fredag 1 mars 2013

Kalljästa källarfranska

Nej vet ni vad, man kan ju inte leva på endast uppmuntran och kärlek, det behövs lite mat och dryck också! Eftersom vi nu är så måna om er, våra fina läsare, så bjuder vi idag på ett tips på hur ni kan få njuta av goda nybakade bullar till frukost i helgen, eller mitt i veckan också för den delen.


Just det där med kalljäst är verkligen vår melodi, att stiga ur sängvärmen efter en skön sovmorgon, flytta bullplåten från kylen till ugnen och en stund senare njuta av varma bullar till en kopp java. Ja men ni hör ju själva hur enkelt och trevligt det låter!
Vi har bakat oss igenom en hel del recept på kalljästa bullar och våra absoluta favoriter är fortfarande bullarna som man brer smör på innan de åker in i ugnen, blir ni nyfikna så hittar ni smörfyllda bullar här. Men våra senaste exemplar kommer minsann inte så långt efter smörbullarna på vår topplista över goda frukostbullar.
Inte ett endaste litet korn eller frö finns i receptet, inga fiberbomber alltså, men med tanke på allt fullkornsbröd och rågflingegröt vi äter mitt i veckan så är vi faktiskt värda godsaker som dessa då och då:)

Kalljästa källarfranska   ca 16 stycken
25 g jäst
1 tsk salt
15 g ljus sirap
5 dl kall mjölk
50 g smör
750 g vetemjöl, (lite mer än 1 liter)
Smält smöret och låt det svalna.
Rör ut jästen i mjölken och tillsätt sedan smör, sirap och salt. Blanda samman väl.
Arbeta i mjölet lite i taget tills allt är i och arbeta degen minst 5 minuter i maskin, eller 10 minuter om du knådar för hand.
Strö lite mjöl över degen och täck med plastfolie, ställ i kylen över natten.
Ta upp degen på ett mjölat underlag, pudra över lite mjöl och platta ut degen till en rektangel, ca 1 cm tjock.
Skär upp degen i ca 16 bitar och lägg över dom på en bakplåt med bakplåtspapper på.
Täck över och jäs i 10-15 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen på 200 grader 12-15 minuter.
Vill man inte göra platta bullar så går det alldeles utmärkt att dela degen i bitar och sen rulla vanliga bullar.
Grädda lika länge.

En helt underbar förvårdag har det varit här idag, jag (fru Mårtensson) har haft min lediga dag och då är det extra tacksamt med sol och sån där härligt frisk hög luft. Tog en tur upp på torget om förhoppning om att kanske, kanske, vår favorit-torgerska skulle vara på plats med fina blommor som vi kunde njuta av i helgen, men icke sa Nicke. Vågar man hoppas på att maken har en kvast i handen när han dyker upp ikväll tro...? Fast vet han sitt eget bästa så har han nog det:)

Ha nu en riktigt fin helg allihopa och njut av livets goda!
Smaklig spis!/Anki (och Håkan)
xx

20 kommentarer:

  1. Kalljäst is da thing... har sagt det innan och säger det igen! Vilken fin dag vi har haft, solen har kikat fram nästan hela dagen och fågelkvitter har nästan hörts lite i Småland :)

    Trevlig helg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får säga det hur många gånger du vill, vi håller med du!
      Visst var det en fin dag, speciellt bra för de som var lediga:) Tyvärr not idag...

      Detsamma Amy
      kramar

      Radera
  2. Jag visste att det var något jag skulle göra! Det är ju kalljästa bröd som jag har velat göra så länge. Tack för påminnelsen! Och källarfranska är en favorit. Ska försöka få det gjort till söndag morgon. Sen ankomst till landet brukar innebära noll tid och ork till dylika aktiviteter.

    Vad härligt att vara ledig när det är riktig vårkänsla. Vi har haft det riktigt fint i veckan men nu lagom till helgen kom regn/snö och kallare... Men men. Nu är vi ju inne i mars i alla fall så våren den kommer, den kommer.

    Ha en härlig helg båda två med kalljäst, java och varandra!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men varsågod, vi påminner så gärna så om kalljäst - det lär komma fler påminnelser med tanke på morgonens frukost. Härligt att ni kom till landet, hoppas du får laddat dina batterier
      Äsch kalare och snö... nej det gillas inte vi skickar lite sol din väg.

      Hoppas du får detsamma vännen,
      kramarna

      Radera
  3. Wow, de ser ju fantastiska ut, som från en riktig proffsig bageri! :)
    Ha en toppen fredagskväll!
    kramar till er!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tackar, så kul att läsa!

      Tack,
      hoppas din kväll också var riktigt bra
      kramar

      Radera
  4. Nybakade frallor är nog det godaste man kan äta till frukost! :-) Jättefina dessutom! Hoppas ni får en riktigt härlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, härligt helglyxlir:) Tackar, väldigt tacksam deg att jobba med.

      Det hoppas vi att du också får!

      Radera
  5. Sådana gjorde jag mycket förr!! Perfekt att smidig få nybakat till frukost, hade ett recept där jag frös in jästa bullar och bara tog fram och gräddade så många jag ville ha "nybakta".
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man, då är det kanske dags snart igen? Visst är det så smidigt, mycket skönare än att ge sig ut i kylan ner till bageriet, även om det ligger nära:)
      Kanon med frysta frallor, då finns det ju alltid på lager.

      Radera
  6. Kalljäst bröd rular, inget snack om den saken. Har en deg som står o väntar på morgonen just nu. Det är det bästa med helgerna, kunna skämma bort sig själv o familjen med nybakat bröd på morgon.

    Hoppas ni får en underbar helg, och att han hade med blommor hem... (Här fanns det inga nya tulpaner minsann, får nog köpa mig en egen bunt imorrn.)
    *kram* /trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nope, inget snack alls:) Helgfrukostar med nybakat och sitta länge länge är något av det bästa! Kanske ett recept att se fram mot hos er snart då?

      Nej nej, inga blommor inte slut även där ute... lönehelg:) Tar en ny chans idag.

      Kramar

      Radera
  7. Ja det är riktigt smidigt och gott!!
    Ha en fin dag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så rätt så,

      tack och ha detsamma du också.
      Kramar

      Radera
  8. Det var väldans länge sen nu jag bakade såna här bullar, men det är ju så gott!! Så smidigt!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är dom så goda, och framför allt så smidiga att ha på lut!

      Radera
  9. åh nu blev ja sugen på att lägga en deg innan nattetid.låter och ser jätegoda.färska källarfranska säger nog ingen nej till...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är nog inte många som säger nej...

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!