söndag 23 maj 2010

Nygräddade bullar...

fick vi njuta av denna söndagsmorgonen, en sån härlig lyx! En av oss (läs Håkan) brukar i vanliga fall sticka ner till bageriet i kvarteret för att köpa frallor på helgen, men denna morgon blev det hembakat. Anki förberedde bullbaket igår, gjorde deg som rullades till bullar och som sedan fick stå i kylen över natten för att jäsa. I morse var det sen bara att ta ut plåten ur kylen, sätta igång ugnen, grädda underverken och sedan NJUTA! Enklare kan det knappast bli och så klart vill vi dela med oss av detta enkla recept! Håll till godo:

Kalljästa bullar
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk sirap
1 tsk salt
½ dl rapsolja
1 dl vetegroddar
13-15 dl vetemjöl (gärna special)
Smula jästen i en skål och häll i 1 dl vatten, rör tills jästen har lösts upp. Slå i resten av vattnet, sirap, salt, olja, vetegroddar och det mesta av mjölet. Jobba samman degen tills den släpper från kanten, tillsätt mer mjöl om det behövs. Ta upp degen på ett mjölat underlag och dela i 16 bitar som du rullar till bullar. Lägg bullarna på ett bakplåtspapper på en baklåt. Täck bullarna med plastfolie och ställ in i kylen över natten. Ta ut bullarna och sätt ugnen på 250 grader, låt bullarna stå utan plast under tiden ugnen blir varm. Grädda bullarna i ca 10 minuter, ta gärna tempen på dom och när de håller 94-96 grader är de klara.

Hugg in!

Nu blir det lite lösgodis och en film, en lagom avslutning på denna soliga helg. Hoppas ni får en bra vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

  1. Kalljäst bröd är perfekt för sjusovare ;-) Älskar att få nybakat bröd direkt på morgonen. Gillar ni Valnötsbröd så testa det recept på kalljäst valnötsbröd jag fick av en väninna.

    SvaraRadera
  2. Sv: Då tycker jag att ni ska slå till på en KitchenAid... jag lovar att ni inte kommer ångra er! :) Och dom där bullarna ser riktigt goda ut!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!