fredag 9 januari 2015

Enkel citronmousse med mascarpone

Hej fredag och hej helg, trevligt att du redan är här igen! Visserligen säger vi ofta att veckorna går snabbt men denna gången så är det ju verkligen ingen överdrift att säga det. Det var ju söndag för bara två dagar sedan och nu är det redan fredag igen, det måste ju vara någon form av hastighetsrekord! Här har det, i vanlig ordning, varit ledigt för Mårtensson gånger två och när vi vaknade upp tidigt i morse till ösregn och storm av bästa Skånesort, så bestämde vi oss i en hast att ta tåget till Malmö. Inget dumt beslut alls om ni frågar den av oss som fyllde en hel del påsar för den andre att bära runt på, arbetsfördelning kallade hon det visst:)

Bli nu inte orolig över att smeten är rinnig, gör moussen på förmiddagen och låt den stå i kylen över dagen så har den satt sej fint lagom till kvällskvisten. 

Eftersom det är lördag i morgon (visst har vi en fantastiskt slutledningsförmåga?) så tänkte vi att det kunde passa fint med ett tips på en smaskig efterrätt, kanske kan den passa som lördagsgodis? Vi hittade receptet på ICA när vi letade förtvivlat efter ett nytt gott sätt att få användning av mascarpone vi hade i kylen. Citronsmak gillar vi ju båda och vi tycker att det är extra gott att ha i desserter som följer på en lite stadigare middag.
Nu kan man kanske tro att att moussen är ganska mastig men det är faktiskt inte så farligt, man ska ju inte sätta i sej några makalösa mängder heller. Men just den där fräscha citrussmaken gör att den känns lättare och mindre mäktig, en klar bonus om ni frågar oss!

Enkel citronmousse  2 stora portioner
1 dl lemon curd
½ paket - 125 g - mascarpone
1 dl crème fraiche
1-2 msk pressad citronjuice, beror sej på hur sur citronen är och på din egen smak
Alla ingredienser ska vara rumsvarma när du lagar till efterrätten.
Vispa samman alla ingredienser, smaka av med citronsaften så du får så mycket syra som du önskar.
Häll moussen i portionsskålar och täck med plastfolie, ställ i kylen några timmar innan servering.
Det smakar väldigt gott med syrliga bär och frukter till moussen, t.ex physalis, granatäpplekärnor eller hallon.

Nu håller vi helg, igen, eller vad säger ni? För Mårtenssons del så finns det inga grandiosa planer gjorda, ska vi tro på väderrapporten så kanske vi inte ska sticka näsorna utanför dörren någon längre stund i morgon om vi inte vill "se det lite grann så där från ovan..."!
Har ni något på era agendor eller gör ni som vi, och kör på gehör?

Hur som haver så önskar vi er en finfin helg, massa god mat på era tallrikar och gott i glasen därtill!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

18 kommentarer:

  1. Malmö vad trevligt :) mums med Citronmousse :) trevlig helg finisar! Kram från Hjho

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan, Sofia:) Hoppas di helg också varit fin,
      kramar till dej bästa

      Radera
  2. HJO och ta det lugnt imorgon! Det ska ju blåsa neråt er :( kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Krämigt, gott och en fräsch touch av citron. Vår morgon började med soligt väder och en löprunda. Men vädret ändrar snabbt här, så nu har vi regn. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så! Jo, det där Singapore vädret har vi ju fått prova på, ömsom regn och ömsom sol:)
      Kramar

      Radera
  4. Allt med smak av citron är gott tycker jag. Här är det lite snökaos idag så det blir nog innedag tror jag, ska kolla Vinterstudion och dricka te nu till att börja med och sen blir det nog på gehör resten av dagen kan jag tro. :-)

    Trevlig helg och kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, fler som är citrongillare! Låter som du hade en skön och avkopplande dag, hoppas det fortsatte lika fint resten av helgen.
      Kramar

      Radera
  5. Så gott det låter med denna mousse! Synd bara att jag inte kan äta mejeriprodukter... :(
    ha en toppen helg! Kul med tripp till Malmö!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det var ju roligt att du tycker den låter god men mindre trevligt att dom där mejerigrejerna ställer till det för dej. Kan du kanske ersätta dom med laktosfria varianter?
      Kramar till dej, Lana

      Radera
  6. Låter mycket gott och fräscht med citron :) Hoppas att ni inte blåst bort, som det har blåst här i Småland! Men nu idag är det lite lugnare... vi håller tummarna att sådana stormbyar inte kommer åter hu! Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, visst är det friskt och gott. Nej då, blåsten blev inte så fasligt farlig som vi varnades för, men visst stormade det på. Nej tack, dom får räcka för ett tag nu:)
      Kramar på dej

      Radera
  7. Där ser man! Vi tänker nästan lika igen, jag bjuder ju också på en citronig dessert med curd. Er variant låter riktigt fräsch och god! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ajamen Kjersti, det är helt otroligt - vi måste verkligen ha väldigt liknande smaker!
      Kramar till dej och tack för ditt fina mejl som vi fortfarande inte har fått tummarna loss att svara på...

      Radera
  8. Låter som en mycket god och fräsch dessert! Gillas!
    I helgen stod ett 4-års kalas på agendan innan Egon kom och hälsade på. Han tog med sig John Blund så här har vi varit rätt trötta idag. Men middagen blev ju klar tidigt, redan kl. 5 imorse! ;)

    Önskar er en fin start på veckan, kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanoners, det gillas av oss:) Och hoppsan hejsan, det var minsann inte illa med sådana kalas...
      Tack och detsamma till er,
      kramar

      Radera
  9. Den där desserten tar jag till mitt hjärta omedelbart! Citrus är toppen och lite lätt och gott är bra efter en stadigare måltid.

    Här är vi lika blåste som vanligt och min förhoppning om att julgranen skulle lätta och dra iväg gick om intet. Ändå var jag så påpasslig att jag strippade den och hävde ut den ungefär samtidigt som Egon kom på besök. Men han struntade i granen minsann. Ja ja. Aldrig får man som man vill, haha! Puss på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter bra det, hoppas den ska smaka!
      Men tänk, aldrig att det blir som man tänkt... hade du inte velat att den skulle flyga bort så hade du säkert fått jaga den över halva Göteborg:)
      Pöss pöss.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!