lördag 22 maj 2010

Amerikansk Mud Pie

När rullgardinen rullades upp i morse såg det inget vidare ut på andra sidan fönstret, grått och blött efter gårdagens ösregn. Men nu i eftermiddag så anlände sommaren hit, solen strålar och värmer våra frusna och bleka vinterkroppar och det känns verkligen som att det finns hopp för framtiden i alla fall!

Håkan, den stackaren, jobbar även hela denna lördagen, precis som förra helgen, så jag har fått se till att underhålla mej själv idag. Det blev en långpromenad som bjöd på massor av underbar fågelsång (är det inte mer av den varan i år?), snabbstädning av kökslådorna, hårtoning (för att dölja de grå) och lite annat smått och gott. Till det goda får lunchen räknas, idag blev det varma mackor med favoritosten Västerbottenost och därefter en liten efterrätt på resterna från pajen vi njöt av igår. Pajen är ett av våra bidrag till månadens sötsak och den började vi kocka till redan i torsdags då vi slängde ihop pajskalet. Håkan fick sedan den stora äran att slutföra uppdraget i går genom att göra kaffeglass i vår glassmaskin och sedan fylla pajskalet med glassen. Resultatet blev gott, så gott, men otroligt mäktigt så en liten bit är vad vi rekommenderar att ni skär upp av denna versionen av amerikansk Mud Pie. Bli inte oroliga över glassreceptet, pajen går att göra även om man inte har någon glassmaskin!


Mud Pie
Pajskal
5 dl fint söndersmulade digestivekex
2 msk kakao
3 msk råsocker
150 g smält smör
Rör samman kexsmulor med övriga ingredienser och tryck ut röran i en pajform på 22 cm eller i en springform av samma storlek. Använder du en springform så låt degen gå upp ca 2 cm på kanten. Ställ in formen i frysen 1 timme.
Fyllning
3 äggulor
100 g florsocker
2½ dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
6 g snabbkaffe
1 msk hett vatten
5 g vaniljsocker
Lös kaffet i det heta vattnet och låt det sedan svalna. Vispa äggulan med florsocker, vaniljsocker, kaffe och mjölk. Vispa grädden ganska hårt och blanda ner i kaffeblandningen, var noga så allt blandas. Kör blandningen i en glassmaskin.
Har ni ingen glassmaskin så köp färdig kaffeglass, ca 1½ liter. Hittar ni ingen kaffeglass så smaksätt  vaniljglass med snabbkaffe utrört i lite vatten.
Fyll det frusna pajskalet med glassen och ställ åter i frysen till glassen är hårt fryst. Ringla chokladsås över hela härligheten och ställ åter in i frysen. Servera eventuellt med mer chokladsås och grädde men tänk på att pajen är väldigt mäktig som den är...

En aningens för stor bit av Mud pie...

Nu ska jag så sakteliga börja förbereda kvällens måltid; entrecote, klyftpotatis och någon god och smarrig sås. Så det blir till att skala, klyfta och snabbkoka potatis, inget som är direkt jättekul... men jag har slagit upp lite i ett glas som jag kan njuta av under tiden. 

Ett gott och lättdrucket bubbel som smakar sommar, inköpt på vår Pragresa. 
Hoppas ni får en fortsatt skön lördagskväll och en lika bra söndag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Låter riktigt riktigt smaskens! Både kakan och bubblet :-) Ha en skön lördagskväll! Kram Karin

    SvaraRadera
  2. Mmm..vad det lät gott! :) Pajen, alltså, men det verkar finnas hur många olika recept, som helst på just den pajen. Jag åt en annan variant igår på Fridays.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!