torsdag 22 april 2010

Laktosfri köttfärsås

Idag har Anki och Håkan åkt iväg på en weekend till Prag och jag lovade i ett svagt ögonblick att gästblogga. Jag har aldrig bloggat förut, men mat har jag lagat och sambo är jag med en datanörd som hjälper mig med det tekniska. Det ska nog gå bra det här...
I vårt hem lagas det alltid laktosfri mat. Min dotter är laktosintolerant och jag är nöjd med affärernas utbud av laktosfria varor. Det känns som det poppar upp nya varor hela tiden och det gillar vi! Det mesta finns och det smakar ungefär som vanliga mjölkprodukter. 
Idag har vi ätit gammal (eller gammal och gammal, färsk för dagen skulle jag vilja påstå) hederlig spagetti och köttfärssås. Vi äter nästa alltid fullkornspasta, men idag blev det vanlig spagetti. Vi köper ytterst sällan krossade tomater, utan brukar mixa färska tomater och vitlök och ösa i massor av oregano och timjan. 

Köttfärssås
400g blandfärs
1 gul lök
3 tomater
1 vitlöksklyfta
oregano
timjan
salt
peppar
laktosfri mjölk
vetemjöl

Efter vi stekt köttet och löken och hällt på de krossade tomaterna, brukar vi göra en redning av mjölk och lite mjöl. Låter man det puttra med en liten stund blir köttfärssåsen krämig och inte så blaskig som den lätt kan bli med krossade tomater.
Vår familj är inte riktigt överens om vilka grönsaker köttfärssås ska innehålla. Därför brukar vi lösa det genom att ha småskålar med olika sorters grönsaker och bönor. Jag är väldigt förtjust i kidneybönor, vilket de andra inte gillar. Fetaost är väldigt populärt och passar riktigt bra ihop med köttfärssås. Det finns laktosfri fetaost som är väldigt god och som dessutom är färdigtärnad. 
Imorgon hade vi tänkt grilla kotletter och utgår från att vädret tillåter det. Till kotletterna ska vi ha min favoritröra som bla innehåller.... (trumvirvel, tack) ...fetaost!
Jag hoppas Anki och Håkan får en härlig weekend och att jag kan hålla bloggen igång till de kommer hem:) 

Lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!