torsdag 14 juni 2012

Cannelloni, på Ankis vis


Fredagen med tillhörande helg närmar sej igen, det är helt otroligt vad tiden springer iväg! Snart är det dags för semester i köket, kanske har redan några av er påbörjat sin ledighet? Sommarlovet tog sin fart i vår stad igår och vi vet några små som tycker det känns riktigt bra med lite skolledighet! 
Anki har picknick-kväll på jobbet ikväll med föräldrar och barn, sommaren ska firas in med lite sång och lite mat i det gröna. Det verkar som att solen ska lyckas hålla sej framme, så länge det inte regnar så är det bra! 

Något som också blev bra är förra fredagens pastamiddag, en alldeles egenhändigt "hitte-på" variant av cannelloni, med en fyllning av bl.a tomater, basilika och parmesanost. Riktigt lyckat blev det om vi får säga det själv, tror ni inte på oss så får ni prova helt enkelt:)

Till cannellonin skulle vi dricka ett rött vin, Proemio - nummer 95021 på systembolaget för 69 kronor. Ett vin som, tyvärr, varken passade till maten eller som föll oss i smaken överhuvudtaget. Som tur var så fanns det annat hemma, annars hade det säkert funkat utmärkt med vatten också. Vinet provade vi till annan mat också men det blev flopp även då...

Cannelloni  2-3 port
10 färska lasagneplattor
2-3 tomater, beroende lite på storlek och hur mycket du vill ha i
1 rejäl näve färska basilikablad
5-10 skivor god skinka, gärna lufttorkad
1 stor vitlöksklyfta
2 dl riven parmesanost, eller Västerbottenost
3 dl crème fraiche
2 dl grädde
salt och peppar
Börja med att ta bort kärnorna från tomaterna och hacka köttet i centimeter stora bitar.
Finstrimla basilikabladen och skinkan.
Vispa crème fraich med elvisp, först blir det väldigt löst men efter en stunds vispande så blir det en fast smet.
Rör ner tomathacket, basilikabladen, skinkan, osten och pressa i vitlök, smaka av med salt och peppar.
Lägg ut lasagneplattorna och klicka ut cème fracheröran på plattorna. Du kommer inte att behöva att använda allt, det ska bli ungefär hälften kvar som du sedan ska blanda samman med grädden. 
Sprid ut röran över ca 2/3 av plattan och rulla sedan samman till en rulle, börja rulla från sidan där röran ligger och fortsätt sedan upp.
Lägg rullarna tätt i en smord ugnsfast form.
Blanda samman det som är kvar av röran med grädden, tillsätt mer basilika om du tycker det behövs, och häll det över rullarna i formen.
Vill du så kan du riva ost över såsen innan du ställer in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.

Så är då det dags, ni glömmer väl inte att ladda ner receptboken som släppts idag? Vi lovade ju att vi skulle påminna er och nu är det gjort, så skyll inte på oss om ni missar det:)
Ett litet tillägg: I år kan man dessutom rösta på sitt favoritbidrag i receptboken och är det någon som skulle tycka att det är en bra idé så gör ni det här: Rösta på ditt favoritbidrag.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

33 kommentarer:

  1. Vad gott och smidigt det låter och receptet riktigt utmanar en till att fundera på egna/andra fyllningar! Precis som det ska vara, eller hur ;-)

    Fick en mejl i morse att jag kunde ladda ner receptboken 2012 för att jag laddat ner den för 2011... det hade jag helt glömt bort - men jag var tacksam för påminnelsen och har nu *skatten* sparad under recept på min dator!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är precis så vi hoppas att det blir när man läser recepten! Bra där:)

      Låter bra, hoppas du får mycket nytta av den - och glöm inte bort att rösta!

      Radera
  2. Gräsänkling minsann! Vad hittar Håkan på i köket då? Cannellonin ser ljuvlig ut. Det receptet ska jag spara för jag har fortfarande inte använt mina rör i skafferiet...

    Har laddat ner boken och tittat och läst och njutit av bilder och texter. Vilket fint inlägg ni har och kanonbild på er två i ert kök! Så himla kul att ni fick vara med. Verkligen en rolig grej. Jag är inte ett dugg avis :-)

    Stora kramar till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen, fast det roliga varade inte så länge eftersom regndropparna hängde i skyn så blev picknicken kort och intensiv:)

      Härligt, kanske det kan bli en ny variant hos dej?

      Tack, vi blir så glada och bara slickar i oss allt beröm:) Mer, mer, ge oss mer:):) Nej då, alvarligt talat så blev vi så glada och blir det samma av din fina komplimang. Glöm nu inte att rösta:)

      Kramar till dej också från oss båda!

      Radera
  3. Har laddat ner receptboken men inte tagit mig igenom hela ännu.... So far, so good!!

    Älskar canneloni! Måste jag göra någon dag igen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra, bra, du får nog tid till det också.

      Klart du måste, får se vad din variant blir:)

      Radera
  4. Canneloni är hur gott och enkelt som helst. Har en variant i min blogg med parmaskinka och mozzarella och en annan med ruccola och kantareller.

    Ska genast såklart ladda ner receptboken!
    vad kul :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst ät det både enkelt och gott, perfekt för fredagsmyset:)

      Ladda på, och rösta gärna:)

      Radera
  5. Den är nedladdad och väntar på en riktig "genomläsning". Skummat igenom den, och gillar vad jag ser!
    Hitte-på, det är då det kan bli riiiktigt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, visst fanns det så mycket bra idéer i den? Rösta du också:)

      Visst är bäst med Hitte-på, höfta lite hit och lite dit...

      Radera
  6. Receptboken nedladdad, både årets och föregående års!

    Så goda de ser ut era Cannelloni minsann :)
    (Jag har gjort vegis Cannelloni för ett bra tag sedan men de har inte lyckats komma med ännu på bloggen... de får vänta ett tag till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon Amy, låter bra. Rösta också, glöm inte det:):)

      Veg cannelloni låter gott, vi väntar med spänning!

      Radera
  7. Inte kan man väl glömma det stora boksläppet..? Fint recept ni har med!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det har man ju väntat på ett tag nu:) Tack och detsamma till dej, ska absolut provas, fiskälskare som vi är!

      Radera
  8. har också laddat ner boken men inte riktigt hunnit kika i den ännu, får göra det efter helgen. jag åker nämligen till skåne imorgon bitti så jag hoppas verkligen att ni bjuder på fint väder därnere :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter bra det Pernilla, vi ska verkligen göra allt som står i vår makt för att det ska bli fint väder!

      Välkommen ner, kram.

      Radera
  9. Mm, pasta och rödtjut är ju bara så gott!

    Kram Malin

    SvaraRadera
  10. Kan inte annat än hålla med föregående talare, pasta & rödvin är bäst (ja, gott rödvin då vill säga...;-))

    ha det bäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen en fördel om det är ett gott vin:)

      Ha det göttigt.

      Radera
  11. Cannelonin ser kanongod ut och jag ska genast ladda ner eran bok :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, och tack! Hoppas du röstar också, det finns många fina recept.

      Radera
  12. Krämig pasta är så gott! Och det har ni lyckats med, mums säger jag :) Jag laddade ner boken igår och skall ta mig tid att läsa igenom den! Önskar er en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, det bästa:)
      Låter bra det, hoppas du hittar mycket gott att laga till!
      Detsamma hoppas vi du fått.

      Radera
  13. Årets BRB är så grym! Alla recept är bra och det är så fantastiskt fina bilder! Ännu roligare när flera av ens bloggvänner är med.
    Cannellonin låter mycket god. Synd bara att ni fick tag på tråkigt vin. Livet är ju för kort för det eller hur var det ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är verkligen en hit, så mycket gott att prova och så många härliga bloggare! (Vi är inte alls partiska eller så...)

      Ja det är ju så det är, you know us!

      Radera
  14. Å perfekt! Jag köpte hem cannellonirullar för några veckor sedan och har sedan inte vetat exakt vad jag skulle företa mig med dem, så tackar för detta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, kul att vi kunde ge lite inspiration! Vassego.

      Radera
  15. Canneloni gör jag så gott som aldrig! Men det är ju sååå gott! Jag får ta och skärpa till mig på momangen!

    SvaraRadera
  16. Jag älskar cannelloni och alltid kul med ett nytt recept att prova!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails