måndag 25 mars 2013

Indisk kycklinggryta utan våfflor!

Okej, okej, vi vet att det är våffeldagen idag - vi har inte glömt det, men här har vi varken lagat till eller ätit våfflor på år och dar så tyvärr har vi inget sådant recept att bjuda er på. Men vi är fast övertygade om att ni kan hitta en mängd bra idéer hos några av alla våra fina kollegor där ute i bloggvärlden, så ni ska inte vara oroliga om det är våfflor ni är sugna på. Är ni däremot sugna på en smarrig kycklingmiddag med indiska smaker så har ni kommit till rätt kök, för det är precis det som ligger på vår webbtallrik.

Detta är ett snabbt och lättlagat recept, passar lika bra till vardags som till lite festligare tillfällen och serveras med ris, som får koka färdigt undertiden som du rör samman grytan, och en sallad.
Några salta jordnötter smakar riktigt gott till och har du lite naturell yoghurt hemma så klicka gärna på lite av det också, det blir friskt och gott och minskar hettan i grytan för de som tycker att det är lite i hetaste laget.


Kycklinggryta med indiska smaker
2 kycklingfiléer i små bitar
2 msk rapsolja
1 stor schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk färsk ingefära, fint riven
1 msk spiskumminfrö
1 msk garam masala
2 msk tomatpuré
1 msk råströsocker
1 tsk gurkmeja
½-1 tsk sambal oelek
1 krm hing (valfritt)
1 tsk salt
400 ml kokosmjölk
salta jordnötter
Gör en kryddpasta genom att hetta upp olja i stekpanna och fräs lök, vitlök och ingefära tills det är gyllene.
Rör i tomatpuré tillsammans med alla kryddor och fortsätt fräsa i 2-3 min.
Lägg i kycklingbitarna och rör om ordentligt så att de täcks av pastan.
Häll därefter i kokosmjölken, blanda om och låt småputtra tills kycklingen är klar.
Servera med ris och strö över jordnötter.

Så är vi då åter två hemma i vårt kök och det känns riktigt bra! Anki hade några väldigt trevliga (och goda) dagar i Stockholm tillsammans med chef och kollegor, Håkan hade en avkopplande helg med trevligt middagssällskap på lördagskvällen då storebror bjöds på middag.
Igår hade vi då rakt inte tid med varken vårt eget eller andras cyber kök, då hade vi bara tid för varandra, det är mycket som händer på en helg som ska gås igenom:) En oerhört god middag, som Håkan kockade undertiden han väntade på frugan, hade vi också lite tid för och det receptet ska vi se till att få upp så fort som möjligt, det kan passar riktigt bra nu till påsken som är i antågande.

Ha nu en fortsatt bra vecka så hörs vi snart igen,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

34 kommentarer:

  1. Härliga kryddor, helt i min stil! Ser väldigt gott ut!!
    :)

    SvaraRadera
  2. Åker på att testlaga-listan! Perfekt med ett mjölkfritt recept, ska dra ner lite på kryddningen så att barnen också kan äta av grytan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon, hoppas det faller i smaken.

      Radera
  3. Mmm, detta låter riktigt gott. Det är ju så gott med indisk mat. Ja, och våfflor så klart.

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är indiskt kanongott, vi kan få riktiga cravings ibland:)

      Radera
  4. Klart man måste äta våfflor på våffeldagen! :-D Om jag skippar jordnötterna (fixar inte nötter i mat) så lät detta supergott verkligen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller så gör man det någon annan dag:) Och så klart man skippar nötterna om man inte fixar dom:)

      Radera
  5. En maträtt precis i min smak! :) Men var tusan hittar jag denna garam masala? Bland den asiatiska maten? Jag har letat och letat. Hjälp mig! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi skrev litet svar hos dej också, men vi tar det även här.
      Vi har sett Garam Masala på TGR-affärerna och i kryddstånden på marknader, men även i asiatiska affärer och på någon ICA. Hoppas verkligen du hittar kryddblandningen för det är så gott, totalt beroendeframkallande:)

      Radera
  6. Åhh, det där verkade jättegott! Det får vi nog testa framöver, trollen är väldigt glada i indisk mat, gärna kryddstark. Eller, gärna smakstark men inte för chili-het. Å andra sidan, det de räknar som lagom chilihetta är det många vuxna som backar för, de är väl fostrade. :) Skulle gissa att vi tar cashewnötter istf jordnötter, men det är ju en smaksak.

    *kramar*
    /Trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Makalöst gott, så kul med barn som är så tokiga i indiskt och lite hetare smaker:)

      Kramar

      Radera
  7. Vi har inte heller ätit några våfflor...
    Lång arbetsdag/söndag med två konserter och loka lång arbetsdag/måndag...Har liksom inte haft tid eller ork...
    Kycklingen låter sååå gott! :) Helt klart i min smak! Mums!
    Ha en toppen tisdag!
    Hopas solen skiner hos er!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, våfflor kan man äta när som helst, precis som med kycklingrätten:)

      Jajamensan, solen skiner så härligt så och gör sitt bästa med att smölta bort snön:)

      Kramar

      Radera
  8. Låter gott! Får nog minska på hettan lite så lilleman kan äta. Vad är hing? Vad kan man ersätta det med?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofie, hing är pulver (saften från en rot som torkas). Ger ett djup till grytor och maträtter men man använder det mestadels för att motverka bl a gasbildning i tarmarna. Du kan köpa det på Indian Food House i Göteborg (Herkulesvägen 1F). Men kan kan helt enkelt strunta i hing också eftersom det används en sån liten mängd... :)

      Radera
    2. Ja, nu har ju Indiska matspecialisten svarat, kanon Amy - tack för din hjälp - ibland är tiden knapp här:)
      Sofie, om du köper hing så var bara förberedd på lukten... ojojoj, den är inte att leka med:) Har planer på att besöka affären när det bär iväg till Göteborg snart. Jippi!

      Radera
    3. Ohh, så kul att ni ska besöka butiken när ni är där... det gör ni helt rätt i! :)

      Radera
  9. Massor av härliga smaker i den grytan! Vad ska man med våfflor till :-)

    Vad kul att helgen i Stockholm blev lyckad och god. Underbart att ni bara hade tid för varandra sen :-) Det är kärlek det!

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej precis, who needs våfflor:)

      Så lyckad, och så god så god... både här och där:) Och visst är det löööv:)

      Kramarna

      Radera
  10. Ja se där, nu är ni minsann fast i det indiska ;) Har sagt det innan och säger det igen, me like lots!! Jo, vi har saknat er må ni tro... :)

    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helst fast, kan inte ta oss loss - tack och lov:)

      Kramar

      Radera
  11. Ja, låter gott! Men våfflor hos mig trots allt. Har man en åtta åring hemma som säger att det våffeldag då måste man ju baka våfflor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, man ska lyssna på de kloka små:)

      Radera
  12. Åh, kan bara snegla med ena ögat, jag som har haft indisk-mat-längtan i flera dagar. <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, ta hand om den längtan, den bara växer sig starkare för varje dag annars:)

      Radera
  13. Vi skippade också våfflorna igår. Jag tackar nog hellre ja till er kycklinggryta om det gäller middag faktiskt. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så härligt, det tackar vi för!

      Radera
  14. Jag kan inte få nog av indisk mat och kycklinggrytor. Mums vad gott det låter! Gillar att ni blandar i nötter också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott, får riktiga carvings:)

      Radera
  15. Indisk mat är bland det bästa jag vet! Tyvärr delar inte maken riktigt min förtjusning så jag passar allltid på när han inte är hemma :-)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott. Så var det här också tidigare, ända tills vår fina vän Amy visade frun den rätta vägen:)

      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails