lördag 10 april 2010

Köttgryta med ädelost i lergryta

I går var det Håkan som kockade vår middag, han hade hittat ett recept på en köttgryta med ädelost som han ville prova. Det har blivit mycket tillagning i lergryta av olika anledningar, dels är det ett enkelt sätt att laga till maten eftersom det i princip sköter sig själv i ugnen, sen blir ju maten också otroligt saftig och god i grytan. Vi valde att ha högrev till vår gryta igår eftersom någon affär hade extrapris på det nu i veckan, men det går med annat oxkött också.


Gryta med ädelost 
1 kg benfritt nötkött (vi hade högrev)
salt och svartpeppar
2 dl vatten
37 cl rött vin
20 smålökar
3 morötter
2 palsternackor
1 tsk rosmarin
5 krossade enbär
2 dl vispgrädde
ädelost efter eget tycke och smak
Skär köttet i bitar, ca 2 cm tjocka och bryn i stekpanna.
Lägg köttet i en genomfuktad lergryta (15 minuter i kallt vatten) och vispa ur stekpannan med vattnet.
Slå vattnet i lergrytan med vinet.
Skala och dela rotfrukterna i bitar, lägg ner i grytan med löken.
Strö i rosmarin och enbär, lägg på locket och ställ i kall ugn.
Sätt igång ugnen, ställ in på 200 grader och låt grytan stå 1 timme.
Ta ut grytan och red av såsen med maizena, häll i grädden och ställ grytan i ugnen ytterligare 15 minuter.
Hacka ner ädelosten i grytan och smaka av under tiden hur mycket ost du vill ha i.
Ät med potatis och kanske en god gelé.

Håkan jobbar hela långa dagen idag så jag har passat på att städa i köksskåpen och alla lådorna, sorterat ut och organiserat lite. Vi har inte så mycket förvaringsutrymme i köket, tyvärr, så det får bli lite utrensning ibland. Tänk att vissa saker som man köper till köket verkar så bra och tvungna när man köper dom och plötsligt står dom bara där till ingen användning och bara tar plats. Då är det tid att röja, ut med det gamla och in med det nya. Efter röjningen blev det lite kakbak (mer om det i morgon) och sedan en långpromenad ut till stranden och i skogen, härligt även om solen lyste med sin frånvaro och det kom lite stänk från ovan.
Ikväll blir det pizza till middag och till efterrätt gör vi glass i vår nya köksmaskin, en maskin som i alla fall inte kommer att röjas ut inom det närmsta, det kan jag lova!
Ha en fortsatt skön helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!