lördag 13 mars 2010

Hallonrutor

Idag har jag hela dagen för mej själv, eftersom Håkan sliter på jobbet till sent i kväll, så jag har bl.a passat på att baka lite goa kakor. Först tog jag en härlig power walk i solgasset, för att ladda batterierna, och faktiskt så värmde solen riktigt mycket, härligt! Såg en del vårtecken på vägen; solglasögon på näsorna, öppna jackor, bilar som tvättades och joggare.

Så till bakningen. På bloggen Söta saker väljs varje månad ett tema som man kan vara med och göra något kul med. Denna månadens sötsak är småkakor och jag visste direkt vilka jag ville bidra med; Hallonsuccéer, eller Hallonrutor som jag trodde de hette. Dessa valde jag alltid när jag fick välja vilka kakor som skulle serveras när jag fyllde år och bodde hos mina föräldrar. Så det blev att besöka mina föräldrar för att få receptet så jag kunde baka hallonrutorna, för första gången faktiskt. Om jag fick mina lika goda som min mor får? Nja, jag tror inte det men de blev godkända för att vara premiär.

Hallonsuccéer
265 g smör
2 hg socker
4 hg vetemjöl
1 ägg
lite vaniljsocker
½ tsk bakpulver
ca 500 g hallonsylt
Arbeta samman alla ingredienser, utom sylten, till en fast deg.
Lägg plast över och ställ in i kylen minst 30 minuter.
Skär bort en tredjedel av degen och kavla ut resten, ca 5 mm tjock, på ett bakplåtspapper.
Bred på sylten.
Kavla ut resten av degen och sporra/skär smala remsor som läggs över sylten i ett snett rutmönster. Grädda på 225 grader ca 25 minuter, till rutmönstret är gyllenbrunt.
Skär i rutor medan kakan är varm.


Nu ska jag förbereda lite inför middagen vi ska njuta av ikväll. Det blir fläskfilé med marinerade vitlöksklyftor och till det pressad potatis och sallad, en favorit i repris. Receptet lägger vi upp senare så att ni också kan kocka till det.

Smaklig spis! / Anki

1 kommentar:

 1. Inte många dagar kvar nu på mina tävlingar...

  Du kan vinna:
  - Bakboken
  "Bär och bakverk" av Elisabeth Johansson från Husmodern! Allt du behöver göra är att berätta ditt godaste recept på en vår-tårta/kaka/bakelse, inte så svårt...!
  - En muffinsform från Tindra! Allt du behöver göra är att anmäla dig till Tindras nyhetsbrev, inte så svårt det heller...!

  Så in och tävla mer er nu! *ler*

  Kram Karin

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!