söndag 4 mars 2012

Hemmagjord chokladpudding istället för Wellington!

Ibland går det inte som man vill alls, och det var något som vi upplevde igår när det utbröt lite panik i köket... Wellingtonen som vi slitit med hamnade i återvinningen så bussarna i Skåne får finfint bränsle inom kort:)
Som tur var så var det inte vårt fel och det känns ju lite bättre, vi skyller helt och hållet på dålig förpackning av köttet, en så kallad vaccumförpackning. Köttet hade surnat (inte utgången datum!) och när det kom ut från ugnen och skulle skäras upp så fanns det inget tvivel om den saken! Fy fasen vad det osade, eller som Anneli sa "det luktar väldigt annorlunda" :)
Som tur var så kunde vi rädda situationen med en fläskfilé som snabbt skivades upp, kryddades och stektes på, potatisstompet och maderiasåsen var ju redan på plats. Puh!

Efterrätten var det ingen fara med alls, tack och lov, den smakade underbart och krävde mindre jobb än förväntat. Hemlagad chokladpudding, receptet från Per Morbergs kokbok "Morberg", som var ljuvligt len och så där härligt mäktig. Tänk bara på att ha is i magen när den puttrar på spisen, ta inte bort den från plattan för tidigt utan låt den bli riktigt tjock först. Stelnar den inte när den står i kylen så går den att rädda, läs här hos Sofie hur hon gjorde. Synd det inte går lika bra att rädda en dålig oxfilé på samma sätt...


Chokladpudding   4 port
5 dl standardmjölk
5 msk maizena
3 msk strösocker
3 msk kakaopulver (vi tar nog lite mer nästa gång)
1 uppvispat ägg
1 msk vaniljsocker
Blanda samman alla ingredienser i en gryta.
Värm det under omrörning (rör till botten) tills krämen börjar sjuda.
Låt det sjuda några minuter (rör hela tiden) så den tjocknar och ta den sedan från plattan.
Låt det stå och svalna innan du häller upp krämen i portionsformar, eller en stor vattensköljd skål.
Ställ i kylen minst 3-4 timmar så den kallnar och stelnar.
Servera med vispad grädde och gärna med lite bär eller frukt till.

Ett matfotografi av lite annorlunda sort, långt där nere på botten av påsarna vilar en oserverad middag!
Absolut osmaklig spis och inte ett recept vi bjuder på än så länge:)

Annars hade vi en mycket trevlig kväll, "andra chansen" rullade på tvn i bakgrunden och resultatet var väl inte direkt till allas belåtenhet. Gustaf, snart 8 år, var djupt förtvivlad att Sean Banan inte gick vidare medan Lovisa, 10 år, jublade över Top Cats vinst. Vi vuxna var väl mest förvånade att Torsten drog en av vinstlotterna men även det resultatet fick åsikterna att gå isär:)
Fler som blev förtvivlade eller jublade?

Hoppas ni alla får en härlig ny vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

19 kommentarer:

  1. Vilken fin "räddning" av middagen, bravo!

    Efterrätten ser riktigt god ut mums. Vi kikade också på mellis... skönt att Sean Banan inte gick vidare säger jag bara! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja det gick vägen även om det blev en omväg:)
      Nej, Sean Banan är det väl mest de i den yngre generatoionen som sörjer...

      Radera
  2. Vilken mardröm... skönt att ni fixade det, det är ju inte alltid så att man har ett alternativ hemma! Antar att det var middagsmaten till idag och att ni var tvungna att gå ut och äta istället ;-)

    Om ni inte slängt soppåsen... "säkra" förpackningen och anmäl det hela. Det kanske är ommärkt kött - vore ju inte första gången och normalt håller alla livsmedel (lite) längre än datumet anger.

    Chokladpudding är min älsklingsefterrätt så länge jag kan minnas. Den hemlagade bestod hittills av mjölk och pulver eller så, men det ska jag ändra på... Tack för det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, inte var det någon trevlig dröm inte... tur att det händer när det är gäster man känner riktigt bra... Just precis, dagens middag fick ändras, men tyvärr ingen uteätning, det tänkte vi inte på - attans!

      Sparat it is och ska återbördas i morgon.

      Vassego, hoppas det ska smaka!

      Radera
  3. usch borde ha klagat! En bra kock har alltid något i rockärmen ;)

    SvaraRadera
  4. Vad tråkigt med dåligt kött! Shit happens! Vilken bra räddning. Inte alltid man har det!
    Vad kul att ni provade chokladpuddingen. Den är ju så god! Måste nog göra den snart igen.

    SvaraRadera
  5. Nämen fy vad surt! Men klart att ni lyckades rädda middagen, det är väl ett kök med resurser! :-)

    SvaraRadera
  6. Tråkigt när det inte går som man tänkt sig i köket, skönt att veta att felet inte var hos en själv.
    Efterrätten såg däremot väldigt mumsig ut! Och dukningen var väldigt proffsig och såg otroligt gästvänlig ut.

    SvaraRadera
  7. Trist är bara förnamnet. Men som ni säger, om det händer känns det bättre med gäster man känner väl. Med stomp och madeirasås till blev det helt säkert en riktigt god middag ändå och avslutningen... Mmmm. Den moussen skulle jag gärna äta med apelsinklyftor till.

    En bra sås och kock reder sig själv. Nya tag i köket bara :-)

    SvaraRadera
  8. Hemmagjord pudding är ju så gott,aldrig mer pulver då man fått smak av denna

    SvaraRadera
  9. Aj aj vilken otur! Och vilken tur att ni hade en annan bit att rädda kvällen med. Madierasåsen ser jag fram emot att få receptet på, det är något jag velat laga någongång:)

    SvaraRadera
  10. Fy, så trist. Klaga! Efterrätten såg ljuvlig ut...min smak det! :) Har ni varit på Starbucks än? Jag var där igår igen...frappuccino med kolasmak..mmmm! :)

    SvaraRadera
  11. Lindha Johansson5 mars 2012 09:06

    Jag äter inte oxfilé, men har däremot råkat ut för att detta har hänt med vakumförpackad, svensk fläskfilé. På mitt ICA Maxi har det hänt så många gånger att jag inte vågar köpa vakumförpackat där längre.

    Nu ska jag inte vara orättvist, har hänt med kött vi har köpt på Domus också.
    Ändå kollar man så himla noga i affären på att förpackningen inte har gått sönder och att datumet stämmer. Det värsta är dock att personalen aldrig bryr sig, om de tror på en över huvud taget, så får man inte ens en ursäkt för att de säljer dåligt kött (gång på gång) och bara en sur blick för att man vill ha pengarna tillbaka. Maxi lovar 200% färskvarugaranti men det kommer ingen ihåg när man ska ha pengarna tillbaka... :(

    Lukten är hemsk, man kan INTE ta miste på att köttet har surnat. Det luktar i hela lägenheten och lukten försvinner inte. Men katterna äter glatt! Och blir sura när de inte får något...

    SvaraRadera
  12. Ni räddade middagen galant och tur att ni hade mera kött hemma. Puddingen låter väldigt god!

    SvaraRadera
  13. Puddingen ser kanon ut!! man ska inte underskatta chokladpuddingen för det är ju såååå gott!
    KRAM

    SvaraRadera
  14. Amen fy fasen, sådant där ska ju bara inte hända! Vilken tur att ni hade en räddning inom räckhåll! Vad sa butiken?

    Chokladpudding dock, det är smaskens det. Har aldrig gjort egen, men har vett att uppskatta den på pulver också.

    SvaraRadera
  15. Usch vad tråkigt med dåligt kött, skriv till producenten och kräv pengarna tillbaka!

    Men chokladpuddingen såg galet god ut, ska absolut testa den!

    SvaraRadera
  16. Men vad tråkigt att det inte blev en Wellington det är jätte gott.
    Chokladpuddingen måste jag nog prova vad gott.

    SvaraRadera
  17. Tycker också ni ska klaga på tillverkaren! Men det var ändå kul med "Mårtenssons sopor". ;-) Tur att det löste sig med middagen ändå. En gång när jag bodde i Tyskland fick jag hästkött av misstag. Hu.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails