tisdag 3 augusti 2010

Ugnsbakad rödlök

Tack för alla fina "Välkommen hem" önskningar ni skrivit och alla era olika teorier om varför kläderna inte passar längre tar vi med glädje till oss! Det ska ju faktiskt synas också att man har haft det bra och det kan man väl säga att det gör med lite extra volanger runt magen... Men nu blir det andra bullar, inte bra att ligga på latsidan för länge. Håkan har sadlat stålhingsten igen och låter den rulla mellan Ystad och Köpingebro, där han jobbar. Anki har äntligen, efter en del års inre diskussioner, tagit sej i kragen och börjat träna på gym (lär nog ha svårt att röra sej i morgon...) Så nu är volangerna snart ett minne blott!

I kväll jobbar Håkan extra länge och kommer inte hem förrän runt 20.00 så det blir inte någon mastig middag ikväll. Vi satsar på en ceasarsallad med lite grillad kyckling till, lagom nyttigt och enkelt, receptet på dressingen hittar ni här. Förutom romansalladen så brukar vi ta i lite andra ingredienser också och ikväll blir det lite gröna ärtor, tomater, färsk lök och majs som hamnar på tallriken.

Så över till något helt annat i matväg, nästan i alla fall. Den färska löken som finns nu köper vi gärna hem och har både i sallad och som tillbehör och senast när vi grillade senast provade vi ett nytt recept. Denna löken tillagades i ugnen under tiden köttet låg på grillen:


Rödlökar med örtsmör
Rödlökar, gärna färska
½ msk smör per lök
rosmarin
flingsalt
pressad citron
Skala löken och ta även bort det yttersta lagret av löken.
Skär av en bit av botten på löken så den kan stå.
Skär ett kryss från toppen och ner mot botten, sluta skära ca 1½ cm innan du kommer genom.
Mortla saltet och rosmarinen och blanda smeten med smör och citron.
Kläm ner smör i löken och lägg även lite ovanpå.
Häll grovt salt i en ugnsfast form och ställ ner lökarna i saltet.
Gratinera i ugn på 225 grader i ca 30 minuter.


Smaklig spis! / Anki och Håkan

8 kommentarer:

  1. Det där ska absolut testas! Min favvo är att lägga löken i folie med lite salt, socker och smör och sen på grillen. Mums!

    SvaraRadera
  2. Vad duktigt att du börjat träna! Hua, jag har inte varit på gymmet sedan maj, och jag betalar ju varje månad till dem... Först skyllde jag på den indiska magsjukan, sen var det sommar, sen var det semester, och nu är alla byxor för små. Måste dit snart, redan imorgon kanske, de ska köra ett roligt danspass!

    Jodå, det är vanlig apelsinfanta som man blandar rosét med. Hur gott som helst!

    SvaraRadera
  3. Heja er som tränar! Visst känns det underbart efteråt :)

    Måste bara säga att jag är tokig i ugnsbakad rödlök, och detta här receptet får det att vattnas i munnen!

    SvaraRadera
  4. men gud, vad gott!jag som tycker att lök kan vara något av det bästa som finns - detta ska jag def. prova!

    SvaraRadera
  5. Välkomna hem! Härligt med semester och smart att inte nämna det på bloggen ;) Jag har precis samma problem med mina kläder....fattar inte vad det kan vara ;D men snart är det dags för hårdträning med pilates igen.

    SvaraRadera
  6. Allt man kan ha en massa smör på är gott :-) Får ta och testas. Synd jag inte hade ert recept på Caesardressing när jag trixade för att få till det för ett tag sedan.

    SvaraRadera
  7. Nu är ju lökarna extra goda och det här låter jättegott!

    Lycka till med träningen!

    /Åsa

    SvaraRadera
  8. Vilken rolig idé med löken!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!