torsdag 31 maj 2012

Marängtårta med jordgubbar och Dulce de leche.

Så där ja, då är vi vackra som en dag båda två! Håkan var på sitt livs första ansiktsbehandling igår och kom hem slät i hyn som en barnrumpa:) Anki har behandlat ansiktet idag och är fräsch som en nyponros:) Alltså är vi nu redo för sommarens antågande, första sommarmånaden är ju alldeles runt hörnet och lurpassar på oss.

Med sommaren kommer äntligen alla goda bär, grönsaker och frukter som vi saknar så resten av året tillbaka. För några veckor sedan dök jordgubbarna upp hos försäljarna på torget och efter några dagars suktande kunde vi inte längre stå emot längre. Vi köpte hem en låda spanska gubbar och smaskade i oss dom i en helt makalöst, smarrig, fantastiskt, rent ut sagt så in i hoppsan god efterrätt när vi firade vår bröllopsdag.


Anki fick en idé om att baka maränger, något som aldrig lyckats tidigare pga vår gamla dåliga ugn, sen täcka marängerna med grädde, jordgubbar och sån där kolasås som vi läst om i flera andra bloggar. Dulce de leche heter resultatet man får om man kokar en konservburk med kondenserad mjölk i två timmar och har ni inte gjort det än så är det baske oss dags! För ni har aldrig fått smakat något liknande, det kan vi nästan lova!
Marängbottnarna blev perfekta, lagom sega inuti, spröda och frasiga utan på. Det enda som hördes undertiden vi åt våra marängbakelser var njutningsfulla suckar, hummande och ahhhhh! Så här får ni receptet på en av de godaste efterrätterna som skapats i vårt kök, dessutom helt efter eget huvud (märks det att vi är stolta?):

Enkla maränger, eller marängbottnar
1 dl äggvitor, ca 3 st
1½ dl socker
Slå vitorna i en skål, absolut torr och helst inte en plastskål. Börja vispa på lägsta hastighet på elvisp, har du en köksassistent så vispa i den, öka hastigheten efter hand som skummet blir fastare. 
Slå i sockret under tiden du vispar och fortsätt vispa tills sockret löst sig och du har ett vitt och fast skum som det blir fina toppar i. 
Klicka ut smeten på bakplåtspapper i så stora bottnar som du önskar, ca 3 cm högt. Vill du ha mindre maränger så klickar du ut i den storlek du vill ha dom i. 
Grädda i nedre av ugnen på ca 125 grader i ca 45-60 minuter. 
När marängerna lossnar lätt från pappret så är de färdiga. 

Dulce de Leche kolasås
1 burk kondenserad mjölk, 400 g
Ta bort etiketten från burken och lägg den i en djup gryta. Fyll på med vatten så det täcker och går en bra bit över burken. Låt burken koka minst 2 timmar och se till så den är täckt med vatten hela tiden, fyll på med varmt vatten under tiden om det behövs. 
Ta upp burken och låt den svalna helt innan du öppnar den. 
Servera till valfritt tillbehör, eller ät med sked:)

Smaskig marängbakelse
1 bit marängbotten i valfri storlek
jordgubbar i skivor
Dulce de Leche kolasås
löst vispad vispgrädde
Lägg marängen på ett fat, antingen gör du en stor tårta eller så gör du portionsbitar.
Ringla över kolasås i valfri mängd (ju mer desto godare!), lägg på jordgubbsskivor och klicka över grädden.
Hugg i och njut!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

47 kommentarer:

  1. Sparat för vidare befordran till Mannen! Jag har berättat om denna (vad det verkar) gudomliga sås som man tillagar i burken och han tycker det låter spännande och har bett mig påminna honom om att vi måste prova. Nu är det dags att påminna honom. På allvar! Oj, vad fint och gott det verkar. Be proud!

    Tack snälla för att ni delar med er av detta mästerverk och mycket annat!

    Trevlig torsdagskväll och kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter bra det Lotta! Den är verkligen helt gudomlig den där kolasåsen, det tog oss en smärre evighet innan vi kom till skott och det ångrar vi lite... Nu står det en ny burk och väntar i skafferiet:)

      Tack ska du ha för din fina kommentar, värmer gott i kylan.
      Kram till dej vännen.

      Radera
  2. det ser fantastiskt gott ut, kan tänka mig att det blir gott med vilken frukt som helst :)

    jag brukar koka min kondenserad mjölk i 3 timmar, fast då blir den mer tjock och perfekt att bre på tårtor och kakor. nomnomnom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir det helt säkert, du får helt enkelt prova dej fram och tipsa oss.

      Ja, vi körde nog vår 2½ timme men vi ville inte ha den så väldigt tjock.

      Radera
  3. Men vad gott detta måste provas innan sommaren är över. Men vad härligt med ansiktsbehandling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart det måste:)
      Riktigt skön var det. till Håkans stora förvåning!

      Radera
  4. Ser grymt gott ut, ja dulce de leche är rena himmelriket. Jag kokar min lite längre så får man den lite mer tjockare i konsistensen.

    Härligt med ansiktsbehandlingar, det är ni värda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det som en bit av himlen!

      Ja, det gäller ju att vara fina inför helgens begivenheter:)

      Radera
  5. Svar
    1. Hahaha, ja det kan man kanske säga:)

      Radera
  6. Gud så gott....både ansiktsbehandling och efterrätt, vilken lyx!

    SvaraRadera
  7. Jag måste vara den enda i hela världen som inte gjort Dulce de Leche, det får ta och bli ändring på det, basta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du måste ändra på det isf, vi ångrar oss inte en sekund att vi tog tag i det till slut! Basta!

      Radera
  8. Det där ser himmelskt gott ut!!!

    Kul att ni är med och tävlar om presentkort hos oss!!

    //Linda på Brogatan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja, nu håller vi tummarna, många fina sker att önska sej:)

      Radera
  9. Oooo vad gott! Ska absolut testas! Vill nästan slicka på datorskärmen här hemma! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt! Ja, alltså inte att slicka skärmen (pi!) men att ni vill testa, hoppas ni gillar det lika mycket som vi gjorde!

      Radera
  10. Va?! Har ni gjort er så snygga inför vår date?! Jaha och så kommer en annan här som en gammal urvriden trasa. Fast jag fick visa leg på Gröna skylten idag, inte illa det! ;-)

    En sådan där efterrätt ska ni vara malliga över. Gud så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi har det, frun har till o med tonat till de små grå:) Måste ju se reppresentabla ut... Urvriden disktrasa, tror inte det nej, inte om det visades leg. kan tänka att det var välfyllda påsar som bars ut:):)

      Ja, det kan man väl säga att vi är.

      Radera
  11. Men vad har hänt sen februari?!? Ingen av er sag ut att behöva en ansiktsbehandling när vi träffades ;-)

    Har läst om detta med att koka en burk med kondenserad mjölk lite här och var, men skulle det inte vara en sockrad? Har för mej att jag inte kunde testa ett recept för att här är alla burkar osockrade...

    Nu i sommar maste jag bara göra maränger och sen äta med jordgubbar eller bananer och chokladsas, det ser sa himla gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, tack ska du ha, det hörs något det:) Nej, men det är alltid skönt att få bli ompysslad och njuta lite.

      Minns baske oss inte om vår var sockrad elelr inte, men det var den nog, ska kolla detta nästa gång vi köper en burk.

      Visst är det gott, jordgubbar och maräng är ett oerhört bra äktenskap:)

      Radera
  12. Ja, stolta skall ni absolut vara! Vilken härlig dessert ni gjort! Mums. Önskar er en fin helg!

    SvaraRadera
  13. Jamän det låter ju bara fantastiskt gott! och man har rött att vara stolt när man får till såna vackra och goda skapelser. Hoppas ni får en härlig helg! Här uppe hos oss håller vi just nu på att regna bort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så kul att höra.
      Ja, här öser det också ner, stora droppar i massor. Men helg är det ändå och det är ju inte helt fel:)
      Ha det så bra i helgen

      Radera
  14. Vilken härlig efterrätt ni har gjort ! :)

    SvaraRadera
  15. Haaaaleluuulja! Haaaaaaleluulja! Hallelulja, hallelulja, halleluuuuuuuuuljaaaaa!

    SvaraRadera
  16. Den kolasåsen går inte av för hackor... har aldrig gjort den själv, men ätit... mmm... =))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det gör den verkligen inte!

      Radera
  17. Oj vilken ljuvlig efterrätt!!! Härligt somrig:)
    Ha en fin helg. Hoppas solen skiner lite hemma hos er:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den andas verkligen sommar!

      Detsamma till dej, regn eller sol!

      Radera
  18. Men snälla va gott det såg ut =)
    Inspirationen på din blogg toppar enligt mig!
    Önskar dig en trevlig fredag och helg!
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, vi bockar och niger, tack!

      detsamma till dej.

      Radera
  19. Vilken oerhört söt efterrätt!

    SvaraRadera
  20. Här får man ju nästan hämta haklapp när snålvattnet rinner i mungipan, så himla gott det här såg ut!!! Ni har all anledning att känna er stolta! Och är inte detta alldeles somrigt härligt!? :)

    Trevlig helg på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nästan så att vi själva sitter och blir sugna nu också:) Tack, så glada vi blir, visst är det.

      Detsamma till er

      Radera
  21. Jaha....så fina ni kommer att vara i helgen då!!! Får väl gå och fila fötterna lite då...:)
    Alltså, den desserten!! Helt i min smak. Sött så det förslår!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Man kan väl säga att det var tur att han inte fotade våra fötter då:)

      Gissa om den är söt, men herrejisses så god!

      Radera
  22. Jag tror jag dör, får man äta såhär gott? Mums"

    SvaraRadera
  23. Det ser verkligen helt otroligt gott ut! Jag älskar dulce de leche och skulle med glädje bada i underverket om jag hade tålamodet och pengarna till att koka en sisådär 1000 burkar ;) Säkert en jättebra kombo med maränger <3 Härligt med ansiktsbehandling också, skulle jag inte säga nej till :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kolasåsen är helt bedårande, finns absolut inte någon godare!

      Radera
  24. Åh så gott, ska nog försöka få till något sånt i sommar.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails