måndag 8 december 2014

Mjuk pepparkaka med mandelmjöl

Hör ni till dom som har koll på att det är pepparkakans dag i morgon, eller är ni som vi var - lyckligt ovetande? Men jodå denna kakan som funnits i Sverige sen 1300-talet, har sedan 1996 sin alldeles egna dag och den infaller alltså den 9:e december. Dåförtiden åt nunnorna i Vadstena pepparkakor när dom hade problem med matsmältningen och behövde lätta på trycket. Några år senare när Kung Hans var på ett alldeles fantastiskt dåligt humör sa hans doktor till honom att att tugga i sej av de peppriga kakorna, och på så vis lättade även han på trycket.

Även vår svenske rymdresenär Christer Fågelsång gillar pipparkagor, så mycket så att han packade ner en paket och bjöd sina medresenärer på när de flöt omkring där ute bland stjärnor och planeter. Ryktet säger att vi lyckas med bedriften att mumsa i oss lite över 3½ miljoner kilo pepparkakor i Sverige nuförtiden, det verkar onekligen som att det är en hel del tryck som behöver lättas på:)

Nu har varken vi eller vår pepparkaka varit i rymden, vi är för det mesta väldigt glada och trevliga och matsmältningen är väl heller inget vi kan klaga på. Men det hindrar ju inte oss från att njuta av pepparkakor i parti och minut så fort det står december i almanackan, hur många lådor vi tömde i fjol vill varken ni eller vi veta:)
Hårda pepparkakor är inget vi ger oss på att göra, det överlämnar vi till mormor Agnes, däremot har vi bakat både Skåne pepparkakor (recept här) och Ankis favoritvariant från barndomen (recept här). Senast ut i vår pepparkakskarriär är dagens mjuka, glutenfria variant som vi hittade originalreceptet på på bloggen Under vårt tak. En liten förändring senare så blev det såhär:

Mjuk pepparkaka, glutenfri
4 ägg
4 msk kokossocker
1½ dl smält kokosolja
3 dl mandelmjöl
1½ tsk bakpulver
1 krm äkta vaniljpulver
5-6 tsk pepparkakskrydda
Vispa ägg och socker pösigt och ljust.
Smält kokosoljan och blanda ner pepparkakskryddan i oljan medans den är varm, låt stå en stund och dra.
Vispa ner kryddoljan i äggsmeten.
Rör samman de torra ingredienserna och blanda ner i äggsmeten.
Smöra en sockerkaksform och häll i smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.
Låt kakan vila innan du vänder upp och ner på den.
Låt den gärna ligga tills dagen efter för mer smak!


Ja, gott folk nu närmar sig julen med stormsteg, så nu blir det mest julrecept här i det Mårtenssonska köket, hoppas det går bra kära läsare. Här nere i söder lyser ej snön vit på marken, frågar ni Håkan är han väldans tacksam för det, men när vi vaknar på julaftons morgon blir vi glada om det har fallit några flingor. Hör du det, tomten?

Ha en riktigt fin pepparkaksdag i morgon, och en fortsatt skön vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

12 kommentarer:

  1. Men hallå vad gott det ser ut! Men så är jag ju som kanske bekant en riktig sucker för mjuka kakor!

    SvaraRadera
  2. Jag såg att det finns en pepparkakansdag och tänkte att tills dess ska jag ha gjort deg. Ingredienserna är inhandlade i alla fall... Men det måste finnas hemmagjorda pepparkakor. Jag gillar Inte de köpta så värst. Barnen å andra sidan knaprar glatt i sig alla sorter.
    Men jag får väl börja med en mjuk variant. Har också spanat in ett glutenfritt recept jag tänkt testa eller så kör jag på detta!
    Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men man kan ju inte få till allt, oavsett om pepparkakorna är bakade till dagen d eller till julafton så smakar de ju gott! Vi är väldigt kräsna är det kommer till pepparkakor och det finns endast en sort bland de färdiga som vi gillar, annars är det mormor Agnes hembakade som gäller. Det ska vara mycket smak, inget mes utan mycket ingefära i.

      Lycka till oavsett vilket recept du testar,
      kramar på dej

      Radera
  3. Jag visste inte att det är pepparkakans dag idag :) så tack för det! Jag bakade för någon vecka sedan ca 300 pepparkakor på beställning :) Mjuk pepparkaka är gott och det här receptet gillar jag. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, fler som inte hade koll, skönt vi inte var ensamma om det:) 300!!! Det hade vi aldrig haft tålamod till, vilket jobb!
      Kramar på dej

      Radera
  4. Nepp, ingen aning att det var pepparkakans dag idag förrän jag kom till jobbet. Mjuk pepparkaka är min favoritpepparkaka. Jag bakar min på fil, det blir syrligt och gott tycker jag. Men skånska pepaprkakor med smör på... Det är fint det också. Kul med en ny variant som här, glutenfria recept är ju alltid bra att ha på lut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och gruppen ökar) Fil i den mjuka är så gott, precis som lingon som vi också gillar. Får kanske plocka fram det gamla receptet...

      Radera
  5. Åh, skånepepparkakor är ju bara sååå goda. Det har jag aldrig bakat. Jag visste inget om denna dag - bara att lutfisken skulle blötas...

    När jag jobbade som dekoratör åt vi så mycket pepparkakor en jul, när vi satt och textade rea-skyltar så vi fick kollektivt magont. Det blev många turer till toa för att lätta på trycket. Kram på er och tack för er sköna historia om Vadstena!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är dom, i alla fall de man bakar själv:) Men jisses, vilken tur ändå att ni alla stoppade i er för många...
      Kram på dej, Erika

      Radera
  6. Älskar mjuk pepparkaka, min mammas är den absolut bästa (men jag är övertygad om att denna kommer på en fin andraplats!) KRAMAR!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oavsett vad mamma gör så är det alltid det bästa, basta! (Så länge vi kommer på andra plats alltså:) )
      Kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!