måndag 29 april 2013

Heta tips!

Hej hopp på er alla, idag bjuder vi er på två heta tips här i köket. Vi börjar med en het pesto som bara blir hetare i smaken ju mer av de gröna bladen ni tillsätter. Vilka gröna blad undrar ni kanske? Jo, det är Ramslök är det vi pratar om, ramslök som just nu översvämmar backar och dalar där de växer så grannt.
För vår del så har vi privatleverantörer av denna vildväxande delikatess och första leveransen anlände köket igår när grannen under oss ringde på vår dörr. I handen hade hon en påse full av dessa gröna blad och dessutom en fin vägbeskrivning till platsen där hon plockar dom. Behöver vi säga att vi alltid blir lika  glada när hon ringer på vår dörr?

Bor ni nere i våra trakter så kan vi tipsa er om att de växer på en hel massa ställen, dels ute vid Smedstorp, men även i Charlottenlund nära Svarte och utanför Lövestad. Men nu, över till peston som frun mixade ihop, illandes grön blev den:

Efter som vi såg att säsongens bästa i "Gröna skafferiet" denna månad är just vilda vårprimörer så tänkte vi bidra med vår pesto.

Ramslökspesto
20-30 blad från ramslök
½-1 dl solrosfrön
½-1 dl rapsolja
½-1 dl riven västerbottenost
några droppar citronsaft
salt
Rensa och skölj bladen ordentligt innan du använder dom.
Lägg bladen och ½ dl solrosfrö i en mixer, tillsätt ½ dl olja och mixa till en slät massa.
Blanda ner ½ dl ost och smaka av.
Mixa eventuellt ner mer solrosfrö, olja och ost om du tycker det behövs, smaka till sist av med citronsaft och salt.
Peston passar fint till fisk eller varför inte till det grillade.

Ramslök går alldeles utmärkt att frysa in så man kan njuta av den året runt. Perfekt om man blir sugen på att servera ramslökssill på julbordet:)

Så över till något annat hett som vi tycker är så spännande och som dessutom kanske kan komma er till glädje. Vi har nämligen blivit utnämnda till Heinz-ambassadörer, vilket just nu betyder att vi ska provsmaka deras nya heta såser och kocka till lite god mat med dom.
Håkan är ju, som ni kanske redan vet, tossig i heta smaker så han jublade lite extra när vi fick förfrågan om samarbete med Heinz och hot sauces. Ju hetare desto bättre är herrns melodi och helst ska det komma lite rök ur öronen och svettpärlor i pannan, då är lyckan total:) Anki däremot tar det gärna lite lugnare med chilistyrkan, smaka får det absolut göra men hon vill helst inte få några men...

Nu finns det som tur är tre olika styrkor på dessa "Hot Sauces", medium, hot och very hot, så förhoppningsvis ska det finnas en smak till oss var.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Och förresten, så är det väl på sin plats att vi önskar er alla en riktigt härlig Valborg! Ta det lugnt med eldarna och glöm inte bort att kolla bland bråtet innan ni eldar så ni inte skadar några djur, ni vet väl att just igelkottar gärna gömmer sej där? DS

(I samarbete med Heinz)
x

41 kommentarer:

  1. Vilken härlig grön färg på peston, riktigt vårgrön! Har aldrig ätit ramslök och knappt hört talas om den. Undrar om det växer här omkring också?

    Det är nog herrn i hushållet som är mer chiligalen än frun som sällar sig till Ankis sällskap i den frågan. Ska bli spännande att se vad ni ska kocka ihop av såserna.

    Valborgskramar till er! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den blev riktigt illandes grön, kändes väldigt nyttig! Ramslök växer tydligen mest i södra delarna av Sverige, Öland och Gotland också. Smakar lite som vitlök och gräslök, starkt och gott.

      Kika in senare i veckan så får vi se vad våra hjärnor har lyckats klura ut:)

      Detsamma till er!

      Radera
  2. Ni vet ju vad jag gillar... very very hot fast det fanns inte med. Jag får nöja mig med very hot dårå. ;)

    Er ramslökspesto ser cool ut, gillar färgen starkt! Önskar er en riktigt trevlig valborg, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh yes, du är som Håkan du! Very hot är nog fullt tillräckligt...

      Ja färgen blir helt fantastisk, känns fräscht nu på våren:)

      Detsamma önskar vi dej,
      kramar

      Radera
  3. Den där peston ser galet god ut. Jag har faktiskt aldrig gjort en egen pesto, men fullkomligt älskar det, så det är nog på tiden att jag slänger ihop en. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska slänga ihop en pesto omedelbums, det är så himla enkelt och går så snabbt. Att det sen är gott också gör ju bara det hela bättre:)

      Radera
  4. Ramslök har jag aldrig ätit, undrar vad jag har missat :) Peston ser mycket god ut. Önskar er också en fin Valborg! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det är så gott så. Kanske det finns i dina trakter också, när vi var i Budapest såldes det i Saluhallen så det är möjligt att det finns även i Amsterdam.

      Kramar

      Radera
  5. Jag vill också hitta ramslök! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förstår vi, hoppas du lyckas springa på några!

      Radera
  6. Åh så avis jag blir! Inte finns det någon ramslök här inte, i alla fall inte vad jag har kunnat upptäcka. Jag får nöja mig med Renée Voltaires örtsalt med ramslök. Den har jag pytsat i min variant av illgrön spenatsås som ska njutas till den ugnsbakade laxen i morgon, och som nu står och drar till sig i kylen. Ha en härlig valborgshelg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är kanske för långt upp för det i dina trakter... så örtsalt it is! Laxen låter som den bör bli kanoners god, lax blir det även här i morgon dock utan ramslök:)

      Radera
  7. Åh, vad läcker peston ser ut - vilken färg! Om jag inte hittar ramslök kanske jag kan göra en hybrid med ramslöksolja och några andra gröna blad... Pesto är verkligen toppen till massor. Jag kan tänka mig den där till lite pasta och så extra västerbotten. Skulle inte ens behöva något kött, eller ens tomater!

    Trevlig Valborg - eldat har vi redan gjort och inga djur där förutom småkryp men vi hoppas att de tog sig från hettan av egen maskin. Lite pilligt annars att gå igenom all sly :-)

    Kram + kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, färgen blir makalös, så otroligt grön. Säkert går det att få till en hybrid, bara att köra!
      Till pasta, absolut. Utan kött, definitivt.

      Bra att inga djur var på plats, och småkryp... nej där går väl gränsen för vad man kan ha koll på:)

      Kramarna

      Radera
  8. Oh, så gott! Ramslök är för mig en smak från barndom! Vi brukar kalla det i Ryssland (ordagrant översättning) för vild vitlök! På våren och början på sommar finns det att köpa ramslök överallt av privatpersoner som sitter på gator och säljer det! :)
    Min mamma har alltid gjort små piroger med fyllning av ramslök och hårdkokta ägg! :)
    Så jag är riktigt avis på er som har en privat leverantör av ramslök! ;)
    Ha en fin Valborg!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med matminnen från barndomen!
      Ja, en egen leverantör är inte helt fel:)

      Detsamma,
      kramar

      Radera
  9. Vilken otrolig färg på peston! Ramslök är nytt för mig, vill jag tro, men blir sugen på att testa. Färgen lockar, helt klart! Heinzsåserna lockar också, även om mittenversionen nog blir alldeles för bra för mig :p

    Önskar er en fin Valborgsmässoafton! Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den blev verkligen helt otrolig. Får du tag på bladen så ska du absolut prova, det är riktigt gott. Då är det tur att det finns flera styrkor att välja på:)

      Tack, detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  10. Vilken härlig färg - riktig vårfärg! :)
    Har ni varit på Tempo vid Möllan i Malmö? Underbar mat och i lördags fick vi en rätt, som bestod av mozzarella, kanderad citron och ramslök. Supergott! :)
    Heinzflaskorna gör sig bäst på avstånd för min del, men deras ketchup gillar jag skarpt och chilisåsen kan jag också tänka mig ibland, om den är väldigt utblandad med något annat icke starkt! ;)
    Ha en skön Valborg och första maj! :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, den minner verkligen om våren. Perfekt att ta fram från frysen i vinter när suget efter vår blir för stort:)
      Nej, men vi har läst om restaurangen i Metro, får bli en framtida plan att gå dit.
      Japp, samma här, bara Heinz ketchup som gäller i vårt kök, det finns inget annat alternativ!

      Tackar, detsamma till dej,
      kramar

      Radera
  11. Mmm pesto i alla former är ju så gott!
    Ha en fin Valborg
    Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det och så användbart, man kan ju ha det till så mycket annat gott.

      Tack detsamma,
      kramar

      Radera
  12. Ingen dålig leverans! Jag fick en från mamma när hon och pappa kom på besök och nu i helgen ska jag hem till Skåne och plocka mera, det går ju bara inte att få nog.

    Ha en fin Valborg! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, visst är det kanoners med leveranser av godsaker som dessa! Då blir det till att fylla väskan då kanske, det finns ju hur mycket som helst. Ingen risk för övervikt i bagaget i första taget heller:)

      Ha det riktigt bra,
      kramar

      Radera
  13. Jag har faktiskt aldrig heller ätit ramslök, får ta och testa nån dag!!
    Grattis så roligt att få bli Heinz ambassadör!!!
    Här blir det ingen eld så långt ögat når har inte varit på majbål sen jag var i tonåren...och det är ju ett tag sen.
    Ha en trevlig valborg!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du ska testa, ut och leta i skogarna med dej:) Happy hunting:)
      Tack, ja det kändes verkligen spännande att bli tillfrågad.

      Tack, hoppas du hade detsamma.

      Radera
  14. Ramslök vet jag att min mamma plockat, kanske ska be om en skål :)
    Låter otroligt gott i pesto.
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh ja, se om du kan få lite grann för det är verkligen riktigt gott. Man kan ju göra en massa goda rätter med det, såg någon som gjort en soppa som lät väldigt god också.

      Radera
  15. Vilken fin pesto, vet inte om man kan få tag i ramslök i Sthlm dock. Kul att Heintz fattat galoppen med gul habanero, den tror jag starkt på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kanske inte finns i ert område, verkar som det mesta finns nere i södern:)
      Ja, det är ju din favorit har vi förstått, extra spicy!

      Radera
  16. Vilka bra tips, något att göra och något att köpa!
    Var glada att ni bor i skåne en sån här dag när alla andra luras för fullt med "Maj maj måne jag kan lura dig till skåne!" Ni sitter ju säkert liksom ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, lite av varje där:) Ja just det, luras gör man ju även på 1:a maj, det hade vi helt glömt. Fast det är ju tur att vi sitter säkert:)

      Radera
  17. Ramslök vill ha:)
    Men det är nog som ni säger den finns inte hos mig. De jag har frågat i min omgivning vet inte ens hur de ser ut. Men jag kan tro att jag ev kan hitta det några mil norr ut från mig ska kolla när dottern är på orienteringstävling här framöver. Vill gärna smaka eran pesto:)
    Ha en skön första Maj

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att du har bättre tur lite mer norröver då, det verkar som man kan göra så mycket gott med bladen!

      Tackar, hoppas du haft det riktigt bra idag!

      Radera
  18. Jag har aldrig ätit något med ramslök men borde ju helt klart prova! :D Och de där hot sauce-smakerna låter ju gudomliga, ska spana efter de i butik!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, finns det så du kan plocka på dej så gör det, så mycket smak i de bladen. Mycket smak även i såserna:)

      Radera
  19. Underbart, vilken galet grön färg! Jag hoppas hitta ett bra ramslöksställe och ännu mer hoppas jag kunna etablera den goda primören på min tomt.
    Soliga majhälsningar från fröken Dill

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, att ha lyxen att kunna ramslök på sin egen tomt låter inte fel alls! Hoppas på växtlycka då:)

      Soliga hälsningar till dej också!

      Radera
  20. Härlig valborg till er med så här lite i efterskott:)

    SvaraRadera
  21. Varför går det inte hitta ramslök i mina trakter? Eller letar jag för dåligt... I Skåne verkar det finnas gott om det. Är ju så gott!
    De där tre såserna vet jag en hemma hos oss som skulle bli barnsligt förtjust i kan jag tänka mig...

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails