tisdag 17 januari 2017

Vintersallad med apelsin och spiskummin


Visst är det väl häftigt och härligt med säsongerna och deras olika godsaker dom bjuder på? Svampen, plommonen och äpplena på hösten - ramslöken, sparrisen och rabarberna som kommer på våren, halleda så gott dom smakar då. På sommaren smakar bär och meloner som bäst och nu på vintern, ja då frossar i alla fall vi i apelsiner och väldigt gärna blodapelsinerna när dom är på kort visit.


Föga överraskande är det apelsinerna vi ska fokusera på idag och av dom kan man ju göra mycket gott, tidigare har vi bland annat gjort apelsinmarmelad med whisky (ljuvlig till brieost), apelsinsås till anka (eller kyckling), granola med apelsin till frukost och så en crème brûlée med apelsinsmak. I dag är det dags att lägga till en apelsinsallad i receptsamlingen och över den häller vi en smakrik dressing, ja över salladen alltså - inte receptsamlingen:)

I salladen kan du egentligen blanda ner både det ena och det andra, byta ut och hoppa över precis som du vill, ja i alla fall så länge du behåller apelsinen, istället för brysselkål kan man ju ta grönkål, moroten kan bytas mot palsternacka osv.
I dressingen pudrade vi ner spiskummin och den gifte sej otroligt bra med apelsinsmaken, precis som ingefäran gör, så den smakkombinationen lägger vi på minnet. Glöm nu inte att upprepa honnörsordet SMAKA när du gör dressingen, olika apelsiner är olika syrliga/söta precis som vi människor är och våra smaklökar skiljer sig åt.

Apelsinsallad med god dressing   2 port
2 apelsiner
1 stor morot
1 stjälk blekselleri
10 - 15 brysselkål
Skär bort skalet och det vita på apelsinerna, skär ut hinnfria filéer och pressa saften ur inkråmet till dressingen.
Skala och hyvla moroten i tunna skivor.
Skiva sellerin och brysselkålarna tunt.
Lägg ingredienserna i en skål eller på en tallrik.


Dressing
½ dl rapsolja
1 dl apelsinsaft
½ färsk finriven ingefära
ca ½ msk honung (mängden beror på hur söt/syrlig apelsinsaften är)
½-1 krm mald spiskummin
vitlökssalt (alt. vanligt salt)
peppar
Rör samman apelsinsaft, ingefära, honung och kryddor i en skål.
Vispa ner oljan i en tunn stråle så att dressingen tjocknar lite.
Smaka av med de olika ingredienserna och häll sedan dressingen över salladen och blanda runt.
Vill du så toppar du sedan salladen med någon god topping precis innan du serverar, eller så låter du var och en välja sin egen topping.

Förslag på gotter att strö över vid servering:
Rostade solrosfrön (rosta fröna några minuter i en torr het stekpanna, skaka under tiden)
Krutonger
Nötter, rostade eller naturella
Ost, t.ex parmesanost eller Västerbottensost
Vallmofrön
Svarta oliver

Och förresten, ser du stjärnan i apelsinen där uppe? Visst måste den väl säkert betyda någonting speciellt, typ evig lycka, hälsa och kärlek, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!