tisdag 23 juli 2013

En kort karriär bakom disken!

Vi tänkte fortsätta presentera fler av deltagarna på kakbuffén som vi serverade våra familjer, eftersom det har efterlysts både här och på facebook och vi lyssnar på våra läsare.
Förra veckan började vi med drömmarna och idag har turen kommit till ett par gifflar som snabbt blev fru Ms favortikakor när hon jobbade på café för några år sedan. Jo då, ni läste helt rätt, Anki har faktiskt haft en kort karriär i livet som cafébiträde på ett av stans caféer och kan intyga att det inte alls är ett så glamoröst och "mysigt" jobb som många kanske tror. Nej, det är snarare svettigt, stressigt och ganska slitigt om vi ska vara helt ärliga, men faktiskt också många gånger riktigt trevligt. Speciellt när stan fylls av turister som vill fika gott och få lite tips om vår stad:)

Men tillbaka till kakorna som är en variant på vetedeg fast en deg med ägg i och som då genast gör att bakverken av degen byter namn till Karlsbader. Det kan bli bullar, längder eller alltså gifflar att smaska i sej och här bidde det de sist nämnda:


Karlsbadergifflar   ca 20 st
25 g jäst för söta degar
100 g smält smör
1½ dl kaffegrädde
1½ msk socker
1/4 tsk salt
1 ägg + 1 ägg till pensling
6 dl vetemjöl
Fyllning
äppelmos eller annan sylt (eller mandelmassa)
Blanda samman smör och grädde och värm det till 37 grader (fingervarmt).
Lös upp jästen i degvätskan och rör sedan ner socker, salt, ägg och till sist mjölet i omgångar
och knåda samman till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt på en plats som inte är dragig ca 30 minuter.
Ta upp degen och knåda den lite lätt på ett mjölat underlag.
Dela i två lika stora bitar som du kavlar ut till runda kakor och sedan delar i tio tårtbitar.
Klicka på fyllningen på den breda sidan och rulla samman gifflarna från den breda sidan.
Lägg gifflarna med den spetsiga biten uppåt och låt dom jäsa övertäckta ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
Ringla gärna över florsocker som du rört ut i lite vatten och färgat med röd karamellfärg,
precis innan serveringen.

Lite fluffigare och pösigare blir det när man bakar Karlsbader istället för vanlig vetedeg. Ofta är kakorna fyllda även med mandelmassa men det är inget som går hem så vidare bra hos födelesdagsgrisen...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

9 kommentarer:

  1. Åh, älskar karlsbader! Och vad fina dom blev. :)

    Hoppas ni har haft en bra dag i solen!

    Kram på er.

    SvaraRadera
  2. Så fina, jag kan se hur goda de är. Kram

    SvaraRadera
  3. Nu blev jag sugen på att baka! Och äta nybakade ljumma bullar. Jag har faktiskt också jobbat på café. Ja, svettigt men jag tyckte att det var väldigt kul!

    SvaraRadera
  4. Gott, gott!
    Ja, vi kommer också snart till Österlen och blir turister! ;)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Mmm och så lite rosa glasyr! Jag är såld:)

    SvaraRadera
  6. Äntligen kan jag läsa igen alla inlägg jag missat när jag varit borta! Hurra! Café har jag också jobbat på, men jag stod mest och bakade kakor så det var riktigt kul! Men hörni, vilka fina bullar! Allt med rosa glasyr går hem hos mig :=)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails