måndag 24 oktober 2016

Linssoppa med apelsin och saffran



Med tanke på att vi förra måndagen bjöd er på linsbullar och att vi idag ska bjuda på en linssoppa så skulle man ju kunna tro att vi gått och blivit linsgalna och faktiskt så är det nästan precis så:) Men det är något med dom där små, runda, färgglada pärlorna som gör att vi använder dom titt som tätt i köket, speciellt när det står vegetariskt på matsedeln.
Dels är linser perfekta att ha på lager i skafferiet, dom tar ingen större plats med tanke på hur mycket det blir av dom när de väl lagas till, dom mättar bra, är billigt att köpa, enkla att laga till och så kan det bli en hel massa olika rätter av dom. Behöver vi sälja in dom mer:) ?


Att det alltså blev en soppa sist vi kokte linser råder det ju ingen tvekan om, denna gången smaksattes den med både kryddor, kål och frukt. Från kryddavdelningen plockade fru M saffran, kanel och stjärnanis, dom passade alla tiders till apelsinen och chilin som också rördes i. Se bara till att du fiskar upp både kalenstång och stjärnanis innan du ska servera soppan, det är verkligen ingen höjdare att sätta tänderna i dom och tandläkarräkningen kan bli dyr... Gör du som vi och mixar soppan slät är det istället mixern som lever farligt, så fram med fiskespöet och fiska!


Anväder du färsk vitkål så behöver du inte dela den i så väldigt små bitar, men kålen resten av året kan du gott tärna i ganska små bitar - speciellt om soppan inte ska mixas - eftersom den är grövre.
Håkan strödde lite chilipulver över sin portion, mer hetta där alltså, och Anki pressade ner lite lime i sin för lite syra. Var och en till sitt, så blir alla glada och nöjda:

 Linssoppa med vitkål och saffran  2 port + matlåda
2 schalottenlökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
300 g vitkål grovt hackad
1 stjärnanis
½ kanelstång
1 påse saffran
1½ dl röda linser, okokta
1 burk krossade tomater
2 msk grönsaksfond
1 liter vatten
1-2 apelsiner, pressad saft
sambal oelek efter tycke och smak
salt
Fräs lök, vitlök, kål, stjärnanis, kanelstången och saffran i smör och olja på medelvärme 5-10 minuter så att kålen börjar mjukna (färsk kål mjuknar fortare än vinterkål).
Tillsätt linser, tomater, fond, vatten, apelsinsaft och sambal (börja med lite så kan du tillsätta mer senare om du tycker det behövs), låt det koka upp och sedan småputtra 20-30 minuter så att linserna kokar sönder.
Ta upp stjärnanisen och kanelstången och mixa sedan soppan om du vill att den ska vara slät.
Smaka av med salt och tillsätt eventuellt med sambal och apelsin.

Och så en djupare dykning mot sopptallriken, akta näsan så du inte doppar den:) Soppan med sin härligt orangea färg, smaken från kryddorna och de pressade apelsinerna tycker vi är en riktig höstsoppa och därför känns den passande att skicka iväg till en annan matbloggare. Eller ska vi säga flera matbloggare? 
Vi låter soppan bli vårt bidrag till Månades gröna som passande nog denna månaden har temat "Höstmys" och matbloggaren som är värd denna gången är Anneli, som bloggar på "Blomster och bakverk". Har du inte kikat in hos henne tidigare så är det hög tid nu, där får ni njuta av fantastiska bilder på både blommor och godsaker som hon bakar. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. En värmande vitaminboost-soppa :) Mums!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det blev visst det i slutändan:)
      Kramar!

      Radera
  2. Linser, så himla gott!!! Hoppas att ni har en toppenvecka. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hear hear! Det tackar vi för och hoppas att ni har detsamma,
      kramar

      Radera
  3. Åh vilket härligt höstmys-bidrag - tusen tack! Låter så gott med både apelsinen och krydddorna. Tack för fint bidrag och värmande ord. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod det var så lite så, och tack själv!
      Kramar på dej

      Radera
  4. Alltså vi är SÅ kassa på att använda linser här hemma! Men barnet äter ju inget annat än pasta, korv och kassler. Suck. Önskar jag åt en varierad och färgglad kost som andades internationell inspiration. Men jag köpte i alla fall chiafrön häromdagen. De tappade jag i golvet och skopade upp igen ihop med lite hundhår som jag numera får plocka bort. Usch och ve. Matpeppen är inte på topp här på Öland. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, allt har sin tid Helena och er linstid kommer säkert den också. Just nu är det chiahundhårstid:)

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!