fisk, Knorrs Fiskkrydda.

    Önskar er en fortsatt trevlig helg!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja den blev väldans god efter lite olika avsmakningar...
      Nej, man kan ju inte tycka om allt, något får man faktiskt ha på inte-gillalistan:)

      Radera
  10. Mums vad gott det ser ut att vara =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling =)

    SvaraRadera
  11. Oj det där lät gott, rosépeppar en klar favorit som lyfter maten till gastronomiska höjder :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gör det, de där små röda juvelerna är fina smakhöjare!

      Radera
  12. Jag tycker också rosépeppar är en fantastisk krydda. Passar till så mycket, i biffar, i såser, till fisk är den grym. Skulle vara kul att testa någon rosépepparglass eller chokladmousse med rosépeppar. Vad tror ni?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Chokladmoussen med rosépeppar, den skulle vi absolut vilja testa! Glassen låter intressant den oxå... Vi får väl experimentera lite:)

      Radera
  13. Mmm..italienskt är alltid gott! Hoppas ni har en bra helg.

    SvaraRadera
  14. Alltså! potatispress måste jag köpa. Det är ju så gott med pressad potatis. Rosépeppar finns faktiskt inte i vår kryddhylla. Både piffigt och gott juh!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pressad potatis är så gott, konstigt egentligen eftersom det ju är vanlig kokt och inget annat. Men det måste ske någon kemisk reaktion när det pressas:) Perfekta såsuppsugaren är det också...
      Både potatispress och rosépeppar på handlelistan då alltså!

      Radera
  15. Undra varför aldrig jag gör fläskfilegryta? Den här ser ju helt super ut!

    SvaraRadera
  16. Mums, fläskilé med rosépeppar är galet gott, har inte ätit det på länge!

    SvaraRadera
  17. Hittade hit häromdagen när jag sökte receptinspiration, och föll direkt! Vilka underbara recept, med det där lilla extra som man vill ha, utan en massa krångliga ingredienser och moment! Stort tack till er för att ni delar med er!

    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och välkommen till vårt kök, Anna! Så härligt att höra att du trivs här, du anar inte hur mycket det betyder för oss att du lämnar ett avtryck och att du gillar det du ser:) Hoppas du hittar mycket att laga till, är det något du undrar om eller saknar så bara hojta till så ska vi se vad vi kan göra.

      Tack för din fina kommentar, och välkommen tillbaka igen.
      Anki och Håkan

      Radera
  18. Sökte bra recept inför fredagskvällen och hittade er blogg. Blir till att testa detta ikväll! Bra jobbat måste jag säga, kul att ni tar er tid och delar med er av ert nöje :) Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så rolig välkommen hit, vi hoppas du ska trivas och hitta många recept som passar dej!
      Hoppas du får en härlig helg,
      Mårtenssons

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails