torsdag 12 januari 2017

Torsk med tomatsalsa och mozzarella i paket


Fisk stod det på matsedeln i vårt kök igår och framtaget från frysen var torsk, mer än så fanns det inte planerat så det fick bli en kylskåpsinvertering när det var dags för frun i köket att laga mat. En påse ruccola, några förskrämda tomater och basilikablad resulterade i en tomatsalsa och tillsammans med mozzarellaost packades detta in med torsken i bakplåtspapper, för att lagas till i ugnen.

Tomatsalsan har vi gjort några gånger tidigare, men i ugnen har den aldrig hamnat så det var ett litet vågspel som visade sej funka bra det också. Smaka av salsan med balsamvinägern och tillsätt efter hand så du blir nöjd, olika märken smakar olika mycket och alla gillar vi ju dessutom olika. Har du inte färsk basilika så dra i med torkad istället, byt ut den eller hoppa över den helt, det räcker gott och väl med bara ruccolan i också.

Nere i påsen, eller paketet. ligger den salsaklädda firren och väntar på osten. Dra gärna ett tag med både peppar- och saltkvarn ner i påsen innan ostbitarna läggs på.


Att förklara i ord hur paketet ska vikas samman är verkligen inte det enklaste, men vi tror att ni säkert klurar ut det på bästa vis ändå. Alla sätt är bra utom dom dåliga, heter det ju:) Våra påspaket ser du här.


Kanske inte det vackraste vi lagat till, men skenet bedrar och döm inte hunden efter håret och boken efter omslaget och alla andra utslitna klyschor du kan komma på. Gott var det absolut!

Torsk med tomatsalsa och mozzarella i paket    3 stycken
1 bakplåtspapper/fiskbit
1 portionsbit torsk (eller lax) per person
1 paket mozzarella
1 påse ruccolasallad á 65 gram, fint hackat
6-8 cocktailtomater, tärnade
några färska basilikablad, fint strimlade
1 vitlöksklyfta, fint hackad
2 msk rapsolja
3-4 msk balsamvinäger
salt och svartpeppar
Blanda samman ruccola, tomater, basilika, vitlök, olja och vinäger.
Smaka av med salt och peppar och låt salladen stå och gona sej tills du ska använda den.
Lägg en fiskbit på bakplåtspapper, lägg på sallad och några bitar mozzarella.
Vik upp sidorna och vik samman dom så de fäster ihop och så att pappret formas till en påse.
Gör likadant med de andra två fiskbitarna.
Vik samman den övre delen av påsen så den försluts och ställ fiskpaketen i en ugnsfast form.
Ställ formen mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, tiden beroende på hur tjock bit fisken är.
Använd gärna en ugnstermometer som du sticker in mitt i fisken, när innertemperaturen nått 55 grader är fisken klar att servera.

Vi år bönpasta och en varm ostsås till, men tycker att det hade passat våra smaklökar bättre med klyftpotatis och en kall sås - t.ex crème dijonaise eller en vitlökssås.

Crème dijonaise
1½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1/4 dl dijonsenap
salt och vitpeppar
Rör samman alla ingredienser och smaka av.
Kanske vill du ha mer senap, majo eller crème fraiche i - det är lite grann en smaksak.

Och samtidigt som det experimenterades i köket, yrde snön i en riktig hederlig skånsk snöstorm utanför fönstret (tack och lov för det!). Och precis lika snabbt som den föll, lika snabbt försvann snön igen i regn och 5 plusgrader och ersattes helt i vanlig ordning av grå och blöt slask. 
Hur har du det med vintervädret? Är det som här eller har du snö upp över öronen och minusgrader a'la istappar i näsan?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Här är det ungefär som hos er - SLASK som regnar bort som blir snö som regnar bort som blir slask som….. Never ending story. Hoppas ni får en fin helg! KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen visst är det ett enda cirkelväder, vi längtar efter våren...
      Tack och vi önskar er detsamma,
      Kramar på er

      Radera
  2. Här är det isigt inte lätt att gå ute:)
    Vilken härlig fiskrätt alltid kul att testa med de grejer man har hemma:)
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch och fy, gå försiktigt så du inte halkar!
      Ja, det är nästan det roligaste som finns, att jobba med det som finns redan.
      Tack och detsamma till dej,
      kramar

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails