torsdag 3 maj 2012

Vi återbloggar citronsorbet.

När vi var alldeles nya som matbloggare så skrev vi om ett recept på den absolut godaste citronsorbeten som vi smakat och nu tycker vi att receptet förtjänar både en återbloggning och ett foto. Varje gång vi gör denna glassen så förundras vi över hur god den är, lite som att varje gång är första gången vi smakat den:)
Receptet kommer från en gammal mattidning som hette "Den goda maten" som Ankis mor prenumererade på under tidigt 80-tal. Tidningen finns inte längre kvar i tryck (vad vi vet iaf) men som tur är så är just detta numret sparat i vårt arkiv av någon anledning.
Hur mycket citronsmak man vill ha på sin sorbet är helt valfritt, vi gillar båda när det är ganska syrligt så vi smakar oss fram tills vi tycker det drar tillräckligt i kinderna.

Och vet ni vad? Om ni har lite bubbel hemma så är det väldans gottigt att slå lite över en kula sorbet...


Citronsorbet    4-5 port
3 dl vatten
2 dl socker
1-3 citroner
1 äggvitor
1 msk socker
Blanda vatten, socker och rivet skal från 1 citron i en gryta och låt koka till det blir simmigt, ca 5 minuter.
Sila bort skalet och kyl sockerlagen. Pressa ner citronsaft i lagen och smaka av efter hand hur syrlig du vill att den ska vara, vi brukar ta i ca 2 dl citronsaft och vi gillar när den smakar mycket citron.
Ställ in i frysen ca 2 timmar och rör om några gånger så den fryser jämt.
Vispa äggvitor och socker till hårt skum, rör/vispa upp saftmassan och blanda ner äggskummet. Ställ in i frysen och frys 2 timmar, denna gången utan att röra under tiden.
När sorbeten ska serveras är det godast om man rör om i den så det blir lite som snösörja.

Detta receptet kom vi på att det borde ju passa fint till månadens utmaning hos söta saker som denna månaden har temat "sommar".
I kväll är det så dags för en ny runda quizzande, så ni vet vad ni ska göra va? Just precis, hålla tummarna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

29 kommentarer:

  1. Med bubbel *jeder Zeit* ;-)

    SvaraRadera
  2. Åh, det där låter jättegott! Och vilken idée med bubbel på. Måste testas!

    SvaraRadera
  3. åh vad gott! det här receptet ska jag minsann visa för min sorbetmakande make. eller nästan-make. jag har bara testat mangosorbet med bubbel på, och det var jättegott så jag kan tänka mig att det här är gott med bubbel också! (okej, en gång i mina unga dagar åt jag krossad choklad-glass med cider på, men det är inte att rekommendera.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör du rätt i, kanske han blir din make då om du frestar honom med denna? Rena rama äktenskapsmäklar-receptet!

      Men den där chokladglassen med cider på, den hoppar vi nog över...

      Radera
  4. Sorbet är ju smarrigt en varm sommardag och såå gott med bubbel. Slurp!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, helt perfekt är det för de heta dagarna.

      Radera
  5. Bubble är fantastiskt ihop med sorbet! Frestande recept som vanligt. Jag lagrar era godsaker! Tack och godnatt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt att höra, glada blir vi!
      Vassego och hoppas du sov gott:)

      Radera
  6. Den här tror jag att jag skulle gilla, syrligt är gott. Jag har aldrig testat med bubbel i :)

    SvaraRadera
  7. åh låter fantastiskt gott,sorbet e riktigt gott men aldrig testat citron.får nog ta o göra de

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du måste testa med citron, friskt och gott:)

      Radera
  8. allt med citron är jag svag för:) Så den här lär jag säkertligen gilla!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då platsar du i vårt kök, här finns det en citrontokig person och en som gillar det skarpt:)

      Radera
  9. Citronsorbet är ju så himla gott. Det här receptet var lite annorlunda mot det jag brukar göra. Det måste jag prova någon dag lite längre fram. Just nu är jag/vi rätt trötta på allt vad godsaker heter. Men det är väl inte så konstigt. Trevlig Helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott! Och nej, det låter inte konstigt alls...

      Radera
  10. Å detta lät läskande gott!
    Vår favoritglass både på Malta och i Kroatien var citronglassen och den var väldigt syrlig, vissa sorter drog det ända upp till öronen av men så gott! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så, dra upp i öronen ska det absolut göra...

      Radera
  11. Sorbet och bubbel i en dessert låter ju toppen. Ni har aldrig testat att göra champagnesorbet?

    Tror ni jag skrattade då, efter dagens inlägg?! Berra höll däremot på att skämmas ihjäl ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nope, ingen champagnesorbet testad, men det måste vi ju bara göra! Har du nåt bra recept?

      Men åh, stackars Berra... Du bjöd verkligen på ett riktigt skrattanfall, vi kan fortfarande komma på det emellan åt och få små anfall:)

      Radera
  12. Mums, jag bokmärker också. Ska definitivt testas kära ni!

    SvaraRadera
  13. Gott, kanske ska testa göra sorbet i stället för glass, blev just med glassmaskin men första omgången glass blev grynig, surt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, grynig glass låter inget kul, men ge dej inte - gör igen! Och där emellen en sorbet:)

      Radera
  14. Sorbet är verkligen gott, ska bokmärka denna till i sommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, perfekta sommardrömmen eller sommarsvalkan!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails