söndag 6 juni 2010

Krämig potatissallad med örter

Denna söndagen har gått i blommornas tecken, syren och liljekonvalj för att vara mer exakt. Vi fick sådan härlig inspiration av Therésia på bloggen "Söta saker"  som har skrivit om hur man kan göra dels socker med smak av syrener, dels om syrenglass. Efter att ha läst på lite mer om dessa doftande buskar insåg vi att det även går att göra syrensaft, visst låter det underbart gott? Så vi sadlade våra stålhingstar och gav oss ut på en lång cykeltur i jakt på syrener. Efter en stunds cyklande i skogen bland fågelkvitter och allehanda flygfän så hittade vi plötsligt en enorm syrenbuske, nästan som att den var ditställd bara för vår skull.
Beväpnade med saxar så plockade vi på oss en påse av de lila skönheterna (är det någon som blir sugen så har vi över...)

Efter skörden cyklade vi vidare och insöp sommaren , njöt av dofterna, ljuden och djuren....

På vägen hem hittade vi ett alldeles perfekt ställe att plocka liljekonvaljer på, så där stannade vi till och plockade fram filten som vi hade med oss. Medan Håkan intog ryggläge så dök Anki med huvudet före ner i de väldoftande snåren, alltså bland liljekonvaljerna och plockade...

Väl hemma så gjorde vi dels syrensocker och dels syrensaft, det ska bli riktigt spännande att få prova hur det smakar när det är klart. Saften ska stå 2 dagar och sockret ett par dagar till det är klart. 

Kvällens måltid bestod av grillad fläskfilé, en krämig potatissallad, tomatröra och grillad halloumiost och till detta dracks det ett glas rött, en riktig sommarmiddag. 
Filén marinerades i en blandning av olika grillkryddor, Santa Marias BBQ Grilloil, Cane syrup från Danisco och Lawrys kryddsalt. Blandningen penslade vi även på under tiden köttet grillades. 
Potatissalladen slängde vi ihop så här:

Krämig potatissallad   2 port
6 lagom stora kokta potatisar (av fast sort)
2 dl crème fraiche
1-2 msk fransk senap
2 msk hackad dill
2 msk hackad persilja
3 msk hacka gräslök
Blanda samman alla ingredienserna, utom potatisen, ordentligt i en skål. Dela potatisarna i lagom stora munsbitar och rör försiktigt ner dom i skålen. Låt stå kallt en stund innan servering. 


Nu väntar en kvällsdusch och sedan blir det vila i soffan framför bildlådan. Ha en skön vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

  1. Vad häftigt med syrensaft! Ska bli jättespännande att höra hur den smakade sen! Vilken härligt sommardag ni verkar ha haft. :-) Jag gav mig också på att plocka liljekonvaljer igår, jag blev biten av pissmyror på fötterna, men det fick det vara värt. ;-)

    SvaraRadera
  2. Jag brukar spara ned bilden/ikonen jag vill använda till min dator (högerklicka på den). Sedan går den ladda upp i ett nytt inlägg (som sedan raderas när jag använt mig av bilden). Då kan jag kopiera HTML-koden och klistra in i marginalen som en ny gadget. Må tro jag har klurat på detta... ;-)

    SvaraRadera
  3. Jag såg också det där med syrénsockret hos sötasaker. Visst verkar det häftigt! Får väl skynda ut i trädgården innan de blommat över...
    Kram

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!