söndag 17 januari 2010

Citronkyckling i lergryta

Så var kvällens matintag avklarat, det blev en helstekt citronkyckling i lergryta. Alltså kom vår gryta till användning igen, vi försöker ju bli bättre på att laga mat i den och får väl säga att vi lyckas ganska bra. Överblivna såser från fonduen igår fick ackompanjera kycklingen och bäst passade ingefära/rosmarinsåsen.

Citronkyckling i lergryta       4 port.
1 kyckling
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl hackad persilja
½ citron i klyftor
1 dl vatten
3 msk smält smör
Gnid in kycklingen med kryddorna, fyll med citron och persilja och lägg kycklingen i en genomfuktad lergryta.
Pensla kycklingen med smöret, häll i vatten, lägg på locket och ställ in i kall ugn.
Ställ in graderna på 225 och låt stå 1½ timme.
Ta upp kycklingen och skär upp den.
Vill man kan man vispa ur grytan med vatten och servera skyn till.
Vi åt kokt potatis och sallad till.

Vidare så till gårdagens smaker. Nutellamousse var underbart gott, speciellt för nutellaälskare som vi båda är. Vi lät vår stå i kylen i skålen vi hade rört samman moussen i, men det tog en evig tid innan den stelnade. Det hade nog varit bättre om man lagt upp den i portionsglas och ställt kallt, så det kommer vi att göra nästa gång. För vi kommer absolut att göra den flera gånger.
Rödvinssåsen med hallon smakade väldigt mycket hallon, för mycket för vår smak så där kommer vi att ta  hälften av mängden hallon nästa gång. Vi har ändrat i receptet så om ni provar den så ta den mängden som står där, så hoppas vi på att det ska bli bra.
Ingefära/rosmarinsåsen var väldigt god, möjligtvis river vi i mer ingefära nästa gång eftersom i båda verkligen gillar smaken. Dessutom är ju ingefära väldigt nyttigt och sägs bota både det ena och det andra, så det kan ju aldrig skada. Dock ska man akta så det inte blir för mycket rosmarin eftersom det lätt blir en parfymig smak.
Så till vinet som inte föll oss i smaken, vi tyckte det var ganska tamt och tunt och till såser som ädelostsås krävs det mer fyllighet i vinet. Konstigt nog tycker tidningen ”Allt om mat” att det är ett fynd, och dom brukar ha rätt tycker vi, men man kan ju inte vara överens alltid…

Nu är det dags för oss att ta ner griffeltavlan från köksväggen, kolla in vad som finns i frys och kyl och planera in veckans matsedel. Gör ni också matsedel eller bestämmer ni middag dag för dag?

Smaklig spis / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!