tisdag 27 november 2012

Enklaste laxgratängen.

Här kommer ett recept på den absolut enklaste fiskgratängen som någonsin har tillverkats i detta köket, frågan är väl om det kan bli enklare utan att fuska med halvfabrikat (något som även vi gör ibland). Smörja, lägga, riva, blanda och hälla är allt som behövs göras innan formen ställs in i ugnen, inga konstigheter alls.
Gillar du inte ost som Västerbottenost, så kan du blanda i dessertost av valfri smak, vitlök går bra, gräslök passar fint det också, precis som pepparrot... ja ni märker själva, variationsmöjligheterna är oändliga!


Laxgratäng 2 port
2 bitar laxfile
1-2 dl riven västerbottenost, eller annan smakrik ost
2½ dl matlagningsgrädde
salt och vitpeppar
Lägg laxen i en smord ugnssäker form, salta och peppra.
Rör samman ost och grädde och häll den över laxen i formen.
Gratinera mitt i ugnen på 22 grader i ca 20 minuter.
Servera gärna med ett gott stomp på potatis och palsternacka.

Ikväll är det Håkan som kör solokvist här hemma eftersom Anki är på pysselkväll på jobbet. Det ligger rester på tallriken men det gör ingenting alls, dom är hur goda som helst.
I morgon är det dags att plocka fram julpyntet, vi kör dock en lite förenklad variant i år och funderar på att låta granen få vila tillsammans med en hel del tomtar och änglar denna julen. Allt för att förenkla städningen nu när Ankis rygg också behöver en hel del vila och Håkan kommer att jobba non-stop inför julruschen i korvadisken. Bästa svärmor Monika har erbjudit sina tjänster och det kommer vi absolut att tacka ja till, men vi behöver ju inte slita ut henne helt:)
Det verkar som en hel del av er har börjat fundera lite på julmaten, men hur är det med pyntet? Har det plockats fram något eller väntar ni lite till?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

29 kommentarer:

  1. gott! älskar såna där byta ut-recept där man liksom kan fiffla runt lite utan att det blir någon större katastrof :)

    vi ska ta fram julepyntet imorgon, har ju aldrig haft gran förut men funderar på att köpa en i år i och med att vi faktiskt ska vara hemma hos oss för första gången, det är till och med första gången jag och jimmy ska fira jul tillsammans, vi får se hur det slutar ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, några katastrofer vill vi verkligen inte ha i köket:)

      Oj då, då ska ni kanske undvika gran för säkerhets skull...

      Radera
  2. Mm lax:) Det är fint! Och det får gärna vara enkelt! Nej fy för att plocka fram julpyntet alldeles för tidigt. Jag kanske gör som ni i år...Struntar i gran och tomtar. Jag har ju två livliga krabater som antagligen kommer slåss om vem som ska sitta längst upp på toppen av granen på julafton:D Så nää kanske vi besparar oss den fighten;D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår absolut att du tänker hoppa på granen (över bli kanske lite väl högt...). Det kan ju bli en ganska stökig historia.

      Radera
  3. Gott med västerbottenost, typ till allt!
    Vi har tagit ner allt pynt och eftersom jag kommer vara hemma från Lucia med nyopererade killarna så gissar jag att vi kommer pynta en del.
    har också bjudit över mina syskon på korvlagning till julbordet.
    Något ingen av oss gjort innan!
    har ni några tips och recept till en novis korvmakare?

    / Lena från make ahead food

    SvaraRadera
    Svar
    1. I princip till nästan allt, ja kanske inte till risgrynsgröt då kanske...

      Så kul att ni ska fixa till er egen korv til jul! Kollar du här så har du lite bra tips som kanske kan vara till nytta:
      http://martenssonskok.blogspot.se/2012/01/korvtillverkning-i-koket.html

      Är det något ni undrar över så fråga gärna, Håkan ska göra sitt bästa med att svara.

      Lycka till!

      Radera
  4. Tror att det får bli en fiskgratäng jag gör först när jag ger mig på fisk. För det ska jag, så är det bara! Är det så att en fiskgratäng med t.ex. mos som ju blir ganska mjukt, kan behöva lite knapriga grönsaker som här? Så att det inte blir för mycket av "pensionärsvanlig" mat?

    Hoppas att Anki och ryggen blir bra så fort det bara går. Låter som en bra idé att ta det lugnt med pyntet. Det ska ju ändå plockas bort ganska snart igen. Jag nöjer mig med en stor julstjärna i fönstret, en ny adventsljusstake i vardagsrumsfönstret och kanske lite julblommor typ hyacint och de där långa amaryllis. Räcker fint. På landet blir det också bara en stor julstjärna i fönstret. Det räcker som stämning och extra belysning i mörkret.

    Ta hand om er båda två på bästa sätt - lycka till i julrushen på jobbet!

    Kramar om!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, här tycker vi i alla fall att det gärna får vara något som bryter av i gratängen. Precis som du skriver så kan det gärna kännas lite väl "färdigtuggat" annars...

      Ja, vi hoppas också det. Det är bättre absolut, men det får gärna fortsätta på den vägen så därför fortsätts de lugna takterna.
      Så mysigt det hörs, tror faktiskt vi ska ta och satsa lite mer på julblommor i år så det blir lite mer stämning av det.

      Tack, fin Lotta, det lovar vi!
      Kram

      Radera
  5. Ja, lite julpaus kan man behöva. Vi kör nog ganska minimalt också. Vi har ju någon som gärna river ner allt!! Men inga änglar?!?!?! Där får ni nog tänka en gång till?
    Gratäng är ju perfekt snabbmat! Köpte lax idag men den får vila till imorrn så får ta mig en funderare på vad jag ska göra med den...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, en och annan ängel blev det ju så klart också, fast ganska minimalt.
      Visst är det kanon som snabbmat med gratäng, ner med rubbet bara och sen sköter det sej själv.
      Vi väntar med spänning!

      Radera
  6. Västerbottenost är en riktig höjdarost i matlagning tycker jag. Tack för ett gott och enkelt recept. Lite färg på tallriken i form av grönsaker behövs för att rätten ska få mer "liv".

    Jag gör som ni tror jag i år och låter en hel del pynt få ligga kvar i sina kartonger.

    Ha en bra fortsättning på veckan! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det en finfin ingrediens, så god!
      Vassego, hoppas det kommer till användning och faller i smaken.

      Låter som att vi är flera som down-sisar i år, kan vara skönt att lägga tiden på annat än att damma julpynt kanske.

      Detsamma till dej,
      kram

      Radera
  7. Perfekt ju! Gillas speciellt när helvetestimmen slår in, 17.00-18-00 när alla är dödshungriga!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den timmen än inget kul att ha, då krävs det snabba åtgärder för att överleva:)

      Kramar

      Radera
  8. Toppen, nu vet jag vad jag skall göra med laxbitarna i frysen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Toppen, kul att vi kunde hjälpa till:)

      Radera
  9. Det var längesen jag kikade in här och nu kan jag inte fatta varför för det ni visar upp gör mig så innibänken sugen! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej på dej Helena! Ja, det var inte igår:) Men man kan inte hinna med allt och alla, det gör inte vi heller.
      Välkommen tebax och kom snart tebax:)

      Radera
  10. Mums, det finns ju så mycket gott som man kan göra med lax :)

    SvaraRadera
  11. Det allra enklaste kan också ofta vara godast. Och den är rätten är nog inget undantag. Ser gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt, godast och inget undantag!
      Tack.

      Radera
  12. Kan man inte gilla Västerbottensost?? Fisken både ser och låter fasligt god, kan man beställa en tallrik till Sthlm?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså, det kan ju inte vara möjligt egentligen!

      Klart man kan, det finns ju budfirmor. Vi skickar en direkt!

      Radera
  13. Mums, det låter så gott! :)
    Kanonbra recept, enkelt snabbt och mycket nyttigt! :)
    Ha en toppen kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  14. Åhh ser ju underbart ut!! Fiskgratänger är ju toppenmat, är ofta enkelt och går fort! Härligt recept ..
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Visst är det bra med gratäng, enkelt och smakrikt.

      Radera
  15. Helt klart ett höjdarrecept! Kan det blir både enklare och godare?!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails