tisdag 24 augusti 2010

Morotsmarmelad

Nybakat fick det bli till kvällsmat med hemgjord supergod morotsmarmelad som vi kokte i söndags. Håkan kom hem till doften av nybakade scones bakade efter ett recept i Leilas bakbok "a piece of cake" och enligt Leila så är receptet så bra att "det till och med skulle blåsa Prins Charles av stolen". Vi tyckte väl mest det smakade som vilka scones som helst, inget speciellt annorlunda alls faktiskt. Så det receptet tänker vi inte lägga upp här, gör de scones som ni gillar och tycker är bäst.

morotsmarmelad

Marmeladen däremot, tyckte vi blev riktigt god och den var verkligen hur enkel som helst att göra. Med syltsocker så är det väldigt lätt att göra sin egen marmelad och att den sedan kan förvaras i frysen gör det hela ännu enklare. Förra året kokte vi marmelad på mullbär och röda vinbär, som vi plockade hos Ankis morbröder, men denna gången blev det en morotsmarmelad istället. ¨
Receptet hittade vi i ICAbuffé:

Morotsmarmelad   ca 1 liter
500 g morötter
2 citroner
2 kanelstänger
4 dl vatten
1 kg syltsocker
Skala och finriv morötterna. Blanda morötter med finrivet skal och juice från citronerna, kanelstängerna, vattnet och sockret i en gryta. Koka utan lock i 10 minuter och skumma av under tiden. Häll marmeladen antingen i plastburkar och frys in eller i väl rengjorda glasburkar som förvaras i kylen.

Denna marmeladen tänkte vi skulle bli vårt bidrag till månadsutmaningen hos Söta saker som denna månad har temat utflykter. Nu är det så att vi inte är några utflyktsmänniskor egentligen, i alla fall inte sådana utflykter som innebär att sitta på en filt och käka egen medhavd matsäck. De gånger vi gjort det kan man nog faktiskt räkna på en hand... 
Men om vi skulle ge oss iväg på stålhingstarna med matsäck i ryggsäcken så hade det absolut blivit några goda ostar, kex, lite frukter och grönsaker, en flaska vin och denna smaskiga marmelad! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

3 kommentarer:

 1. Har oxå gjort leilas scones ett par gånger och tycker inte de är såååå speciella som det står. Men Då Leilas kokböcker står uppradade i köktet blir det lätt att man tar de.

  Efter att jag gjort marmelad på jordgubbar i sommar har jag oxå insett hur enkelt det är att göra. Morotsmarmelad låter inte dumt. Nackdelen är att vi inte äter så mycket marmelad. Men dock en bra gå-bort-present!?

  SvaraRadera
 2. Spännande med morotsmarmelad! Jag är inte så glad i morötter, men det kanske inte spelar någon roll? Det är kanske lite som med morotskaka, att det är smaskigt ändå? Jag fick en burk plommonmarmelad av grannen igår, de hade precis gjort en första skörd av sitt plommonträd. Jag älskar sensommaren och hösten med allt som blir moget då! Och jag rekommenderar varmt ölands skördefest för ett matintresserat par som ni! :-)

  SvaraRadera
 3. Just morotsmarmelad har jag köpt på Skördefesten Helena nämner. Det var gott. Morötterna är ju lite söta i sig.

  SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!