måndag 17 maj 2010

Ananasmarinerad lax och kall fisksås

Denna eftermiddagen har bjudit på en frysrensning och sortering av allt som fick bo kvar i vår frys. Vi har en lista som vi försöker vara duktiga att fylla i efterhand vi lägger in i frysen, fast det är inte alltid det lyckas får vi väl erkänna... Så ibland tar vi och röjer, sorterar och skriver en ny lista som vi sedan hänger på frysdörren. Det är ju en bra idé för man slipper stå och leta runt bland alla grejer när man ska ha något. Har ni något liknande system?


Vi gjorde ett storköp av laxfiléer förra veckan som hamnade både i frysen och på listan. Så idag gjorde vi en marinad med schvung i till två av filéerna. Efter marineringen så stekte vi laxen på vårt grilljärn och kom fram till att vi verkligen behöver investera i ett nytt, teflonbeläggningen släpper lite här och var. Marinaden blir precis så stark man vill ha den, gillar ni hetta så ta i mer sambal oelek annars håller ni igen på den lite.
Till fisken åt vi en sallad med bl.a hela dinkelkorn och en kall sås på matlagningsyoghurt. Såsen blev frisk och god, smaken på den får ni också själv prova er fram till, så ta måtten som en fingervisning och beväpna er med en avsmakningssked.

Marinad till lax
½ dl koncentrerad apelsin/ananas juice
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk riven ingefära
1 tsk hackad färsk rosmarin
1-2 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
salt
Blanda samman marinaden och lägg i laxen.
Lägg i kylen ett par timmar innan du grillar eller steker fisken.

Kall fisksås
2 dl matlagningsyoghurt
1-2 msk riven ingefära
rivet skal från 1 lime
pressad limejuice
salt
honung
Blanda yoghurten med limeskal och ingefära.
Smaka av med övriga ingredienser.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!