lördag 2 april 2016

Pastasås med kyckling och tomater


Hej lördag och april! Vi låter första receptet för denna nya vårmånad bli en snabblagad pastasås med kyckling, tomater i färskt format och basilika i torkat denna gången, perfekt när det ska gå undan lite i köket men ändå smaka lite festligare. Naturligtvis går det utmärkt att ha i färsk basilika istället i pastasåsen om man så vill det och har det på lager, men ta då inte i den förrän precis vid serveringen, annars blir den brun och tråkig.


Tomaterna kan vara lite si och så just nu i denna säsongen, men att låta dom värmas upp lite grann som i denna såsen eller på låg värme i ugnen tar dom till nya höjder. Och oavsett smak så är dom fortfarande vackra att titta på, mat är verkligen som konstverk ibland!


Huruvida såsen är ett konstverk låter vi vara osagt, skönheten sitter ju som bekant i betraktarens öga så om den är vacker eller inte låter vi er själva bestämma - 
god var den i alla fall! 

Pastasås med kyckling och tomater   2 port
400 g kyckling, strimlad
½ tsk torkad basilika
3 dl crème fraiche
½ dl vitt vin
1 vitlöksklyfta, riven
salt och peppar
250 g färska coctailtomater, halverade
1 dl riven ost, gärna västerbottensost eller parmesanost
Stek kycklingbitarna runt om så de får färg, pudra över basilikan under tiden.
Tillsätt crème fraiche, vin och vitlök och låt koka upp, smaka av med salt och peppar.
Låt såsen puttra någon minut, tillsätt tomaterna och låt dom bli varma.
Rör i osten precis innan serveringen, smaka av och bjud till nykokt pasta.

Pastan vi hade till kycklingsåsen köpte vi med oss hem från Göteborg i höstas. Enligt paketen skulle vetekornen som pastan tillverkats av vara rostade - eller rökta om man ska tro den svenska beskrivningen - och det lät tillräckligt spännande för att vi skulle ta den med hem. Matsouvenirer är något av det bästa som finns om ni frågar oss!


Pastabanden var mörka i färgen men det var väl också det enda som kunde avslöja att det skulle vara något annorlunda med pastan, vi trodde nog att den skulle dofta eller i alla fall smaka annorlunda än vanlig pasta. Den rostade/rökta smaken var väldigt liten och vi hade nog velat ha mer av den (men så är vi ju också förtjusta i den), däremot måste vi säga att tuggmotståndet var väldigt bra och den är säkert svår att koka sönder.


Den nya månaden började här med solsken och blå himmel hela dagen, fågelkvitter från trädtopparna i skogen och utan att ett endaste aprilskämt fick oss på fall:) Det enda vi föll till föga för var kvällens smaskiga middag, en favorit i repris intogs när Håkan lät två tonfiskskivor ha speed dating med stekjärnet, för att serveras med rotfruktsstrips och denna ljuvliga tropiska såsen. 

Ha nu en riktigt skön helg, njut av god mat och ett förhoppningsvis härligt vårväder!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Rökt pasta alltså, det har jag aldrig sett förr. Tråkigt att den inte var mer unik i smaken.

    Tänk att jag aldrig provat färsk tonfisk, det måste jag våga mig på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för vår del hade den rökta smaken gärna fått vara riktigt tydlig men som "bara" pasta var den väldigt bra.
      Klart du ska ge tonfisken en chans, så gott så, men kom bara ihåg att inte låta den ligga för länge på järnet - dom ska bara hälsa på varandra:)

      Radera
  2. Spännande med rökt pasta, men trist att röksmaken inte var mer tydlig. Var hittade ni den pastan? Pasta och en god (enkel) sås är en favorit hos mig, går ju att ta nästan vad som helst i kylen och göra sås av. :-) Ha en fin söndag! Hos mig är planerna för dagen bokläsning, promenad och middag med lax i ugn. Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi köpte pastan i en mataffär i Göteborg som hette Ekostore, där det endast såldes ekologisk mat. Vi har aldrig sett den tidigare eller efter det men man kan säkert googla och hitta inköpsställen om man vill prova.
      Det låter som du har en riktigt skön söndag planerad, helt i vår stil! Kram på dej!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!