måndag 23 augusti 2010

Stekt sill med örter

Middagen är just avslutad här i Mårtenssons kök och vi har landat framför datorn för att avge en rapport till er. Dagens matlagning resulterade i stekt sill (strömming för alla er ickeskåningar), kokt potatis, rödlök och en råkostsallad med morot, vitkål och rårörda lingon.

Minns ni råkostsalladen från er skoltid, ett ord som man knappast använder mer, men som "dåförtiden"  alltid fanns med på matsedeln till nästan alla elevers fasa... Vi minns båda att det ibland blandades apelsinbitar i vitkålssalladen och ibland var det lingonsylt i istället. Anki minns att hon inte åt kålen men att apelsinbitarna slank ner, de få hon lyckades hitta. Håkan minns salladerna med fasa men eftersom han nu kunde ta i hur mycket lingon han ville så gick det ner! Hur är det nu för tiden, serveras det råkostsallad i skolorna?


Stekt sill (strömming)
4 filéer per person
2 msk hackad dill
2 msk hackad persilja
rågmjöl blandat med salt och peppar
Strö dill och persilja på den köttiga sidan av fisken.
Salta och peppra och lägg samman filéerna 2 och 2 med skinnsidan utåt.
Vänd fisken i rågmjölsblandningen och stek sillen i ett hett stekjärn med mycket smör och olja. Servera med kokt potatis.
Vi hade även remouladsås, rödlök, citronklyfta och råkostsallad.

Nu ska vi fortsätta surfa på nätet en stund. Vi är sugna på att ge oss iväg några dagar i november, kanske till Stockholm, kanske till Göteborg, kanske till ... Ja, vi får väl se vart vi hamnar.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

 1. Kanske Toronto?? Ja i så fall lovar jag att bjuda på både middag, drinkar och kakor ;D Men ingen stekt sill för det tillhör inte mina favoriter..

  SvaraRadera
 2. haha, jag kommer definitivt ihåg den där råkostsalladen. hatade den då - älskar den nu!

  det blev aldrig någon tur med maid of the mist, vi tog istället en tur bakom niagarafallen - mycket trevligt (och blött!)

  SvaraRadera
 3. Bästa fisken! :-)
  Ja, vem minns inte den där råkostsalladen. Säger som Charlotta, hatade den då - älskar den nu. Men det var likdant med hemkunskapen allt skulle vara så supernyttigt, och jag tycker det är bra att man lär barnen äta nyttigt, men glädjen för matlagning försvann lite i denna hysteri. Och då fanns det väl knappt överviktiga barn.
  Ta en tripp till Riga!?

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!